Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İktisadi Kalkınma Vakfı ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası, İstanbul’da ‘Güncel Gelişmeler Işığında Kıbrıs görüşmelerinin geleceği ve Türkiye için çıkarımlar’ Konferansı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Konferansa katıldı.Akıncı konuşmasında; Cumhurbaşkanlığı döneminde Kıbrıs konusunda yaşanan gelişmeleri ve Cenevre -Mont Pelerin ile Crans-Montana süreçlerini değerlendirdi.
50 yıldır devam eden Kıbrıs görüşmelerinde kırılma noktaları ve sağlanan ilerlemeleri hatırlatan Akıncı; ‘Cenevre- Mont Pelerin ile Crans Montana’da da önemli bir fırsatın heba edildiğini’ kaydetti.
Kendisinin görevde olduğu sürenin ilk yılında müzakerelerde ciddi ilerleme ve yakınlaşmalar sağlandığına iaşret eden Akıncı; ‘ancak Eylül 2016’da farklı bir Rum Liderliği ile karşılaştık, çözüm için niyetsiz ve isteksiz, gerçekçi çizgiden uzak bir muhatapla karşılaştık’ dedi.
5’li konferans başta olmak üzere tüm süreçlerde Rum tarafının Kıbrıs Türk Liderliği ile Türkiye’nin gerekli esnekliği göstermeyeceği varsayımına dayandığına vurgu yapan Akıncı; Türk tarafının çözüm odaklı yaklaşımı ve güvenliği tehdit etmeyecek esnekliği göstermesine karşın Rum tarafının ayak sürüdüğünü kaydetti.
Akıncı; Rum tarafının ‘sıfır asker sıfır garanti’ söylemini eleştirerek; ‘1960 koşullarındaki garanti anlaşmasını 2017 şartlarına uyarlamaya hazırız dedik, denklem basit iki taraf arasında güven duygusu arttıkça asker ihtiyacı işbirliği attıkça garanti ihtiyacı azalacaktır dedik, bunu anlatmaya çalıştık ne yazık ki bu yaklaşım maksimalist tutumlarla karşılık görmedi’ diye konuştu.
Sıfır asker sıfır garanti söyleminin Rum tarafı için artık bir seçim sloganı olduğunu kaydeden Akıncı; ‘bu seçim sürecinde artık ne istediklerine karar vermeliler’ dedi.
Akıncı; ‘Rum tarafında zihniyet dönüşümüne ihtiyac var, seçim döneminde gerçekten ne istedikleri konusunda sorgulama dönemi olmalı.. yetki paylaşımını taviz olarak görmeyi devem edecekler mi yoksa eşitliğe inanıyorlar mı bunlar önemli kaygılarımızı içeren ciddi sorulardır’ ifadelerini kullandı..
Akıncı; seçim sonuçlarına göre de yeni bir değerlendirme yapılacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bundan sonra izlenecek politikaya ilişkin de değerlendirmede bulundu.
Akıncı ‘diplomaside nokta yoktur, ya noktalı virgül ya virgül konulur yine devam edilir ama bir 50 yıl daha sürmez. Herkes yoruldu, en çok Kıbrıslı türkler mağdur oldu.. Çözüm ihtiyacı ortadan kalkmış değil ancak aynı yöntemlerle aynı anlayışlarla varılacak sonuç aynı olacaktır’ görüşünü aktardı.
19 Eylül haftası Newyork’ta BM Genel Sekreteri ile biraraya geleceklerini bildiren Akıncı; ‘çözüm odaklı siyasetten vazgeçilmeyeceğini ancak Ucu açık sonucu belirsiz bir sürece de girilmeyeceğini’ kaydetti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik hedefinden vazgeçmemesinin önemine de vurgu yaparak; demokrasi ve çözüm hedefine sahip çıkılması mesajını verdi.
Akıncı; ‘bu hedeflerden vazgeçmeden yakın gelecekte ulaşsak da ulaşmasasak da hedef için gerekli koşulları yaratma çabasından vazgeçilemez, KKTC’de yıllardır yapılması gereken reformların gerçekleşmesi lazım.. Önceden alınan kararların tozlu raflarda bekletilmemesi önemli. Ekonomisi ve demokrasisi ile daha güçlü yapının oluşturulması önemlidir. Dış ilişkilerini ilerletmek haksız ambargoların aşılması için çaba harcamak yatırım ikilimini geliştirmek zorundayız’ diye konuştu.
Konferansta ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros da konuştu.
Konuşmalarda KKTC ekonomisinin güçlendirilmesi ve iki ülke arasındaki bağların kuvvetlendirilmesi yönündeki görüşler paylaşıldı.
Yorum Yazın