İşveren kanadının yılın üçüncü asgari ücretine yaptığı itirazın sonucu merakla beklenirken, KIBRIS’a konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu bunun değerlendirileceğini söyledi.
“Masa yeniden toplanacak”… Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Resmi Gazete’de ilan edilen yeni asgari ücretin 10 günlük itiraz süresinin 29 Eylül’de sonra ereceğini ifade ederek, “Asgari ücrete yapılan itirazları değerlendireceğiz. Bugün taraflara çağrıda bulunacağım.” dedi.
“Yanlış anlaşıldık”… İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, “İtirazımız asgari ücretin rakamına değil, son zamanlarda asgari ücret toplantılarında keyfi bir şekilde yasaya bağlı olmadan belirlenmesinedir.” diyerek, itirazlarının sendikalar tarafından yanlış anlaşıldığını savundu.
“Ne bekliyorlardı?… Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücrette bir artış olmadığını, devletin açıkladığı yüzde 19.19’luk hayat pahalılığı oranının asgari ücrete yansıdığını söyleyerek, “Ne bekliyorlardı? 4 ay boyunca zamlar olacak, her şey artacak da kişinin bunları alabilmesi için gereken ücreti artmayacak mı?” diyerek, işverenlerin itirazına tepki gösterdi.
Cemre CEMALİ
Asgari ücret tartışması yeniden başladı. Hükümetin ve işçi kanadığının oylarıyla geçtiğimiz günlerde, 1 Eylül’den itibaren aylık net 35 bin 180 TL, brüt ise 40 bin 436 TL olarak uygulanmasına karar verilen yılın üçüncü asgari ücreti için başlatılan 10 günlük itiraz süresi 29 Eylül’de sona erecek.
İşverenler kanadının protesto edip katılmadığı toplantıda belirlenen yeni asgari ücrete ilişkin İşverenler Sendikası itirazını, önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletti.
Bakanlığın, asgari ücrete yapılan itirazları değerlendirmek üzere önümüzdeki günlerde İtiraz Kurulu’nu toplaması bekleniyor.
KIBRIS yeni tartışmaya ilişkin tarafların görüşlerini aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, İtiraz Kurulu’nun toplanacağı günle ilgili hem işveren temsilcilerine, hem de işçi temsilcilerine çağrıda bulunacaklarını açıkladı.
Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sungur, gıda kalıbı, verimlilik, hayat pahalılığı ve dövizle ilgili değişimleri talep ettiklerini ifade ederek, “Bu itirazımıza karşılık olarak devletin istediğimiz dataları hazırlayıp bizi toplantıya çağırması gerekiyor.” dedi.
Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, “Ne bekliyorlardı? 4 ay boyunca zamlar olacak, her şey artacak da kişinin bunları alabilmesi için gereken ücreti artmayacak mı?” diyerek, işverenlerin itirazına tepki gösterdi.
Gardiyanoğlu: İtiraz Kurulu toplanacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Resmi Gazete’de ilan edilen yeni asgari ücretin 10 günlük itiraz süresinin 29 Eylül’de sonra ereceğini anlatarak, “10. günün sonunda 29 Eylül’de itiraz kurulunu toplayacağız. Asgari ücrete yapılan itirazları değerlendireceğiz.” ifadesini kullandı.
Gardiyanoğlu, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun aynı zamanda İtiraz Kurulu da olduğunu belirterek, İtiraz Kurulu’nun toplanması için hem işveren temsilcilerine, hem de işçi temsilcilerine, kurulun toplanacağı günle ilgili bugün bir çağrıda bulunacaklarını açıkladı.
Sungur: Sendikalar itirazımızı yanlış anladı
İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, “İtirazımız asgari ücretin rakamına değil, son zamanlarda asgari ücret toplantılarında keyfi bir şekilde yasaya bağlı olmadan belirlenmesinedir.” diyerek, itirazlarının sendikalar tarafından yanlış anlaşıldığını savundu.
Sungur, yasanın 4. maddesinde açıkça belirtildiği gibi asgari ücret masasına çeşitli kriterlerin getirilmesi gerektiğine işaret ederek, “Bu kriterlerle beraber asgari ücret tayin edilir ancak devlet, hayat pahalılığı dışında bir kriter getirmiyor.” vurgusu yaptı.
İşverenler Sendikası olarak yeni asgari ücretle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na önceki gün yaptıkları itirazı hatırlatan Sungur, bundan sonraki süreç ile ilgili şu bilgileri verdi:
“İtiraz koyduk. Devletin bu itiraza karşılık istediğimiz dataları hazırlayıp bizi toplantıya çağırması gerekiyor. Biz, gıda kalıbını, verimlilikleri, hayat pahalılığını, döviz ile ilgili değişimleri istedik. Bunların tümü hazırlanınca bizi çağıracaklar ve asgari ücret ile ilgili itirazımız görüşülecek..
Zaten biz itirazı yaparken ana itiraz nedenimiz rakam değildi.. Asgari ücretin kriterler olmadan tayin edilmiş olmasıydı. İstediğimiz kriterleri getirin ve asgari ücreti doğru bir şekilde tayin edelim… Kriterler geldiği takdirde yasadaki kriterlere göre asgari ücret tayini yapıldıktan sonra buna itiraz edemeyiz.. Biz ekonomik kuruluşlarla beraber hareket ediyoruz.”
