Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde uzun zamandır kurulması için yürütülen çalışmaları yürütülen “Kıbrıs Türk Paramedikler Derneği” Temmuz ayında kuruldu.
Derneğin esas amacı olarak, ada genelindeki sağlık servislerinde paramedik olarak çalışanları, mezun durumda olan paramedikleri ve öğrenci paramedikleri bir çatı altında toplamak ve meslek grubuna ve sivil topluma yönelik gerekli ilk ve acil yardım eğitimleri vermek olarak açıklandı.
Dernek ayrıca, yurt içi eğitim, seminer ve konferanslar düzenlemek, yurt dışında yapılan mesleki toplantı ve eğitimlere katılmak ile Sağlık Bakanlığı, özel hastaneler ve üniversiteler arasında işbirliğinde bulunmayı amaçlıyor.
Derneğin Yönetim Kurulu; Başkan: Uzm. Dağhan Aylanç, Asbaşkan: Prm. Mehmetali Önal, Genel Sekreter: Prm. Neşe Genç, Veznedar: Prm. Aynur Fidan, Basın – Yayın Sorumlusu: Prm. Umut Falyacı, Sosyal Faliyetler Sorumlusu: Prm. Değer Çokbilen ve Prm. Meral Ceyhan, Eğitim Sorumlusu: Prm. Derya Atay, Teşkilatlanma Sorumlusu: Prm. Hamide Kokulu ve Prm. Ali Yılmaz, Üniversiteler Sorumlusu: Prm. Seda Duran ve Prm. Feride Uçak, Araştırma-Geliştirme (ARGE) Sorumlusu: Prm. Arzu Şahin ve Prm. Merve Tumburi, Bilimsel ve Akademik Faliyetler Sorumlusu: Prm. Murat Bayram ve Prm. Aynur Kılıç. Disiplin Kurulu; Prm. Murat Bayram ve Prm. Arzu Şahin ve Prm. Hamide Kokulu Denetleme Kurulu: Prm Umut Falyacı, Prm. Seda Duran ve Prm. Değer Çokbilen.
112 Başhekimlik’e teşekkür plaketi sundular
“Kıbrıs Türk Paramedikler Derneği” geçtiğimiz günlerde ilk ziyaretini Lefkoşa Hastanesi Başhekimliğe gerçekleştirdi.
Derneğin ziyareti oldukça samimi ve güzel bir ortamda gerçekleşirken, 112 Başhekimi Doktor Adil Özyılkan, 112 sorumlu hekimi Doktor Naciye Nami ve 112 sorumlu başhemşiresi Çiğdem Adataş Şeşen’e katkılarından ötürü plaket verildi.
Paramedik nedir?
Birçoğumuzun adını bile duymamış olabileceği Paramedikler, hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan, genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden profesyonel sağlık teknikeridir.
Paramedi’ğin görevi hastane öncesi acil bakım, hastalanma, kaza geçirme gibi bir olayla başlar, hastaneye nakil esnasında (ambulansta) devam eder ve hastane acil servislerine nakledildikten sonra biter.
Paramedik, hastanın sorununu tanıyıp, durumunu değerlendirir ve gereksinimi olan acil bakımı verir, bunları yaparken de kendisinin, hastanın ve ekip güvenliğini sağlarlar.
Tıbbi müdahaleyi yaparken olay yerini de yönetmek, adli vakalarda delilleri karartmadan müdahalede bulunmak, panik halindeki insanlarla doğru iletişim kurmak paramediklerin asli görevleri arasındadır.
Paramedik, 112 istasyonunda Doktor yoksa ekip amiridir, ancak paramedikler doktorun alternatifi değildir.
İkisi farklı alanlarda çalışmak üzere eğitim alırlar.
Ülkemizde, Türkiye’de, Avrupa Ülkeleri ve Amerika’da hekim bulunmayan tüm acil yardım ambulanslarında paramedik bulunması zorunludur.
Paramedik, ambulans sürme ve ambulansta bulunan bütün malzemeleri kullanma becerisine sahip kişilerdir.
Yorum Yazın