Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekiplerinin 2016 yılında İskele’de uyuşturucu zulası olarak kullanılan bir eve yaptığı operasyonda 1 kiloyu aşkın kokain, hint keneviri ve sentetik cannabionoid türü uyuşturucu madde ile yakalanan Burak Sevim ile Omar Monajjed ve Salih Yiğit dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.
Sevim’den içmek için uyuşturucu madde almak isterken suçüstü yakalanan sanık Omar Monajjed ve Salih Yiğit tasarruflarındaki uyuşturucu miktarının az olması nedeni ile Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanmaya hak kazanırken, sanık Burak Sevim, “16 gr 125 mg Kokain tasarrufu” davasından 5 yıl, “675 gr 920 mg Hintkeneviri tasarrufu” davasından 9 yıl, “714 gr 860 mg sentetik cannabionoid tasarrufu” davasından 10 yıl, “Başkasının kimliğine bürünme” davasından ise 1 ay hapis cezasına mahkum edildi.
Tüm davalardan toplam 24 yıl hapis cezası alan Sevim, mahkemenin cezaların birlikte çekilmesi yönünde talimat vermesi üzerine 10 yıl hapis yatacak.
105 davanın 38’i uyuşturucu suçu
Sanık Burak Sevim aleyhindeki kararı Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Melek Esendağlı okudu. Esendağlı’nın kararında 2016- 2017 yılları arasında Mağusa ve İskele bölgesinde meydana gelen uyuşturucu davalarının sayısını açıkladı. Bu yıllar arasında mahkeme tarafından neticelendirilen 105 davanın 38’inin uyuşturucu davaları olduğunu belirten Esendağlı, uyuşturucu suçlarındaki artışa dikkat çekerek 38 adet uyuşturucu madde davasından 27 davanın sentetik cannabionoid, 8 davanın hintkeneviri, 2 dava MDMA, 1 davanın ise eroin türü uyuşturucu maddeler hakkında olduğunu açıkladı.
Ev uyuşturucu zulası olarak kullanılıyordu
Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri 29 Kasım 2016 tarihinde İskele Cesar Resort’ta aldıkları bir ihbar üzerine operasyon düzenlemiş ancak evde herhangi birini tespit edememesi üzerine pusu görevi yapılmıştı. Ayni gün sanık Omar Monajjed eve giriş yaptığı sırada polis tarafından alıkonulurken sanık Monajjed’den yapılan soruşturmada bağlantısı olduğu belirlenen sanık Salih Yiğit de polis tarafından tespit edilerek tutuklanmıştı. Evde yapılan aramada ise evin çeşitli yerlerinde 16 gr 125 mg kokain, 675 gr 920 mg hint keneviri ve 714 gr 860 mg sentetik cannabionoid türü uyuşturucu madde bulunmuştu. Soruşturma başlatan Narkotik ekipleri uyuşturucu maddelerin asıl sahibi olan Burak Sevim’i ise Mağusa’daki evinde tespit ederken evde yapılan aramada ise 11 gr 438 mg sentetik cannabionoid, 386 mg hint keneviri ve 8 adet MDMA hap bulmuştu.
Soruşturmada ise Burak Sevim’in İskele’deki zula olarak kullandığı evi Hüseyin Karabardak’ın kimliğine bürünerek uyuşturucuları saklamak için kiraladığı da ortaya çıkmıştı.
Esendağlı: Uyuşturucu bağımlılığı başka suçlara basamak oluşturur
Kararında uyuşturucu madde suçlarının yaygın ve artış halinde olan suçlar olduğunu belirten Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Melek Esendağlı, bu tür suçların özelde bireylerin, genelde ise toplum sağlığını ciddim şekilde yıprattığın söyledi.
Uyuşturucu madde bağımlılığının başka suçlara ulaşma hakkında da bir basamak oluşturduğuna dikkat çeken Esendağlı, toplum huzurunda yara açtığının gözlemlendiğini belirtti.
Bu tür suçlardan mahkum edilen kişilere ceza verilirken ağırlık verilmesi gereken ve korunması gereken ilkenin kamu menfaati olduğunu söyleyen Esendağlı, istisnai durumlar dışında bu tür suçlardan mahkum olanlara caydırıcı ve ibret verici cezaların verilmesi gerektiğini açıkladı.
“Sanığın uyuşturucu suçları ile ilgili olan derin ve sıkı bağlantısı suçun vahametini gözler önüne sermektedir”
Sanık Burak Sevim’in “Kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu” suçlarını işlerken 4 ayrı türde uyuşturucuyu ayni anda tasarruf ettiğini belirten Başkan Melek Esendağlı, sanığın uyuşturucu suçları ile ilgili olan derin ve sıkı bağlantısının suçun vahametini gözler önüne serdiğini kaydetti.
Sanığın mahkum olduğu hint keneviri tasarrufu suçunun 15 yıla kadar hapislik cezası öngördüğünü belirten Esendağlı, kokain, sentetik cannabionoid ve MDMA’nın yasada en ağır uyuşturucu türleri arasında sayılarak 18 yıla kadar hapislik cezası öngörüldüğünü belirtti.
“Uyuşturucu madde satışı toplum sağlığına doğrudan müdahaledir”
Uyuşturucunun ne amaçla tasarruf edildiğinin ceza tayininde önemli bir faktör olduğunu söyleyen Yargıç Esendağlı, sanığın tasarrufundaki miktarların kişisel kullanım miktarlarını aşan miktarlarda olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Hassas terazilerin bulunması, uyuşturucuların farklı paketler halinde streç naylonlara sarılarak ayrıştırılmış ve ayrı ayrı yerlerde muhafaza edilmesinin organize bir çalışma yapıldığını gösterdiğini belirten Esendağlı, Sevim’in uyuşturucuyu tasarruf etmesinin altında yatan amacın uyuşturucu madde kullanıcılarına madde temini olduğunun açıkça görüldüğünü belirtti. Esendağlı, uyuşturucu madde sağlayıcılarının toplum sağlığına doğrudan müdahalede bulunduğunun da kabul edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yorum Yazın