MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Anastasiadis: İsteğim işlevsel bir çözüm

Ana SayfaSi̇yasetAnastasiadis: İsteğim işlevsel bir çözüm
Anastasiadis: İsteğim işlevsel bir çözüm

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, desantralize federasyon konusundaki önerisinin ana fikrinin “çıkmazların çözümüne ilişkin etkin bir mekanizmayla birlikte, yetkilerin gündelik konularda desantralize edilmesi ve kendilerini etkileyen konularda Kıbrıslı Türklerin olumlu oyu olduğunu” açıkladığı ifade edildi.

03 Kasım, 2018, Cumartesi 13:43
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Alithia gazetesi “İsteğim İşlevsel Çözüm- Henüz Başlangıçtayız” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Güney Kıbrıs’ta dün gerçekleştirilen Economist toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Anastasiadis’in, diyaloğun yeniden başlama çabasının ilk aşamalarda bulunduğunu söyleyerek, önemli olanın, özlü bir diyaloğun sağlıklı bir temel üzerinde başlaması için gerekli koşulların meydana getirilmesi çabası olduğunu vurguladığını aktardı.

“Her seferinde, diyaloğun üzerinde hareket edeceği bir çerçeve veya belirli bir referans noktası şekillendirilmesi için çaba gösterildiğini” ifade eden Anastasiadis, “temellerin bilindiğini ve aslında konunun, bazı temel ilkelerin çözümde dikkate alınmaları için, daha net hale getirilmeleri olduğunu” söyledi.

Anastasiadis’in dünkü açıklamalarında yine desantralize federasyon konusundaki önerisi üzerinde durduğunu yazan gazete, Anastasiadis’in bu önerisinin ana fikrinin “elbette doğal olarak, çıkmazların çözümüne ilişkin etkili bir mekanizmayla, vatandaşların günlük hayatıyla ilgili yetkilerin desantralize edilmesi ve kendilerini etkileyebilecek olan konularda Kıbrıslı Türklerin olumlu oyunun kabul edilmesi olduğunu” izah ettiğini belirtti.

Bir noktada, her iki toplumun da endişelere sahip olduğunun farkında olunması gerektiğini ifade eden Anastasiadis, “Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların çoğunluk olmalarından dolayı hakları kötüye kullanıp Kıbrıs Türk toplumu üzerinde dayatma yapabilecekleri konusunda endişelendiklerini; Kıbrıslı Rumların ise, Kıbrıslı Türklerin kendi haklarını korumak için istedikleri haklarla birlikte, bulunacak olan çözümün hiçbir zaman işlemeyeceği konusunda büyük endişeleri olduğunu” dile getirdi.

Anastasiadis bir diğer ifadeyle “Kıbrıslı Türklerin gerek hükümet, gerek devletin kurumsal organlarının her kararına ilişkin olumlu oyunun, çıkmazlara yol açabileceğini ve bu çıkmazların da en nihayetinde yeni durumun çökmesine sebep olacağını” öne sürdü.

Anastasiadis devamla “bu sebepten dolayı, gündelik hayatla ilgili yetkilerin desantralize edilmesi ve Kıbrıslı Türk toplumunu olumsuz anlamda etkileyebilecek herhangi kararlara ilişkin, Kıbrıs Türklere yönelik olumlu oyun kabul edilmesi fikrinin, işlevselliğin temelini oluşturduğunu” söyledi.

Habere göre “bu noktada herkesi, barışı getirecek olanın herhangi bir çözüm olmadığını fark etmeye çağıran Anastasiadis, “bulunacak olan çözümün Kıbrıslı Türklerin endişelerini koruyup dikkate alması, fakat aynı zamanda Kıbrıslı Rumların makul endişelerini de göz ardı etmemesi gerektiğini” sözlerine ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise Anastasiadis’in Economist toplantısında yaptığı açıklamalara “Ortak Çerçeve Aranıyor- Başkan: Gündelik Hayat Konularına İlişkin Yetkilerin Desantralizasyonu- Herhangi Bir Çözüm Değil, Hem Kıbrıslı Rumların, Hem de Kıbrıslı Türklerin Endişelerini Göğüsleyecek Bir Çözüm Arıyoruz” başlığıyla yer verdi.

Gazeteye göre Anastasiadis, Kıbrıs sorununa işlevsel, kalıcı aynı zamanda vatandaşların tümünün insanlık hakları ve güvenliği için AB normlarına tam anlamıyla saygı gösterecek ve uluslararası boyutlarla alakalı olarak da bağımsız ve tam anlamıyla egemen bir devlet ortaya çıkaracak bir çözüm istediğini söyledi.

Anastasiadis, iki kesimli, iki toplumlu federasyon temelindeki bir federasyon çözümünü tartıştıklarını da sözlerine ekledi.

