21 örgüt, bugün Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nde basın toplantısı düzenledi.
Biyologlar Derneği, Gümrük Çalışanları Sendikası, Hayata Dokun Hareketi, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Rehberler Birliği, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, İç Mimarlar Odası, Mağusa Gençlik Merkezi, Mağusa İnisiyatifi, Mağusa Kadın Merkezi Derneği, Mağusa Kent ve Ekoloji Platformu, Mağusa Kültür Derneği, Orman Mühendisleri Odası, Toparlanıyoruz, Toplumcu Demokrasi Partisi , Yeni Kıbrıs Partisi, Yerbilim Mühendisleri Odası, Yeryüzü Tohumları İnisiyatifi, Yeşil Barış Hareketi adına ortak basın açıklamasını okuyan Merter Refikoğlu örgütlerin 16 maddelik taleplerini sıraladı.
Amaçlarının Mağusa-İskele-Yeniboğaziçi bölgesinin planlı bir şekilde gelişmesini desteklemek olduğunu kaydeden Refikoğlu Mağusa-İskele-Yeniboğaziçi İmar Planı çalışmalarına ve bölgede çıkan emirnameye ilk günden beri destek verdiklerine işaret etti.
İlgili çalıştaylara, halkı bilgilendirme toplantılarına katıldıklarını ve görüşlerimizi ilettiklerini ifade eden Refikoğlu, bunu yaparken amaçlarının geleceğe ekonomik, sosyal ve çevresel anlamda sürdürülebilir şehirler bırakmak olduğunu dile getirdi.
“SON BİR YILDIR BÖLGEMİZİN İNŞAAT ŞANTİYESİ HALİNİ ALMASI BİZLERİ DÜŞÜNDÜRMEKTEDİR”
“Son bir yıldır bölgemizin inşaat şantiyesi halini alması bizleri düşündürmektedir” diyen Refikoğlu, şöyle devam etti:
“Emirname sonrası da yeterli altyapısı bulunmayan düzensiz yapılaşma daha da hızlanmıştır. Düzensiz yapılaşmanın bu şekilde devam etmesi durumunda çıkarılan Emirname anlamını yitirecek, şu an çalışılan İmar Planı da büyük zarara uğrayacaktır.
Biliyorsunuz ki, 2019 sonunda Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yürürlüğe girmesi beklenmektedir. Maalesef bu süreçte tüm paydaşların hakkaniyetli bir şekilde rol alamadığını gözlemlemekteyiz. Bir süredir bölgemizde devam eden çalışmalarla ilgili bilgi alamamamız ve çevremizde hızla büyüyen inşaatların yarattığı tedirginlik bizi bir araya getirdi. Sivil toplum örgütleri olarak aşağıda sıralayacağımız maddelerde hemfikir olduk. Yapılan imar planı çalışmasının daha önceki toplantılarda fikir birliğine varıldığı şekilde sonuçlanmasını ısrarla talep ediyoruz. Aşağıda sıralayacağımız maddeler bizlerin kırmızı çizgileridir ve bunun dışında yapılacak olan çalışmayı kabul etmeyeceğiz.”
TALEPLER… “ÖNCELİK KAMU YARARI”
Refikoğlu, 21 örgütün taleplerini de sıraladı. “Plan yapılırken birinci öncelik kamu yararıdır. Kamu yararı yerine belli çıkar çevrelerinin taleplerini ön planda tutan bir plan çalışmasını kabul etmeyeceğiz” diyen Refikoğlu, şöyle devam etti:
“Bölge için ilk yayınlanan Emirname’de çizilen imar sınırının dışına çıkılmamalıdır. Yaygın ve dağınık bir şekilde gelişen bölgenin daha kontrollü bir hal alması, imar planlarının temel amaçlarından biridir. Yaygın ve dağınık kent gelişimi belediyelerimizin kent hizmetlerini sekteye uğratmaktadır. Kişi başına düşen altyapı maliyetleri artmakta ve karşılanamaz hale gelmektedir. Gelecek nesiller hiç bir zaman çözemeyecekleri ciddi çevresel ve sosyal altyapı sorunları ile yüz yüze bırakılmaktadır.
Yorum Yazın