Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, 14 AB üye ülkesinin bugün Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığını duyurdu. Tusk, önümüzdeki gün ya da haftalarda Rusya'ya karşı yeni adımlar atılabileceğini de ifade etti.
Fransa, Almanya ve Polonya dörder Rus diplomatı sınır dışı edeceklerini açıkladı. Litvanya ve Çekya üçer, Danimarka, Hollanda ve İtalya ikişer, Romanya, Hırvatistan, İsveç, Finlandiya, Letonya ve Estonya da birer diplomatı sınır dışı edecek. AB genelinde 30 Rus diplomat hakkında sınır dışı kararı verilmiş oldu.
AB üyesi ülkeler dışında, ABD, Kanada ve Ukrayna da harekete geçti. Ukrayna 13, Kanada ise 4 diplomat için sınır dışı kararı aldı.
ABD 60 diplomatı birden kovuyor!
ABD Başkanı Donald Trump da 60 Rus diplomatın ülkeden sınır dışı edilmesini ve Rusya'nın Seattle'daki konsolosluğunun kapatılması kararını verdi.
60 diplomattan 12'sinin Rusya'nın Birleşmiş Milletler Temsilciliği'nde çalışma kisvesi altında casusluk yaptıkları öne sürüldü.
Konsolosluğun kapatılma gerekçesi olarak da, ABD Donanma Üssü'nün bölgeye yakınlığı gösterildi.
Rus diplomatların ülkeden ayrılmaları için bir haftaları olduğu belirtildi.
İngiltere'de sinir gazıyla zehirlenen Rus eski ajan Sergey Skripal'i hatırlatan ABD'li yetkililer, Rusya'nın istihbarat hamlelerinin artarak agresifleştiğini vurguladı.
Rusya'dan meydan okuma gibi cevap
İngiltere'deki olayın kendileriyle alakalı olmadığını savunan Rus yetkililer, ülkelerinin ajanslarına verdikleri demeçlerde bu yaptırımlara 'simetrik karşılık' verileceğini ifade etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise daha sonra yaptığı açıklamada, 'provokatik adımlar' atmakla suçlanan AB ve NATO üyelerinin bu hamlelerinin, krizin tırmanmasına neden olacağını belirtti.
Bakanlık, Rus diplomatları sınır dışı etme kararlarını güçlü bir şekilde protesto ettiğini açıkladı.
Kremlin'den yapılan açıklama da, Batı ülkeleri hata yapmakla suçlandı. Mütekabiliyet esasıyla karşılık verileceği belirtilse de, verilecek cevapta son sözün Devlet Başkanı Vladimir Putin'de olduğunu altı çizildi.
Gerekçe, sinir gazıyla zehirleme
Avrupa ülkeleri gibi, Amerika'dan gelen açıklamalarda da, zehirlemenin ardından İngiltere'yle dayanışma mesajı verildi. Rusya'nın benzer eylemler gerçekleştirmemesi için bu kararların alındığı ifade edildi.
İngiltere'den teşekkür
İngiltere Başbakanı Theresa May'in ofisinden yapılan açıklamada, müttefiklerin sınır dışı kararlarının sevinçle karşılandığı ve bunların Rusya'nın yaptıklarının cezasız kalmayacağını gösterdiği vurgulandı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da, Twitter hesabında "Bugün müttefiklerimizin gösterdiği olağanüstü uluslararası tepki, tarihte en fazla Rus istihbarat memurunun sınır dışı edilmesi oldu ve ortak güvenliğimize katkı sağladı. Rusya uluslararası kuralları çiğnedikten sonra cezasız kalamaz" dedi.
Sergey Skripal kimdir?
Hem İngiltere, hem de Rusya için çalışan çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia 4 Mart’ta Salisbury’de bir restoranda Rus yapımı Noviçok sinir gazıyla zehirlenmişti. Skripal ve Yulia'nın yoğun bakımda tedavileri sürüyor.
Rus Askeri İstihbarat Servisi (GRU) eski albayı Sergey Skripal, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006'da 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dimitri Medvedev’in devlet başkanlığı döneminde çıkan aftan yararlanan eski ajan, 2010’da Rusya ile ABD arasında yapılan casus takasında yer almıştı.
Yorum Yazın