YÖDAK’ın Eğitim Bakanlığı’na bağlanmasına tepkiler sürüyor
GÜNDEMYüksek Planlama Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu başkanlığında toplanan Üniversitelerarası Akademik Koordinasyon Kurulu, YÖDAK’ın Eğitim Bakanlığı’na bağlanması önerisine karşı çıktı
Ülkemizdeki üniversitelerin rektör ve temsilcilerinin oluşturduğu Üniversitelerarası Akademik Koordinasyon Kurulu, Yüksek Planlama Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun (YÖDAK) ‘özerklik’ açısından Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmasının doğru olmayacağı görüşünde birleşti.
Kurul, Yükseköğretim (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nda öngörülen değişiklikleri ele aldı ve bir rapor hazırladı.
Bu rapora göre kurul, YÖDAK’ı yürütme yetkisinin cumhurbaşkanlığında olmasını istiyor.
Tasarı bugün komite gündeminde
İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi bugün saat 10.00’da yapacağı toplantıda Yükseköğretim (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı da görüşecek.
Komite toplantısına Cumhurbaşkanlığı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Başsavcılık, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) da davet edildi.
YÖDAK’ın beş üye değil yedi üyeden oluşması isteniyor
“Değişiklik yasa tasarısında; ‘YÖDAK bir başkan ve dört üye olmak üzere beş kişiden oluşur’ önerisine karşı kurul ‘YÖDAK bir başkan ve altı üye olmak üzere yedi kişiden oluşur. YÖDAK kendi arasından bir üyeyi başkan yardımcısı olarak belirler’ diyor.
YÖDAK Başkanının önerilmesi ve ataması
Tasarıda ‘YÖDAK başkanı yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında başarılı hizmetler yapmış, profesör unvanına sahip olan ve bu yasanın 9’uncu maddesinde öngörülen genel nitelikleri taşıyan kişiler arasından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından atanır’ deniliyor.
Kurul ise, ‘Başkan, Cumhurbaşkanı tarafından önerilen iki kişi arasından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi tarafından belirlenir, belirlenen kişi YÖDAK Başkanı olarak Cumhurbaşkanı tarafından atanır' önerisi sunuyor.
YÖDAK üyeleri
Yasa tasarısında ‘YÖDAK üyeliğine atanacakların, profesör unvanına sahip olmaları ve bu Yasanın 9’uncu maddesinde öngörülen genel nitelikleri taşımaları koşuldur. Üyelerin iki tanesi Cumhuriyet Meclisi tarafından; Üniversitelerarası Akademik Koordinasyon Kurulu tarafından önerilen iki üye ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından atanır’ diyor.
Kurulun önerisi ise, ‘YÖDAK üyelerinin üç tanesi Üniversitelerarası Akademik Koordinasyon Kurulu tarafından önerilerek Cumhurbaşkanı tarafından, diğer üçüyse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi tarafından atanır’ şeklinde.
İlginizi Çekebilir