YATIRIM BÜYÜKLÜĞÜNÜN 70 MİLYON TL’YE ERİŞMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR
GÜNDEMİmalat sanayiye 12 milyon TL’lik kaynak kullandırmayı hedefleyen Faiz Destekli KOBİ Yatırım Kredisi Programı 2016 Protokolü bugün imzalandı. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nda imzalanan protokole Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, TC Ziraat Bankası, Türkiye Ekonomi Bankası A.Ş, Kıbrıs İktisat Bankası ve Yakın Doğu Bankası imza koydu. Bakanlıkta gerçekleşen imza töreni öncesinde Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, programla ilgili bilgileri ve geçmiş yılların ekonomik programlarıyla ilgili rakamsal verileri paylaştı. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile 7 kreditör bankanın imza koyduğu protokolle “imalat sanayide ekonomik faaliyetlerde katma değer ve verimlilik artışı sağlayacak yatırımlar yapılarak, ekonomiye kazandırılması ve KKTC ekonomisine ivme kazandırmak” amaçlanıyor.
ATUN: “12 MİLYON TL’LİK KAYNAK KULLANDIRILACAK”
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bugün açıklanan program dâhilinde 12 Milyon TL’lik kaynak kullandırılacağını belirterek, Faiz Destekli KOBİ Yatırım Kredisi Programı’yla 10 milyon TL ve üzeri cirosu olan işletmelerin hedeflendiğini kaydetti.
İlk yıl geri ödemesiz, 7 yıl vadeli kredi verileceğini söyleyen Atun, faiz oranının “TR LİBOR+5” olacağını, bunun an itibariyle yüzde 15’e denk geldiğini ancak yüzde 6’lık bölümü bakanlığın Türkiye elçiliğinden sağlamış olduğu faiz farkı kaynağından karşılanacağından yatırımcıya sadece yüzde 9’luk bir faiz oranı yansıyacağını belirtti.
Geçen yıl programları açıklarken TL kullanımına geçişin başlayacağı yönündeki açıklamasını hatırlatan Atun, ileri günlerde Kalkınma Bankası’ndan kredi kullanımının da TL’ye dönüşümünü sağlamak istediklerini söyledi.
“YATIRIM BÜYÜKLÜĞÜNÜN 70 MİLYON TL’YE ERİŞMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR”
Sunat Atun, geçmiş 4 yıllık dönemde Faiz Destekli KOBİ Yatırım Kredisi Programı’yla 35 işletmeye 40 milyon TL’lik yatırım yapma imkanı sağladıklarını ve tamamlandıktan sonra bu yatırımların büyüklüğünün 70 milyon TL’ye erişmesini öngördüklerini belirtti.
Sunat Atun, 2016 yılında bakanlığına ayrılan tüm kaynakların süratle değerlendirerek, reel sektörün kullanımına açılacak yeni programların da hazırlandığını söyleyerek, 2016 için ayrılan kaynakların süratle tükenmesini temenni etti.
Bu programların siyasi müdahaleden ari olduğunu da vurgulayan Atun, program ortağı Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, TC Ziraat Bankası, Türkiye Ekonomi Bankası A.Ş, Kıbrıs İktisat Bankası ve Yakın Doğu Bankası’na ve proje için çalışan herkese teşekkür etti.
“BÜTÇE AÇIĞINA AYRILAN KAYNAKTAN, İLK 7 AYIN BİTİMİNDE SADECE 10 MİLYONUN KULLANILDI”
2010 yılında başlatılan Ekonominin Kalkınması ve Kaynakların Reel Sektörün Değişimi ve Dönüşümü Programı sayesinde iyi noktalara gelindiğini söyleyen Atun, cari bütçeye aktarılan altyapı projeleri savunma harcamaları ve reel sektörü teşvik maksatlı Türkiye’den kullanılan 854 Milyon TL’lik kaynağın 400 milyon TL’nin bütçe açığının finansmanına aktarıldığını kaydetti.
Atun, konulan büyüme değişim hedefleri doğrultusunda kaynakların doğru programlara kanalize edilmesi sayesinde bütçe açığına giden rakamın sadece 200 milyon TL’de kaldığını söyledi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, 200 milyon TL’lik bütçe açığına ayrılan kaynaktan, ilk 7 ayın bitiminde sadece 10 milyon TL kullanıldığına da işaret etti. Atun, bunun, KKTC’nin kamu finansman ihtiyacı itibarıyla kendi ayakları üzerinde durabildiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE İLE GENİŞ KAPSAMLI EKONOMİK İŞBİRLİĞİ
Sunat Atun bu hafta Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’yle Ankara’da geniş kapsamlı bir ekonomik işbirliği anlaşması imzalamak üzere bir araya geleceklerini söyledi.
Atun, anlaşmanın da başka bir basın toplantısıyla duyuracaklarını belirtti.
İlginizi Çekebilir