2019 Mali Yılı Bütçesi’nde belediyelere ödenmesi öngörülen belediye katkı payı yüzde 29.40’a yükseltildi. Ancak bu artış, belediye başkanlarını hiç de memnun etmedi.
KIBRIS; Mağusa, İskele, Beyarmudu ve Gönyeli belediyelerinin başkanları haricindeki 24 belediyenin başkanına ulaştı ve yeni yılda belediyelere verilen katkı payıyla ilgili ne düşündüklerini sordu.
Belediye başkanları, belediyeleri ekonomik krizden çıkarmak için söz konusu artışın yeterli olmadığına dikkat çekti. Katkı payının nüfusa oranla dağıtıldığını, bunun da birçok belediyede haksızlığa neden olduğunu ifade eden belediye başkanları, bölgelerde hızla artan nüfus yapısı olduğunu bu nedenle nüfus sayımının en erken zaman yapılması gerektiğini söyledi.
Zaten zor durumda olan belediyelerin, 2019’da hayat pahalılığına uygulanacak zamla personel giderlerinde ciddi oranda artışa neden olacağını ifade eden belediye başkanları, birçok belediyenin personel maaşını ödeyemeyecek duruma geleceğini belirtti.
Belediyeler Yasası’nın acilen güncellenmesi gerektiğini vurgulayan belediye başkanları, yasanın çağ dışı kaldığına vurgu yaptı. Yasanın güncellenerek belediyelerin gelir kaynağı olan vergilerin günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken belediye başkanları, gerekli düzenlemelerin yapılmaması halinde belediyelerin batacağını vurguladı.
Güngördü: Güncel nüfusa göre kadroya şekil verilmesi gerekir
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, yüzde 29,40’lık artış oranının ilk anda ciddi bir artış gibi görünse de belediyelerin yararına olmadığını belirterek, Girne bölgesindeki nüfusun 33 bin 200 olduğunu, belediye hudutlarında yeniden nüfus sayımı yapılarak güncellenmesi gerektiğini söyledi.
Girne’de ciddi oranda nüfus artışı gözlemlendiğini ifade eden Güngördü, belediyeye güncel nüfusa göre şekil verilmesi gerektiğini söyledi.
Harmancı: Belediyelere katkı sağlamayacakLefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, hayat pahalılığı dolayısıyla yapılan artışın bunu karşılamadığını, söz konusu artışın, yerel gelirlerdeki paydan belediyelere aktarılması gereken pay olduğunu belirtti.
Harmancı, yapılanın bir artış olmadığını, belediyelere verilmesi gerekenin artış olarak gösterildiğini ve hayat pahalılığını karşılamayacağını vurguladı.
Özçınar: Artış, aslında belediyelerin yerel gelir payıdır
Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, ),40’lık artış oranının yerel gelir payı olduğunu ifade etti.
Yıl içindeki enflasyon, hayat pahalılığı ve artışların verilmesi öngörülen artışı geride bırakacağına değinen Özçınar, belediyelerin kendi öz kaynaklarından geri kaldığını, Belediyeler Yasası’nın güncellenmesiyle yapılacak artışların ancak belediyelerin yararına olabileceğini belirtti.
Hulusioğlu: Sorunların çözümü imkânsız
Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, belediyelerle ilgili büyük bir sıkıntı olduğunu, genel bütçenin öngördüğü gibi %9,5’lik artış oranının yerel kaynaklardan elde edildiğini belirterek, enflasyonun bu kadar hızlı çıkmasının belediyenin tüm alanlarıyla ilgili büyük sıkıntı yaşamasına sebep olduğunu vurguladı.
Söz konusu artışla sorunların çözümünün imkânsız olduğunu ifade eden Hulusioğlu, bu sıkıntıların daha da büyüyerek, bazı belediyelerin maaş ödemesine engel olacağını dolayısıyla bu çalışmaların yüzeysel değil yasa çalışmaları yapılarak veya reforma gidilerek çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Aktuğ: Belediyelerin kazancı nerededir?
Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ, “Belediyelerin kazancı nerededir? Belediyenin kazancı yoktur!” diyerek, Lapta bölgesinde yaşanan sel felaketinin kendilerini çok kötü etkilediğini vurguladı.
