Panele ev sahipliği ve moderatörlük yapan Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Harun Maden konusuna ve uzmanlığına göre konuşmacılara sorular yöneltti.
Açılış konuşmasında bu yıl Turkcell’in 25, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in de 20’inci yılını kutladığını belirten Harun Maden panelin amacının KKTC de Dijital Dönüşümü, iletişim, ekonomi ve toplum açısından ele almak olduğunu söyledi.
Maden, ”Bu panelin konu ile ilgili paydaşların birlikte konuşabilmelerine bir giriş olması ve dijital dönüşüme olan duyarlılığın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toplumuna yansıtılması ve hayata geçirilmesinde öncü olmamamızı amaçlıyoruz.” dedi.
Panel ’in sonunda konuşmacılar basının sorularını da yanıtladı.
Bakan Atakan: “4G ve 5G ile ilgili çalışmalar tamamlandı.”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan panelde kedisine yöneltilen bakanlık olarak KKTC’nin dijital dönüşümü için stratejilerinin ne olduğu ve hangi çalışmalar içinde olunduğu sorusunu cevapladı.
Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında ülkemizdeki değişim ve dönüşüm için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Tolga Atakan, bugüne kadar bu alanda dünyadaki gelişmelere ve ilerleyen teknolojiye ayak uydurmanın mümkün olamayacağı hızda işler yapıldığını aktardı.
“Gelişim göz önüne alındığında vatandaşın yüzünü güldürmeyen bir yapı ortaya çıktı” diyen Bakan Atakan, görevi devraldıktan sonra ortaya bir perspektif konulduğunu ve bu alandaki uygulamaların hayata geçirme noktasına gelindiğinin müjdesini verdi.
KKTC’nin turizm ve eğitim adası olarak adlandırıldığını ancak üniversitelerdeki öğrencilerin potansiyelini yansıtabilecek “bilişim adası” perspektifini de ortaya koyduklarını söyledi.
Bilişim ve iletişimde dönüşüm ve değişim için altyapı konusunda ciddi bir çalışma yapıldığını anlatan Bakan Atakan, fiber optik ağını 2 bin 500km’ye çıkarmak için ihale hazırlıklarının Temmuz 2019’da başlayacağını, saha dolaplarının sayısını ise 620’ye çıkararak fiber altyapının doğrudan evlere ulaştırmak için gerekli teknik çalışmaların tamamlandığını belirtti.
Bununla birlikte ilgili yasal düzenlemelerin ise Haziran sonuna kadar Meclis’ten geçirilmesini hedeflendiğinin altını çizen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, sürecin sonunda dünyanın yakaladığı hıza erişebilmeyi mümkün hale getiren altyapının tamamlanmış olacağını ifade etti.
Bakan Atakan, yükseköğrenim ve turizme ek olarak “AR-GE ve teknoparkların daha sağlıklı hayata geçebilmesi için gereken altyapı sağlanacak. Bir hükümet politikası çerçevesinde teknolojik olarak bir merkez olma, katma değerli hizmetler sağlama ve üretim ile birlikte üçüncü bir sektörü ekonominin lokomotiflerinden biri haline getireceğiz” şeklinde konuştu.
Bakan Atakan son olarak 4G ve 5G konusundaki çalışmaların tamamlandığını, bunu hayata geçirecek ihalenin sonuçlanmasıyla birlikte dönüşümü tamamlamayı hedeflendiğini anlattı.
Yorum Yazın