Anastasiadis’in açıklamaları Politis gazetesinde “Olumlu Oyla Desantralizasyon- Başkan: Çıkmazların Çözümü Mekanizmasıyla Birlikte Kıbrıslı Türkler İçin Olumlu Oy- Başkan Yetkilerin Desantralizasyonunun Gündelik Hayatla İlgili Konularla Alakalı Olduğunu ve Olumlu Oyun da Kıbrıslı Türkleri Olumsuz Etkileyebilecek Kararlarla İlgili Olduğunu İzah Etti- Ortak Çerçeve Arıyoruz”, Haravgi’de ise “Başkan Referans Noktası Arandığını Savunuyor” başlığıyla yer buldu.

SPEHAR: “ÇÖZÜMLE İLGİLİ UMUT YETERLİ DEĞİL”

Fileleftheros gazetesine göre, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da Economist toplantısında yaptığı konuşmada “Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili umudun var olmaya devam ettiği, fakat bunun yeterli olmadığına” dair bir mesaj gönderdi.

Gazeteye göre konuşmasında, Crans Montana konferansının ardından meydana gelen güven eksikliği üzerine duran Spehar, karşılıklı bir sorumluluk yükleme süreci döneminden de söz etti.

“Bunu kabul ederek, Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunabilecek yolları araştırma ve rollerini üstlenmelerinin bu meseleyle ilgilenen herkese kalmış bir şey olduğunu” ifade eden Spehar, BM olarak kendilerinin, net bir zaman ufku içerisinde kalıcı bir anlaşmaya varılmasına ilişkin sonuç odaklı yaklaşımla, tarafların özlü müzakerelere yeniden başlamaya birlikte karar verdikleri zaman, buna yardımcı olmaya hazır olduklarını vurguladı.

Toplantıda yaptığı konuşmada, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs’la ilgili geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un kısa zaman önceki temaslarına da atıfta bulunan Spehar, bunların sonuç verdiğini söyledi.

Tarafların “BM Genel Sekreterinin mevcut durumun (statüko) yaşayabilir olmadığına dair görüşünü paylaştıklarını” dile getiren Spehar, öte yandan BM Güvenlik Konseyinin Kıbrıs sorunuyla ilgili taahhüdünün de ümit meydana getirdiğini ifade etti.

BM’nin, uluslararası toplumun ve özellikle de garantör ülkelerin süreci desteklemeleri ve çözüme ulaşılmasına olumlu katkıda bulunmaları gerektiğini anladığını da dile getiren Spehar, Genel Sekreter de dahil olmak üzere BM’nin, sürecin gelecekte izleyeceği güzergâhın belirlenmesinin, öncelikle Kıbrıslılara ve özellikle de iki lidere bağlı olduğunu açıklığa kavuşturduğunu da kaydetti.

Spehar gelecekteki bir süreçte, iki toplumun çözüm için hazırlanması amacıyla daha çok şey yapılması gerekeceği gibi, çözümün faydalarının izah edilmesi, zihniyetlerin değişmesi ve gelecek için ortak bir vizyon meydana getirilmesi gerekeceğine de işaret etti.

Spehar halkın bilgilendirilmesinin, toplumların hazırlanması açısından anahtar teşkil edeceğini de vurguladı.

Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kısa zaman önce bir araya gelmesi ve iki yeni sınır kapısının daha açılmasının açıklanmasıyla birlikte, son haftalarda meydana gelen cesaret verici gelişmelere de değinen Spehar, bunun birtakım ümitler meydana getirdiğini söyledi.

Spehar, iki liderin başka Güven Yaratıcı Önlemleri (GYÖ) ileriye götürmelerini umduğunu da sözlerine ekledi.

Spehar’ın konuşması Alithia gazetesinde “Lute’un Temasları Sonuç Verdi”, Politis’te “Halkın Bilgilendirilmesi Lazım”,  Haravgi’de ise “Kıbrıs Sorununda Umut Var Olmaya Devam Ediyor, Ancak Yeterli Değil- Net Bir Zaman Ufku İçerisinde Özlü Müzakere” başlıklarıyla yer buldu.

HRİSTODULİDİS

Fileleftheros’a göre, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ise Economist toplantısında yaptığı konuşmada, Rum Yönetimi’nin dış politikasının, jeostratejik pozisyonu aynı zamanda ülkenin AB içerisindeki rolünün de değerlendirilmesiyle, çok boyutlu olduğunu söyledi.