Aktuğ, belediyeler olarak çok zor durumda olduklarını belirten Aktuğ, 51/95 sayılı Belediyeler Yasası’nın yıllardır revize edilmediğini, bu yasanın ve emlak vergilerinin düzenlenmesiyle belediyelerin nefes alabileceğini söyledi.
Aktuğ, başkan olarak göreve başladığında batık bir belediye bulduğunu ve ardından yaşanan sel felaketi dolayısıyla 6-7 milyon TL zararları olduğunu üzülerek ifade etti.
Yeşilırmak: Yerel yönetimler gerçek anlamda korunmalıdır
Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak, söz konusu artışın yeterli olmadığını savunarak belediyelere yapılan bu artışın belediye kasasına düşecekmiş gibi lanse edildiğinin ama aslında bu oranın, merkezi yönetimden aktarılan katkı payı olduğunu ve birebir maaşlara aktarılamadığı için belediyelere bir artısı olmayacağını vurguladı.
Yeşilırmak, hayat pahalılığının " oranında artmasının belediyeleri büyük sıkıntıya soktuğunu belirterek, hem öz kaynaklarını toplamakta zorlandıklarını, hem de hayat pahalılığı ve ekonomik krizin belediyeleri olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Yeşilırmak, vatandaşa hizmet verilebilmesi adına yerel yönetimlerin gerçek anlamda korunmaları gerektiğini vurguladı.
Gelirin kısıtlı oranda artarken, giderlerin de 0 arttığına dikkat çeken Yeşilırmak, yapılacak artışın belirli bir kısmının yasa gereği altyapıya harcama zorunluluğu olduğunu belirtti. Yeşilırmak, 1995 yılında çıkarılan Belediyeler Yasası’nın artık reform edilmesi ve fiyat aralıklarının değişmesi gerektiği vurguladı.
Yeşilırmak, kırsal alanlardaki belediyelerin ciddi sıkıntı içerisinde olduğunu ve belediyeler birleştirilse bile istenilen verimin alınamayacağını, tam tersine sıkıntının büyüyeceğini belirtti.
Merkezi hükümetin, belediyenin borçlarına müdahale etmesi gerektiğini, tekelden borçlandırarak faizlerin silinerek ya iç piyasadan ya da sosyal sigortadan kesilmesi gerektiğini söyledi.
Zurnacılar: Belediyeler emlak vergisinden kazanıyor
Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar, belediyelerin ekonomisini emirname veya imar planlarının büyük sıkıntıya sokacağını ifade ederek en büyük gelirin emlak vergisinden olduğunu belirtti.
Yeni emirname kapsamında önümüzdeki 1 yıl belediyelerin gelirinin olmayacağına dikkat çeken Zurnacılar, belediyelerin 2019 yılını parasız geçireceğini söyledi.
Barbaros: Giderleri karşılamaz
Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros, artış oranının yeterli olmadığını belirterek 2018 yılında uygulanan iki asgari ücret artışıyla, bir hayat pahalılığı verildiğini ancak belediyelerin gelirinin sabit olduğuna dikkat çekti.
Ayrıca dövizin yükselişinin getirdiği zamların da ekonomiyi büyük çöküntüye uğrattığını belirten Barbaros, önümüzdeki yıl verilecek artışın ancak bunu karışlayacağını, hayat pahalılığının ise yine belediyelerin giderlerini karşılamasına engel olacağını söyledi.
Kasım: Bu belediyeleri geriye çekme politikasıdır
Serdarlı Belediye Başkanı Halil Kasım, ).40’lık artışın yeterli olmadığını ifade ederek bu yapılanın belediyeleri geriye çekme politikası olduğunu ifade etti. Özellikle kırsal alandaki belediyelerin gelir kaynağının sadece su, temizlik ve emlak vergisinden ibaret olduğunu ve devletten daha iyi bir katkı beklerken şu an öyle bir çalışmanın olmadığını söyledi.
Kasım, ödemelerde sıkıntı yaşamadıklarına değinerek, artış oranının belediyeleri artıya geçirecekmiş gibi görünse de hayat pahalılığının belediyeleri yine eksiye düşüreceği bilgisini verdi. Belediyelerin hali hazırda geriye düşmüş durumda olduğunu, bölge halkının da durumunun iyi olmadığını belirten Kasım, borçlarının
Yorum Yazın