“Türkiye’nin Kıbrıs Vizyonu” başlıklı makalede Doğu Akdeniz bölgesinin son dönemde ciddi güvenlik tehditleriyle karşı karşıya bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, ancak başarısız devletler, kitlesel göç ve terörizmin gölgesi altındaki bölgede, on yıllardır kalıcı çözüme kavuşturulamayan Kıbrıs sorununda önemli bir fırsatın ortaya çıktığını vurguladı.
Çavuşoğlu, makalesine şöyle devam etti:
“Hükümetimizin Kıbrıs’ın geleceği için öngördüğü vizyon, adanın bir barış, istikrar, işbirliği ve ekonomik refah merkezi haline gelmesidir. Kıbrıs konusu oldukça karmaşık bir mesele. Bugün ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ olarak adlandırılan yapının bir benzeri yok. Söz konusu yapı, ortaklık devleti olarak tasarlanmış ve yaklaşık 60 yıl önce İngiltere, Türkiye, Yunanistan ile adada yaşayan Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum halkları arasında akdedilen üç ayrı uluslararası anlaşma temelinde kurulmuştur. Bu iki toplum, yüzyıllardır adada yaşıyor. Farklı dinlere, kültürlere ve etnik kökenlere sahip ayrı halklardır. 1960’ta oluşturulan özel mekanizma, bu iki toplumun iki anavatan ülke ve İngiltere’nin garantörlüğünde siyasi eşitliğe dayanan işlevsel bir federasyonda barış içinde yan yana yaşayabileceği anlayışını yansıtmayı amaçlıyordu.”
Bu denemenin ne yazık ki sadece üç yıl sonra başarısız olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Kıbrıslı Rumların, kurucu anlaşmaları ve anayasayı açıkça ihlal ederek, Kıbrıslı Türk ortaklarını yeni kurulan devletin tüm organlarından zorla çıkardıklarını anımsattı.
Adada 1964’te Kıbrıslı Türkleri etnik temizlikten korumak için Birleşmiş Milletler Barış Gücü kurulduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, iki taraf arasında müzakereler 1968’te başlamasına rağmen 1974’te Yunanistan’daki askeri cuntanın, Kıbrıs’ı topraklarına katmaya kalkıştığını ve Türkiye’nin 1960 Garanti Anlaşması uyarınca müdahale etmesine neden olduğunu kaydetti.
Çavuşoğlu, 1983’te Kıbrıslı Türklerin güneydeki eski ortaklarıyla uzlaşmak için çabalarken kendi cumhuriyetini kurduğunu belirterek, “Kuzey Kıbrıs’ın çabası halen sürüyor. Amaç, tamamen yeni bir ortaklık.” ifadelerini kullandı.
“Adadaki mevcut statüko, her iki taraf için de kabul edilemez”
Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin desteğiyle Rum tarafının kendilerine dayattığı haksız izolasyona rağmen adil ve kalıcı kapsamlı bir çözüm için sürekli çalıştığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Buna karşın, çok sayıda BM çözüm girişimlerini yıllarca reddeden Kıbrıslı Rumlar oldu. Bugün adadaki mevcut statüko, her iki taraf için de kabul edilemez. Bu nedenle etnik gerilimin olmadığı, yeni ve müreffeh bir Kıbrıs, tüm taraflar tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.” diye yazdı.
Yorum Yazın