08 Haziran, 2016, Çarşamba 08:12 1566
Gizem Aydoğan: Aşırı terleme sorununun nedenleri nelerdir?
Nilüfer Oğuz: Aşırı terleme genellikle yapısaldır ya da bazı hastalıkların habercisi olabilir.
Gizem Aydoğan: Her aşırı terleyen kişi hiperhidroz mudur? Hiperhidroz nedir?
Nilüfer Oğuz: Terleme, yaşamın devamı için gerekli olan normal bir durumdur, vücut ısısını ayarlamada gereklidir. Kişinin yaşam kalitesini bozacak düzeyde olan aşırı terlemeye hiperhidroz denir.
Gizem AydoÄŸan: Hiperhidroz belirtileri nelerdir?
Nilüfer Oğuz: Hiperhidroz tüm vücutta yaygın ya da vücudun belli bölgelerinde olabilir. Bölgesel olarak en sıklıkla koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında görülür. Hiperhidroz sonucunda kişinin giysisinin koltuk altı kısımlarında lekelenme oluşur. Elleri ya da ayakları sürekli ıslaktır ve soğuktur. Yazı yazarken kağıtıslanır, çok şiddetli olanların parmak uçlarından ter damlar ve tokalaşmaktan çekinirler. Mantar, pişik, isilik gibi terleme sonucu kolay gelişen sorunlarla karşılaşırlar.
Gizem Aydoğan: Hiperhidroz başka hastalıkları işaret eder mi?
Nilüfer Oğuz: İnfeksiyonlar, tiroit hastalıkları, diyabet, nörolojik hastalıklar,bazı ilaçlar ve menopozhiperhidroza sebep olabilir.
Gizem Aydoğan: Aşırı terlemeyi tetikleyen etmenler nelerdir?
Nilüfer Oğuz: Ortam sıcaklığının yüksek olması, aşırı hareketlilik, spor, stres aşırı terlemeye yol açar.
Gizem Aydoğan: Aşırı terlemeye karşı alınabilecek önlemler nelerdir?
Nilüfer Oğuz: Mevsimine göre giyinmek, sentetik giysilerden kaçınmak, pamuklu giysi tercih etmek terlemeyi nispeten azaltır.
Gizem Aydoğan: Aşırı terleme için tedavi yöntemleri nelerdir?
Nilüfer Oğuz: Aşırı terleme tedavisinde; terleyen bölgeye Alüminyum klorid içeren solüsyon ve kremler akşam sürüp sabah silme şeklinde kullanılmaktadır. Ayrıca terleyen bölgeye botoks injeksiyonu, iyontoforez ve cerrahi yöntemler de aşırı terleme tedavisinde kullanılmaktadır.
Yorum Yazın