Yeni bir ilkokul şart oldu
GÜNDEMİlkokullar dün 2016 -2017 eğitim yılına başladı ancak Girne 23 Nisan İlkokulu, kentte her geçen gün artan nüfusun ihtiyaçlarına cevap veremez duruma geldi. Girne 23 Nisan İlkokulu Müdürü Osman Fırat, birçok sınıfta öğrenci sayısının kabul edilebilir sınırın üstünde olduğunu kaydetti. Fırat, okulların açılmasıyla, yazı ülkelerinde geçiren ve bayram tatili sonrası ülkeye dönecek olan ailelerin de kayıt talebi olabileceğini söyledi.
KKTC’deki ilkokullar dün 2016 -2017 eğitim yılına başladı. Ancak ülkenin en büyük okullarından biri olan Girne 23 Nisan İlkokulu, kentte her geçen gün artan nüfusun ihtiyaçlarına cevap veremez duruma geldi. Okulun dün açılmasının ardından, 33 birinci sınıf ve 57 ikinci sınıf öğrenci, Karaoğlanoğlu ve Şehit Hasan Cafer ilkokullarına yönlendirildi. Yine de okuldaki birçok sınıfta, kabul edilebilir sınırların üzerinde öğrenci bulunuyor.
Girne 23 Nisan İlkokulu Müdürü Osman Fırat, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da, fazla olan 1. ve 2. sınıf öğrencilerini Karaoğlanolu ve Şehit Hasan Cafer ilkokullarına yönlendirmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Girne nüfusunun hızla artmaya devam ettiğine dikkat çeken Osman Fırat, kentte yeni bir ilkokula ihtiyaç olduğunu ancak bu konuda yetkililerin yıllardır hiçbir adım atmadığını ifade etti. Fırat, Girne’de, çok katlı binalar ve otellerdeki artışa paralel olarak ciddi bir nüfus artışı yaşandığını dile getirdi.
“Her şey plansız ilerliyor”
Tüm bunların belli bir plan çerçevesinde olmaması nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Fırat, 23 Nisan İlkokulu’ndaki yoğunluğun, geçmişte Şehit Hasan Cafer İlkokulu’nun devreye girmesiyle kısa bir dönemde olsa rahatladığını belirtti. Fırat, ancak son 4-5 yıldır okulda çok ciddi yoğunluk yaşanmaya başlandığını, okullar sabit kalırken nüfusun her geçen yıl arttığını söyledi. Özellikle kayıt döneminde, okul idaresi, öğretmen ve velilerin kayıtlarda yaşanan sorunlar nedeniyle karşı karşıya kaldığını anlatan Fırat, okula kayıt yaptırmaya gelen bir ailenin, ‘okulda yer kalmadı’ cevabı alınca adeta yıkıldığını dile getirdi. Osman Fırat, bu durumu yaşamanın, aileler için olduğu kadar öğretmenler için de çok zor olduğunu vurguladı.
Bu yılki kayıtlarda, sadece ilk gün yeni kayıt alabildiklerini ifade eden Osman Fırat, 33 birinci sınıf ve 57 ikinci sınıf öğrencisinin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayıyla, Karaoğlanoğlu ve Şehit Hasan Cafer ilkokullarına yönlendirildiğini dile getirdi.
Geriye kalan birçok sınıfta öğrenci sayısının yasal sınırın üstünde olduğunu kaydeden Osman Fırat, okulların açılmasıyla, yazı ülkelerinde geçiren ve bayram tatili sonrası ülkeye dönecek olan ailelerin de kayıt talebi olabileceğini anımsattı.
8 yıllık eğitimin zorunlu olduğu ülkemizde, artan nüfusun eğitim ihtiyacını karşılayacak şartlar ve altyapının yaratılmadığını söyleyen Fırat, son yıllarda Girne’ye yeni bir Girne eklenmesine rağmen, kentte okulların sayısının aynı kaldığına dikkat çekti.
Bir velinin, çocuğunu okula yazdırmadığını görmenin her eğitimciyi üzdüğünü söyleyerek, böyle bir plansızlıkla eğitim yapılamayacağını vurgulayan Fırat, artan nüfustan doğan sağlık, eğitim, trafik altyapı ihtiyaçlarının göz ardı edildiğini belirtti.
İlginizi Çekebilir