Konuşmasında dış politikalarının üç ana eksene dayandığını söyleyen ve bunu izah da eden Hristodulidis, Rum Dışişleri Bakanlığının, Avrupa konularıyla ilgili olarak daimi bir sekreterlik kurulmasını ileriye götürmekte olduğunu sözlerine ekledi.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

WhatsApp’tan Yeni Özellik: Çevrimiçi Kişiler Artık Yeşil Noktayla Görünecek
WhatsApp’tan Yeni Özellik: Çevrimiçi Kişiler Artık Yeşil Noktayla Görünecek
Instagram’dan Kaydırmalı Gönderilere Yeni Özellik: Her Slayta Özel Açıklama Dönemi Başladı
Instagram’dan Kaydırmalı Gönderilere Yeni Özellik: Her Slayta Özel Açıklama Dönemi Başladı
Akıllı Saat Sektöründe Dengeler Değişti: Apple Zirveyi Güçlendirdi, Samsung Geriledi
Akıllı Saat Sektöründe Dengeler Değişti: Apple Zirveyi Güçlendirdi, Samsung Geriledi
Mazda’dan tartışmalı kokpit değişimi! Fiziksel tuşlar tarihe mi karışıyor?
Mazda’dan tartışmalı kokpit değişimi! Fiziksel tuşlar tarihe mi karışıyor?
Epic Games Launcher yenileniyor! Açılış süresi 5 kat hızlanacak
Epic Games Launcher yenileniyor! Açılış süresi 5 kat hızlanacak
Google’dan Android için yeni dönem! Sideloading uygulamalarına geliştirici doğrulama şartı geliyor
Google’dan Android için yeni dönem! Sideloading uygulamalarına geliştirici doğrulama şartı geliyor
Yapay zekâ ile GTA 6 geliştirme deneyi fiyaskoya döndü! Sanal şehir kontrolden çıktı
Yapay zekâ ile GTA 6 geliştirme deneyi fiyaskoya döndü! Sanal şehir kontrolden çıktı
Gazete Manşetleri - 17 Haziran 2026
Gazete Manşetleri - 17 Haziran 2026
Hull City’den Premier Lig sonrası dev hamle! Kaleye Lukas Hornicek
Hull City’den Premier Lig sonrası dev hamle! Kaleye Lukas Hornicek
Zenit, Jhon Duran ile yollarını ayırdı! Galatasaray transferi yeniden gündemde
Zenit, Jhon Duran ile yollarını ayırdı! Galatasaray transferi yeniden gündemde
Almanya kampında yılan paniği! Dünya Kupası antrenmanı durduruldu
Almanya kampında yılan paniği! Dünya Kupası antrenmanı durduruldu
Filenin Sultanları’nda kaptanlık görevi Gizem Örge’ye verildi
Filenin Sultanları’nda kaptanlık görevi Gizem Örge’ye verildi
Mbappe şov yaptı! Fransa, Senegal engelini 3 golle geçti
Mbappe şov yaptı! Fransa, Senegal engelini 3 golle geçti
Norveç, Dünya Kupası'na farklı galibiyetle başladı: Irak'ı 4-1 mağlup etti
Norveç, Dünya Kupası'na farklı galibiyetle başladı: Irak'ı 4-1 mağlup etti
Mehmet Tunçtürk’ten Seçim Sistemi Çıkışı: “Asıl Sorun Tarih Değil”
Mehmet Tunçtürk’ten Seçim Sistemi Çıkışı: “Asıl Sorun Tarih Değil”
Sahte poliçe ve dolandırıcılık soruşturması: Şirketin direktörünün bilgileri de kullanıldı!
Sahte poliçe ve dolandırıcılık soruşturması: Şirketin direktörünün bilgileri de kullanıldı!
Arıklı: Seçim yasası değişsin, sonra ister 60 gün ister 6 ay sonra sandığa gidelim
Arıklı: Seçim yasası değişsin, sonra ister 60 gün ister 6 ay sonra sandığa gidelim
Hasipoğlu: Asgari ücret masasını Temmuz’da toplantıya çağıracağım
Hasipoğlu: Asgari ücret masasını Temmuz’da toplantıya çağıracağım
Üstel: Fidan’ın iki devletli çözüm mesajı, Kıbrıs Türk halkının kararlı duruşunun yansıması
Üstel: Fidan’ın iki devletli çözüm mesajı, Kıbrıs Türk halkının kararlı duruşunun yansıması
Öztürkler: Toprağa, üretime, egemenliğe ve bölgenin değerlerine sahip çıkacağız
Öztürkler: Toprağa, üretime, egemenliğe ve bölgenin değerlerine sahip çıkacağız

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
SİYASET

Üstel: Fidan’ın iki devletli çözüm mesajı, Kıbrıs Türk halkının kararlı duruşunun yansıması

47 Yıllık Terör Belası Bitiyor: Erdoğan’dan Tarihi Açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bahçeli’nin Vatan Sevgisini Sorgulamak Kimsenin Haddi Değil"

ABD Büyükelçisi Barrack’tan Türk İHA’larına Övgü: “Muhtemelen Dünyanın En İyileri”

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle