MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

BM GENEL SEKRETERİ BİZE HAKSIZLIK YAPTI

Ana SayfaGündemBM GENEL SEKRETERİ BİZE HAKSIZLIK YAPTI
BM GENEL SEKRETERİ BİZE HAKSIZLIK YAPTI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda bundan sonraki süreçte sürekli bir toplantı şekline geçilmesi gerektiği görüşünde olduğunu bildirdi.Akıncı, Rum lider Anstasiadis’le ara bölgede yaptığı görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu.

13 Temmuz, 2016, Çarşamba 08:03
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Akıncı, bugün “Ekonomi ve AB” konularında yararlı bir görüşme yapıldığını, 22 Temmuz'da "Federal Yürütme-Yargı-Yasama", 26 Temmuz’da “İç Güvenlik”, 29 Temmuz’da da genel hatlarıyla “Toprak” konusunun yer isimleri, yüzdelikler ve harita konularına girilmeden beyin fırtınası şeklinde ele alınacağını belirtti.

Ekonomi ve AB uzmanlarının da bugünkü görüşmede yer aldıklarını ve KDV gibi ayrıntılı teknik konulara girildiğini söyleyen Akıncı, bunların teknik komitelerin işi olmasına karşın, ekonominin tek çatı altına girecek olmasından dolayı liderlerin sahasına da girdiğini söyledi.

Federal bütçeden kurucu devletlere ayrılacak kaynakların da görüşmede ele alındığını belirten Akıncı, yakınlaşma sağlanan konular olduğunu fakat konu üzerinde biraz daha çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

SORULAR

Cumhurbaşkanı Akıncı, 29 Temmuz sonrasına ilişkin bir soruya karşılık, geriye kalan süreyi en iyi şekilde değerlendirerek Kıbrıs’ta 2016 yılı içinde bir çözümü hedeflediklerini kaydetti.

Ağustos ayının Avrupa ve Kıbrıs’ta tatil ayı olduğuna da işaret eden Akıncı, bu nedenle görüşmelerde 1-2 haftalık bir ara olmasının kaçınılmaz olduğunu aktardı ve ağustos ayının ikinci yarısından itibaren yoğun bir çalışma programını hayata geçirmeyi umduklarını söyledi.

Toprak ve garantiler konularının konuşulacağı 5’li konferans konusunda soru sorulması üzerine Akıncı, böyle bir konferansın yeri ve tarihinin henüz belirlenmediğini, fakat “aklın ve mantığın yakın bir gelecekte Kıbrıs’ta bir anlaşmanın tarafların yararına olacağını söylediğini” ifade etti.

“3. TARAFLARIN ROLÜ DE GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”

Rum yetkililerin Mart 2017’ye kadar çözüm bulunamaması durumunda başkanlık seçimine angaje olacaklarını halihazırda belirttiklerine, ayrıca 2017’de yeni BM Genel Sekreteri’nin göreve başlayacağına, ABD’de de yeni bir dönem başlayacağına dikkat çeken Akıncı, ana sorumluluğu Kıbrıslı Türk ve Rumlar ile liderlerinde olmasına karşın, üçüncü tarafların rolünün ve Kıbrıs çevresindeki gelişmelerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Akıncı, ekim-kasım-aralık aylarında yakınlaşma noktalarına göre toprağın ve garantilerin 5’li konferansta konuşulacağı günler olacağını, Kıbrıs sorununda artık sürekli bir toplantı şekline geçilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Akıncı, “Sürekli toplantıyla bu işi başarmamız gerekir, yapamıyorsak da bunu çıkıp halklarımıza neden yapamadığımızı gerekçeleriyle birlikte anlatmamız gerekir” şeklinde konuştu.

“GENEL SEKRETERİN RAPORUNDA EKSİKLİKLER VAR…”

BM Genel Sekreteri’nin raporunda “güven yaratıcı önlemlerle (GYÖ) ilgili yeterince ilerleme sağlanmadığından” bahsettiğinin hatırlatılması üzerine de Akıncı, Genel Sekreter’in raporunda 2 kapının henüz açılmaması ve telefon ile elektrik şebekelerinin birleştirilememesi konularından bahsedildiğini ifade etti.

Akıncı, raporda eksik olan unsurun bu GYÖ’lerin önündeki engellerin nereden kaynaklandığının söylenmemesi olduğunu, bununla da Kıbrıslı Türklere haksızlık yapıldığını belirtti.

Mobil telefon konusunda teknik ve siyasi her şeyin çözüldüğünü, ardından Rum tarafında bir yasanın ortaya çıktığını ve yasada “Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin telefon konusunda işbirliği yapamayacağı” ifadelerinin yer aldığını hatırlattı. Akıncı, sorun yasadan kaynaklanıyorsa ve niyet varsa, bunun değiştirilmesinin mümkün olduğuna işaret etti.

Elektrikte ise, geçici bağlantıların yapılıp denendiğini, Türk tarafının istediğinin bir kalıcı bağlantı olduğunu belirten Akıncı, kalıcı bağlantının elektrik ağının büyümesi, arızalar karşısında kesintisiz hizmet verilebilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha verimli kullanılabilmesi adına her iki tarafa da fayda sağlayacak bir gelişme olacağının altını çizdi.

Akıncı, son gelinen noktada Rum tarafından “Uluslararası bir firma gelsin son bir kez test yapsın” dendiği için henüz kalıcı bağlantının yapılamadığına işaret etti.

Akıncı GYÖ’ler konusunda Rum tarafında bir isteksizlik gördüğünü belirterek, BM Genel Sekreteri’nin raporunda BM açısından bakıldığında taraf belirtilmemesinin bir “denge” unsuru olarak görülebileceğini fakat gerçekte Kıbrıslı Türkler açısından dengesiz ve haksızca olduğunu belirtti.

“APLIÇ VE DERİNYA KAPILARINDA SÜREÇ İLERLİYOR”

Aplıç ve Derinya kapılarının BM kalkınma Programı projeleriyle ilerlediğini de ifade eden Akıncı, yapım ihalesine çıkıldığını, sürecin ilerlediğini, fakat henüz açılmamış olmasının raporda bir “durum tespiti” olarak yer almış olabileceğini kaydetti.

“YANGIN KONUSUNDA BİLE İŞBİRLİĞİ YAPAMADIK”

Akıncı, başka bir soruya karşılık, yangın konusunda dahi işbirliği yapılamadığını ve krizlerle ilgili kurulan komitenin bu tip durumlar için hareket planı belirlememsinin bir eksiklik olduğunu söyledi.

Akıncı, bu konuda çerçevenin netleşmesi ve her iki tarafın da bu konuda neler yapabileceğini bilecek noktada olmasını dileyerek, “Yardım alınmasının bir devleti yüceltmesi ya da diğer devleti küçültmesi tartışmalarından uzak durularak sadece ülkenin doğal kaynaklarının heba olmamasına odaklanılması gerektiğini” sözlerine ekledi. 

ANASTASİADİS: “YARATICI BİR GÖRÜŞME OLDU”

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla bugün gerçekleştirdikleri görüşmede ekonomi ve AB konularını ele aldıklarını, görüşmenin “yaratıcı” bir görüşme olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetim Lideri Nikos Anastasiadis Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde bugün yeniden bir araya geldiler.

Rum radyosunun haberine göre, az önce biten görüşmenin ardından Rum Başkanlık Sarayı’na dönen Rum lider Anastasiadis burada yaptığı açıklamada, görüşmede ekonomi ve AB konularının ele alındığını, görüşmenin “yaratıcı” bir görüşme olduğunu söyledi.

Anastasiadis, “Tam uzlaşı sağlanması yönünde görüş birliğinin olduğunu, bu yüzden de yetkili çalışma gruplarına, elle tutulur sonuçlara ulaşılabilmesi için görüşmelere devam etmeleri talimatının verildiğini” belirtti.

“Her türlü görüş ayrılığının ortadan kalkması için çaba gösterilmesi yönünde her iki tarafın da niyetli olduğunu” söyleyen Anastasiadis, “müzakerelerde takvimlerin olmadığını, şu anda bulundukları aşamanın yoğunlaştırılmış müzakereler olduğunu” vurguladı.

Açıklamasında, BM Genel Sekreteri’nin BM Barış Gücü’ne ilişkin hazırladığı rapor taslağındaki ifadelere değinen Anastasiadis, Rum tarafının rapora ilişkin yoğun girişiminin olduğunu ve raporun nihai şekline kadar sabırlı olunması gerektiğini ifade etti.

BAN Kİ MOONMUSTAFA AKINCIMÜZAKEREGÜNEY KIBRISANASTASİADİS
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Bilişim Adası Yolunda Dev Adım: "Genç Beyinler Yeni Fikirler" KKTC’de İlk Kez Düzenlendi
Bilişim Adası Yolunda Dev Adım: "Genç Beyinler Yeni Fikirler" KKTC’de İlk Kez Düzenlendi
Gazze’de Sağlık Hizmetleri Durma Noktasında: Laboratuvar Malzemelerinin %86’sı Tükendi!
Gazze’de Sağlık Hizmetleri Durma Noktasında: Laboratuvar Malzemelerinin %86’sı Tükendi!
Petrol Piyasasında Sert Fren: Brent Petrol 100 Doların Altına İndi!
Petrol Piyasasında Sert Fren: Brent Petrol 100 Doların Altına İndi!
Avrupa’da Havacılık Alarmı: Brüksel Havayolları’nın Sadece 6 Haftalık Yakıtı Kaldı!
Avrupa’da Havacılık Alarmı: Brüksel Havayolları’nın Sadece 6 Haftalık Yakıtı Kaldı!
Ederson’un Suudi Arabistan Hayaline "Maaş" Engeli: Al-Hilal ve Al-Nassr’dan İndirim Talebi
Ederson’un Suudi Arabistan Hayaline "Maaş" Engeli: Al-Hilal ve Al-Nassr’dan İndirim Talebi
Amedspor’un Süper Lig Sevinci Yarım Kaldı: Toplam 3 Maddeden PFDK’ya Sevk!
Amedspor’un Süper Lig Sevinci Yarım Kaldı: Toplam 3 Maddeden PFDK’ya Sevk!
Acun Ilıcalı’dan Premier Lig Primi: "Şampiyonluk Gelirse Rota Las Vegas!"
Acun Ilıcalı’dan Premier Lig Primi: "Şampiyonluk Gelirse Rota Las Vegas!"
Aziz Yıldırım’ın Teknik Direktör Planı Sızdı: Takımı "Efsane"ye Emanet Edecek!
Aziz Yıldırım’ın Teknik Direktör Planı Sızdı: Takımı "Efsane"ye Emanet Edecek!
Er Meydanında Dev Rakibe Karşı Dev Mücadele: Havran’da "Davut ile Calut" Esintisi
Er Meydanında Dev Rakibe Karşı Dev Mücadele: Havran’da "Davut ile Calut" Esintisi
Fenerbahçe’de Ali Koç Kararını Verdi: Başkanlığa Aday Olmayacak
Fenerbahçe’de Ali Koç Kararını Verdi: Başkanlığa Aday Olmayacak
Aziz Yıldırım’ın "A Takımı" Belli Oluyor: İşte Listedeki İlk 5 İsim
Aziz Yıldırım’ın "A Takımı" Belli Oluyor: İşte Listedeki İlk 5 İsim
Mertens Geri Dönüyor: Galatasaray’ın Efsane İsmi Antalyaspor Maçı İçin İstanbul’a Geliyor
Mertens Geri Dönüyor: Galatasaray’ın Efsane İsmi Antalyaspor Maçı İçin İstanbul’a Geliyor
Bahar Sıcakları Geri Dönüyor: Yağışlı Hava Yerini Güneşli ve Sıcak Günlere Bırakıyor
Bahar Sıcakları Geri Dönüyor: Yağışlı Hava Yerini Güneşli ve Sıcak Günlere Bırakıyor
İskele-Çayırova Anayolunda Geniş Kapsamlı Çalışma: 31 Mayıs’a Kadar Sürecek
İskele-Çayırova Anayolunda Geniş Kapsamlı Çalışma: 31 Mayıs’a Kadar Sürecek
KKTC Siyasetinde İstifa Depremi: İzlem Gürçağ Altuğra UBP’den Ayrıldı, Halkın Partisi’ne Katılıyor
KKTC Siyasetinde İstifa Depremi: İzlem Gürçağ Altuğra UBP’den Ayrıldı, Halkın Partisi’ne Katılıyor
Sürücülerin Dikkatine: Mehmetçik "Ay Yıldız Yolu" İki Gün Trafiğe Kapatılacak
Sürücülerin Dikkatine: Mehmetçik "Ay Yıldız Yolu" İki Gün Trafiğe Kapatılacak
Kamu Sağlığında Teknoloji Devrimi: Dr. Burhan Nalbantoğlu’nda İlk Robotik Cerrahi Başarıyla Uygulandı
Kamu Sağlığında Teknoloji Devrimi: Dr. Burhan Nalbantoğlu’nda İlk Robotik Cerrahi Başarıyla Uygulandı
Piyasalarda Son Durum: Sterlin 60 TL Eşiğini Aşarak 61.75 TL Seviyesine Yükseldi
Piyasalarda Son Durum: Sterlin 60 TL Eşiğini Aşarak 61.75 TL Seviyesine Yükseldi
Bakan Hasipoğlu’ndan Ekor Çalışanlarına Destek: İşverene Her İşçi İçin Bir Asgari Ücret Ceza
Bakan Hasipoğlu’ndan Ekor Çalışanlarına Destek: İşverene Her İşçi İçin Bir Asgari Ücret Ceza
Cihangir’de Yarın Elektrik Kesintisi Yapılacak: İşte Kesintiden Etkilenecek Bölgeler
Cihangir’de Yarın Elektrik Kesintisi Yapılacak: İşte Kesintiden Etkilenecek Bölgeler

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Bilişim Adası Yolunda Dev Adım: "Genç Beyinler Yeni Fikirler" KKTC’de İlk Kez Düzenlendi

Bahar Sıcakları Geri Dönüyor: Yağışlı Hava Yerini Güneşli ve Sıcak Günlere Bırakıyor

İskele-Çayırova Anayolunda Geniş Kapsamlı Çalışma: 31 Mayıs’a Kadar Sürecek

KKTC Siyasetinde İstifa Depremi: İzlem Gürçağ Altuğra UBP’den Ayrıldı, Halkın Partisi’ne Katılıyor

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle