KİÜ Rektörü Göksel: ‘’Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’’
Kıbrıs İlim Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümü tarafından hazırlanan konferansın açılış konuşmasını yapan KİÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Bülend Göksel, ‘’Çanakkale Neden Geçilmez? sorusuna, Çanakkale’yi vatanseverlik ve millet olma bilinci ile kapatmışız.’’ diyerek yanıt verdi. Türk’ün yazdığı, ne ilk ne de son destan olduğuna, dünyanın ise en büyük destanlarından biri olduğuna değindi. 16 -17 yaşlarındaki vatanına gönül vermiş gençlerin, büyük bir millet olma uğruna ayaklarında çarıkla, üstlerinde eski püskü elbiselerle ve yüreklerinde ulus olma bilinci ile mücadele etmeleri nedeni ile Çanakkale’nin geçilmez olduğuna dikkat çekti. Göksel, ‘’Allah bizi bir daha böyle mücadelelerin destanlarını yazmaya mecbur kılmasın, inşallah bundan sonraki süreçlerde de savaşlara maruz kalmadan, her daim barış içinde yaşamımızı devam ettiririz, Yurtta Sulh, Cihanda Sulh.’’ vurgusunu yaptı.
Â
KİÜ Mütevelli Heyet Başkanı Arslanbaş: ‘’Çanakkale, Dünya Tarihinde Savunma Halindeyken Kazanılan Tek Zaferdir.’’
Konferansın ikinci konuşmasını yapan KİÜ Mütevelli Heyet Başkanı Selman Arslanbaş, Yenizelanda’da gerçekleşen terör olayının psikolojik boyutuna bakıldığı zaman 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin öneminin anlaşılacağını vurguladı. Çanakkale’nin iki boyutta ele alınması gerektiğine değinen Arslanbaş, “Birincisi şahlanıştı; 1800’lü yıllarda Rus Çarı II. Nikolay’ın Hasta Adam olarak nitelendirdiği bir devletin, bütün zaferler taarruz esnasında kazanılırken, savunma hattına çekilerek kendisine hasta diyenleri boğazın derin sularına gömdüğünü söyledi. Böylece Çanakkale’nin, dünya tarihinde savunma ile kazanılan tek zafer olduğunu belirtti. İkincisi ise bütün dünyaya 5000 yıllık Türk tarihinin silinemez olduğunun mesajının verilmesiydi, dedi.
Â
KİÜ’nün Değerli Gençlerinin Geleceklerine Yön Verecek Birçok Öneride Bulundu:
 Mütevelli Heyet BaÅŸkanı ArslanbaÅŸ, KİÜ’nün deÄŸerli gençlerinin geleceklerine yön verecek birçok öneride bulundu; ‘’Nerede olursanız olun, hangi bölümde okuyorsanız okuyun önce açın 1290’lardan, Lüzinyanlardan bugüne Kıbrıs’ın tarihini okuyun.’’ SavaÅŸların insanlara verdiÄŸi mesajların olduÄŸunu, Viyana KuÅŸatması neden kaybedildi veya Çanakkale Zaferi’ne kadar Balkan savaÅŸları 1. Dünya savaşında neden ordularımız büyük oranda kayıplar verdi? sorularını kendimize sorarak tarihi gerçeklerden ibret alınması gerektiÄŸini vurguladı. Ayrıca ArslanbaÅŸ, Çanakkale’de birçoÄŸu daha lise öğrencisi olan gencecik çocuklarımızı ÅŸehit vermiÅŸ olduÄŸumuzu, onlara minnet borcumuz olduÄŸunu söyledi.Â
Â
Arslanbaş : ‘’Bu vatanın hepimizin, hep beraber ilimle, irfanla, o anlayışla tarihini bilerek yaşam sürdürmeliyiz. Bilin, öğrenin, farklı kaynaklardan okuyun, her türlü kaynağın muhakemesini yapın ama tarihinizi unutmayın, unutturmayın ve bununla gurur duyun. Seyid Onbaşının, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın gösterdiği cesareti o muazzam orduyu, dünyanın en büyük ordularını küçük küçük mayın gemileri ile Çanakkalede tarihin tozlu yaprakları arasına gömen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.’’ diyerek sözlerine son verdi.
Â
Programın devamında, KİÜ öğrencileri tarafından şiir dinletisi gerçekleştirildi.
Â
Â
Parlakyıldız:‘’Dünümüz Osmanlı ise Geleceğimiz Atatürk’’
KİÜ Türkçe Öğretmenliği Bölümü Akademisyeni Yard. Doç. Dr. Hayrettin Parlakyıldız, ‘’Çanakkale Anlamı İçinde Atatürk ve Mehmet Akif’’ başlıklı konuşmasında; Çanakkale’nin bizi biz yapmış, bize varlık, birlik ve kimlik kazandırmış bir savaş olduğunu vurguladı. Savaşların getirdiği zihinsel, bedensel, bilişsel, duyuşsal anları da farklı bir biçimde çocuklarımıza yansıtmak gibi bir görevimizin olduğuna dikkat çekti. Halk şairi olan Mehmet Akif Ersoy’un, Anadolu insanı için şiir yazmakta olan bir şair olduğuna değindi. Akif’in, ‘’Bana Çanakkale’nin zaferini yazdıracak bir güç ver!’’ diye Allah’a yalvardığını ve Akif olmazsa Çanakkale’nin edebi olamayacağına vurgu yaptı. Parlakyıldız, tüm Çanakkale şehitlerimizin ruhlarının şad olmasını diledi.
Çanakkale Deniz Zaferi Konferansı’nın kapanışında, günün anlam ve önemine hitaben KİÜ Müzik kulübü öğrencilerinin çeşitli enstrümanlar eşliğinde gerçekleştirmiş oldukları müzik dinletisi, KİÜ konferans salonunda bulunan katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Müzik dinletisi sonunda, üzüm hoşafı ikramı ile program sona erdi.
Â
Kıbrıs İlim Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, ‘’Şehitlerimizi saygı ve minnet ile anıyoruz. Bu tür anlamlı etkinlikler ile ses getirmeye devam edeceğiz.’’ denildi.
Yorum Yazın