“Yasal olarak tutarlı verilerse uyacağız”
Sungur, bütün bu veriler ışında tekrar bir araya geldiklerinde asgari ücrete verilen yüzde 19.19’luk artış oranın azalması ya da yükselmesi halinde işveren tarafının her iki durumda da bu değişikliği kabul edeceğini söyleyerek, “Yasalar her şeyin üstündedir. Tabiî ki kabul edilecek. Hiçbir zaman işveren tarafının gıda kalıbının altında olan bir rakama evet dediğini göremezsiniz.. Gıda kalıbı geçinmek için bir ölçüdür. Gıda kalıbının yapısına itiraz etmiş olabilir ama gıda kalıbına edilmemiştir.. Verileri aldığımız takdirde yasal olarak tutarlı verilerse tabiî ki uyacağız, kaçamayız ki..” şeklinde konuştu.
1 Eylül’den itibaren geçerli olması öngörülen asgari ücrete yapılan bu itirazın özel sektördeki çalışanların maaş ödemelerine yetişmemesi durumda işverenlerin bu noktada geri ödeme yapıp yapmayacağı ile ilgili soruya da yanıt veren Sungur, “Bu Asgari Ücret Komisyonu’nun ve Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın vereceği bir karardır. Bu konuda ben onların yetkilerine müdahale etmek istemediğim için bir şey diyemem.” dedi.
Sungur, devletin geçmişte işverenlere verdiği sözleri hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Lojman ve gıda desteği sağlanan 3. ülke vatandaşlarına asgari ücretin belli bir oran altında maaş ödenmesi sağlanacaktı. Bir an önce bu yabancı uyruklu çalışanlara ki 30 bine yakın kişi olduğu söyleniyor, bunlara ödenecek olan paranın bir yerde kontrol altına alınması lazım.. İlgili bakanlıkların piyasayı denetlemesi lazım çünkü asgari ücret tayin edilmeden önce piyasada o oranda her ürüne zam yapıyor”.
Serdaroğlu: Ne bekliyorlardı?
Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, birinci asgari ücret belirlendikten sonra yasaya göre taraflardan herhangi birinin itiraz etme hakkı olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:
“İşverenlerin de itiraz etme hakları olmakla birlikte biz itirazı olanları anlamakta zorlanıyoruz. Masa yeniden toplanacak ve bizim de olduğumuz toplantıda itiraz değerlendirmek zorundadır. Bize gelen bilgi, pazartesi günü bakanın masayı toplayacağı yönündedir”.
Asgari ücrete bir artış olmadığını, devletin açıkladığı yüzde 19.19’luk hayat pahalılığı oranının asgari ücrete yansıdığını ifade eden Serdaroğlu, “Ne bekliyorlardı? 4 ay boyunca zamlar olacak, her şey artacak da kişinin bunları alabilmesi için gereken ücreti artmayacak mı?” diyerek, işverenlerin itirazına tepki gösterdi.
Serdaroğlu, hükümetin elektrik ve tüp gaz fiyatlarında artış yaptığı zaman işverenlerin buna neden itiraz etmediğini ifade ederek, “Neden o zaman ‘küçük çapta ve orta işletmeler zor durumda kalacak ve batma riski taşıyor’ demediler. Neden hükümete karşı bu konuda dik duruş sergilemediler?” diye sordu.
“Refah payı verilmedi”
Asgari ücretliye hayat pahalılığı dışında bir refah payının da verilmediğinin altını çizen Serdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“4 ay boyunca et de bıçak da işverenlerin elinde olduğu için hemen etiket fiyatlarını değiştirdiler. Bu zamlar olurken asgari ücretlinin ise 4 ay boyunca maaşı değişmedi. Çünkü asgari, ücretli masanın toplanmasını ve hayat pahalılığı oranının açıklanmasını bekliyor. Zaten bunun üstünde ek bir artış olarak refah payı da verilmedi…
Şimdi hayat pahalılığını da mı almak istiyorlar? Bu insanlar hayatını nasıl idame ettirecek diye düşünen yok. Ki gıda HP’si bile verilmedi. 4 aylık sadece gıda anlamındaki hayat pahalılığı 19.64 oldu. Bu herkes tarafından biliniyor..
Bir önceki asgari ücret masasında işveren tarafı bizim onayladığımız rakamı bozmak için 124 TL’nin altına onay verirken ellerine veri mi geldi de artışın yüzde 23,5 yerine yüzde 22,98 olmasına karar verildi?”
“Eylem ve protestolar yapacağız”
Serdaroğlu, hükümetin masada 5 temsilcisi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Hükümet ne yapacak? İşverenlerin gelmediği masada bakan ve hükümet temsilcileri tarafından ‘hayat pahalılığı oranında artış yapılacak’ denildi. Biz de ‘böyle bir ortamda daha fazla oyalamaya gerek yok’ diyerek kabul ettik. Ardından bu karar geçti. Hükümet şimdi kendi koyduğu ve oy verdiği rakamı değiştirecek ya da iptal mi edecek? Biz bunu asla kabul etmeyiz. Öyle bir şey sunarlarsa şiddetle kınayarak eleştireceğiz. Federasyon olarak da imkânlarımız çerçevesinde eylem ve protestolar yapacağız.”
Yeni belirlenen asgari ücretin 1 Eylül’den itibaren geçerli olması üzerine karar üretildiğini hatırlatan Serdaroğlu, “Birçok işletme bunu yetiştirmeyip eylül ayı maaşlarını zamlı ödeyemeyebilir. Ancak işverenler geriye dönük olarak hem yatırımlarını, hem de maaşının farkını ödemek durumunda kalacak. Geçmişte de oldu, herkes geriye dönük ödemişti. Ödemeyenler de olmuştu ve bize şikâyetler gelmişti. Bakanlık her zaman olduğu gibi bunu da o dönem çok ileriye taşımadı ama işverenler yatırımları yapmak zorunda kaldı..” şeklinde konuştu.
kaynak:kıbrısgazetesi
Yorum Yazın