Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Dr. Damla Beton, KKTC Avcılık Federasyonu tarafından talep edilen  avın 22-28 Şubat tarihleri arasında açılmasını değerlendirerek bu tarihlerde avcılığa izin verilmesine şiddetle karşı çıktıklarını belirtti.  Beton, şu anda keklik dâhil kuşların üreme dönemine girdiğini belirterek 7 gün av izni verilmesine karşı olduklarını vurguladı. Beton, ayrıca göç mevsiminin de devam ettiğini ve yabani kuşlara bu dönemde rahatça toparlanma, üreme ve göç etme fırsatı verilmesi gerektiğini vurguladı.
Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği tarafından yapılan açıklama şöyle:
KKTC Avcılık Federasyonu, Bakanlığınıza gönderdiği ve dağıtımını Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı ve Bakanlar Kuruluna yaptığı 17.02.2021 Tarihli bir yazısında, 22.02.2021 tarihinden itibaren Bakanlar Kurulu Kararlarının esnetilerek av yapmalarına imkân verilmesini talep etmiştir.
Buna gerekçe olarak da avlanma ruhsatı çıkarmalarına rağmen 1. İnce av sezonunda hak ettikleri 15 günlük avlanma sürelerinin sadece 7 gününde (yarısında) av yapabildiklerini, geriye kalan 7 günde salgın dolayısı ile alınan kapanma kararı yüzünden av yapamadıklarını ve mağdur olduklarını belirtmişlerdir. Bir diğer gerekçe, fişek satıcısı ve üreticilerinin satış yapamadıkları ve zarara uğradıkları gerekçesidir.
Bu gerekçelerle, her iki tarih dâhil, 22.02.2021 tarihinden 28.02.2021 tarihine kadar kesintisiz 7 gün av izni verilmesini talep etmektedirler. KUŞKOR, aşağıdaki gerekçelerle bu dönemde avın açılmasına şiddetle karşıdır.
 Şu anda keklik dâhil kuşlar üreme dönemine girmişlerdir. Ayrıca göç mevsimi de devam etmektedir. Yabani kuşlara bu dönemde rahatça toparlanma, üreme ve göç etme fırsatı verilmelidir.
Kesintisiz olarak 7 gün boyunca her gün sabahtan akşama av yapılması, bu soğuk mevsimde kuşların beslenememesine, yeterli yağ miktarını biriktirememesine yol açacaktır. Bunun sonucunda üreme, yumurtlama ve göç yoluna devam edebileceği enerjiyi depolaması mümkün olamayacaktır. Sadece vurulan kuşlar değil pek çok kuş bu karardan çok kötü etkilenecektir.
Bu olağan üstü koşullarda avın açılması demek, on üç bin avcının ülkenin her tarafına dağılması demektir ki bu da hastalığın bulaşma riskini artıracaktır. Salgının en hafif geçtiği bölgeler olan Karpaz Yarımadası ve Sadrazam Burnu ya da diğer köylük bölgelere şehirlerden yığılma lacaktır.
Doğanın sahibi sadece avcılar değildir. Eğer 22.02.2021 tarihinden itibaren bir açılma olacaksa, günlerdir kapalı olan aileler, doğaya çıkıp hava almak, spor yapmak isteyeceklerdir. Herkesin (en az avcılar kadar) bu hakkı vardır. Kesintisiz 7 gün av yapmak isteyen silahlı kişilerin dolandığı bu alanlarda hayatını riske atmak istemeyen halk ya parklara yoğunlaşacak ya da ava kapalı alanlarda toplanacak, bu da bulaşma riskini artıracaktır. Pandemi dolayısı ile insanlar evlerine kapanmıştır. Bu koşullarda her birey kendi yaşam tarzından, işinden, sporundan, hobilerinden feragat etmiştir. Bu olağanüstü koşullarda 7 av günü özveride bulunmak avcılardan beklenen doğru harekettir. Yapılan paylaşımlardan görülmektedir ki bu dönemde avın açılmasının doğru olmayacağını düşünen çok sayıda avcı da bulunmaktadır.
KUŞKOR'un, başta yabani kuşlarla ilgili duyduğu endişe olmak üzere, yukarıdaki gerekçelerle, bu dönemde bu şekilde bir ava karşı olduğunu bildirir, ilgili devlet kurumlarını ve halkımızı bu konuda duyarlı davranmaya davet ederiz.
Yorum Yazın