SÖNMEZ: “ALZHEİMER HASTALARI VE YAKINLARI MÜCADELELERİNDE YALNIZ”
Panel’in açılış konuşmasını yapan Dernek başkanı İzlem Sönmez, Kıbrıs’taki Alzheimer hastalarının ve yakınlarının yalnızlaştırıldığını ve kendi başlarına mücadele vermek zorunda bırakıldıklarına vurgu yaparken, yaygınlığına rağmen Alzheimer ile ilgili bilgi ve farkındalık eksikliğinin olduğunu, Dernek olarak Alzheimer hastalarına ve yakınlarına destek olmak için çıktıkları yolda ilk adımın Panel’le atıldığını söyledi.
UZMANLAR ALZHEİMER HASTALIĞINI ANLATTI
Panelde ilk sözü alan Florence Nightengale Hastanesi’nde Nöroloji uzmanı olarak görev yapan; ayni zamanda da Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Barış Topçular hastalıkla ilgili en son tıbbi gelişmeleri anlatarak, Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisinin henüz geliştirilemediğini ancak bilimsel çalışmaların devam ettiğini anlattı. Topçular, Alzheimer için risk faktörlerini de şöyle sıraladı:
“Yaş, genetik yatkınlık, kafa travması, depresyon, eğitim düzeyinin düşüklüğü, vasküler yapı, cinsiyet.”
Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade ise Alzheimer tipi demansı anlatırken Alzheimer’ın demansın en sık görülen formu olduğunu belirterek, Alzheimer hastalığının günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalık olduğunu söyledi.
Daha sonra sözü alan, Doç. Dr. Amber Eker de Alzheimer’ın doğru teşhis edilebilmesi için diğer demans türleriyle ayrıştılması gerektiğine vurgu yaptı.
Panel konuşmacılarından Doç. Dr. Kerem Teralı ise Alzheimer hastalığının biyolojik nedenlerini anlattığı sunumunda, genetik faktörler yanında, çevresel faktörlerin ve yaşam tarzının da Alzheimer hastalığında etkili olduğuna değindi.
KAYGISIZ: “ALZHEİMER HENÜZ KESİN OLARAK ÖNLENEMİYOR ANCAK ÖNLEM ALABİLİRSİNİZ”
Alzheimer hastalığının henüz kesin olarak önlenemediğinin ancak risk faktörlerini en aza indirmenin mümkün olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Beliz Belgen Kaygısız, gerek riskin asgariye indirilmesinde; gerekse de hastaların yaşam kalitesinin artırılmasında fiziksel aktivitenin önemine vurgu yaparak çaresizlik hissinin önüne geçilebileceğini ifade etti.
BALIKÇI: “HASTA KADAR YAKINLARI DA RUHSAL SAĞLIKLARINA ÖZEN GÖSTERMELİ”
Yrd. Doç. Dr. Kuzeymen Balıkçı Alzheimer ve demansta psikiyatrik belirtileri anlattığı sunumunda, Alzheimer hastalarında benzer semptomlar olabileceği gibi, psikiyatrik bulguların hastadan hastaya farklılık gösterebileceğine değinerek, Alzheimer hastalığında hasta kadar yakınlarının da ruhsal sağlıklarına özen göstermeleri gerektiğini ifade etti. Alzheimer hastası yakını olanlar için de yıpratıcı olan bu süreçte, zor olsa da önce hasta yakınlarının hastalığı kabullenmeleri gerektiğinin altını çizdi.
“D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN HASTALIĞA ETKİSİ ARAŞTIRILIYOR”
Kıbrıs’ta yaygın olarak görülen D vitamini eksikliği ile Alzheimer ve demansın diğer türleri arasındaki olası ilişkinin bilimsel olarak araştırıldığını söyleyen Balıkçı, ülkemizde yaygın olan bu durumun da genetik olarak incelendiğini söyledi.
İNCE: “ONLARIN HALA SEVDİĞİNİZ KİŞİLER OLDUĞUNU, BİRER BİREY OLDUKLARINI UNUTMAYIN”
Panelin son konuşmacısı Psikolog Refika İnce, Alzheimer hastalığında doğru yaklaşım ve iletişimin önemini anlattığı konuşmasında, Alzheimer hastalarına yaklaşırken sıkça yapılan hatalara değindi. Öncelikle, nörodejeneratif bir hastalık olduğu için Alzheimer olan kişinin eskiden sahip olduğu birçok yetiyi yitirse de; ve geçmişini unutsa da, hala bir birey olduğunu ve onlara yaklaşırken bunun asla unutulmaması gerektiğini ifade etti.
Alzheimer hastalığının gerek hasta gerekse de yakınları için zor bir süreç olduğunu; ancak bunun üzüntü ve duygusal yorgunluğun kaçınılmaz olduğu anlamına gelmediği vurgulayan İnce, hasta ve hasta yakınlarının doğru iletişim kurdukları takdirde birlikte vakit geçirmekten keyif almaya devam edilebileceğini söyledi.
Panel sonunda katılımcılar soru ve görüşlerini yöneltirken öne çıkan ortak sorun hasta yakınlarının bu mücadelede kendilerini yalnız hissediyor oldukları gerçeği idi. Katılımcıların birçoğu diğer hasta yakınlarıyla iletişim kurmanın kendilerine iyi geldiğini ve Dernek hasta yakını destek grupları oluşturursa katılmak istediklerini ifade ettiler.
“GELİN BU YOLU BİRLİKTE YÜRÜYELİM”
Panel sonunda kapanış sözlerini söyleyen Alzheimer Derneği Genel Sekreteri Dr. Ilgın Çağnan dayanışma çağrısı yaptı. “Bu zorlu yolun” birlikte yürüyünce hafifleyebileceğini söyleyen Çağnan, Derneğin hasta ve hasta yakınlarıyla biraraya gelmeye ve birlikte mücadele etmeye devam edeceğini bildirdi.
Açık Kapı Festivali çerçevesinde 28 Eylül Cumartesi, Lefkoşa Kumsal Park’ta 15.00’de başlayacak olan Sivil Toplum Festivali’nde stand açacak olan Alzheimer Derneği’ne ulaşmak ve üye olmak için [email protected] veya @alzdernegi facebook hesabına mesaj gönderilebilir ve/veya 0542 850 25 77 nolu telefonu arayabilirsiniz.
Yorum Yazın