KKTC’de zeytinyağı üreticilerin yüzü iki yıl aradan sonra güldü. Zeytin Üreticileri Birliği’nden alınan bilgiye göre, KKTC’de 2015 yılı zeytinyağı rekoltesi yaklaşık bin beş yüz ton olarak belirlenirken, ülkeye bu yıl zeytinyağı ithalatı yapılmayacağı öğrenildi
ÇOK PAHALI
KKTC’de 2014 yılında rekoltenin düşük olmasına rağmen tüketiciye satış fiyatı 22-25 TL arasında olan zeytinyağı, bu yıl da market ve süpermarketlerin raflarında 22 TL’den başlayan fiyatlarla yerini aldı. Piyasada zeytinyağının litresini 38 TL’den satanlar da var
EN PAHALI AKDENİZ ÜLKESİ KKTC
Üretim miktarı iklim koşulları ile direkt bağlantılı olan zeytinyağını bu yıl en ucuz Mısır sattı. Mısır’da litresi 6 TL olan zeytinyağı Tunus’ta litre fiyatı 7.5 TL, Yunanistan’da 9.5 TL, İspanya’da 10 TL. Türkiye’de ise zeytinyağının tüketiciye satış fiyatı 35 TL
REKOLTE YÜKSEK AMA FİYAT DÜŞMEDİ
ZEYBİR Başkanı İrfan Çelik, zeytinyağında 2015 yılı rekoltesinin yüksek olmasına rağmen tüketiciye satış fiyatlarının düşmediğini, bunun nedeninin de denetim eksikliği olduğunu sö
Türkiye’de 2015 yılı zeytinyağı üretim miktarı ihracatı bitirme noktasına getirirken KKTC’nin 2015 yılı zeytinyağı rekoltesi iki yıl aradan sonra üreticilerin yüzünü güldürdü.
Zeytin Üreticileri Birliği’nden alınan bilgiye göre, 2015 yılında ülkede zeytinyağı rekoltesi bin beş yüz ton civarında gerçekleşti.
Birlik yetkilileri, 2015 yılı rekoltesinin ülkenin ihtiyacını karşılamayacak miktarda olduğunu, bu nedenle 2016 yılı itibari ile KKTC’ye zeytinyağı ithalatının yapılmayacağını kaydetti.
ÜRETİM ARTTIFİYAT DÜŞMEDİ
Zeytinyağındaki rekolte, vatandaşın fiyat konusunda beklentileri karşılamadı.
KKTC’de 2014 yılında rekoltenin düşük olmasına rağmen tüketiciye satış fiyatı 22-25 TL arasında olan zeytinyağı, bu yıl da market ve süpermarketlerin raflarında 22 TL’den başlayan fiyatlarla yerini aldı. Piyasada zeytinyağının litresini 38 TL’den satanlar da var.
TÜRKİYE'DE CAN ÇEKİŞİYOR
Bir dönem zeytinyağı üretiminde zirvede olan Türkiye’de 2015 yılında zeytinyağı üretimi azaldı, ihracat ise bitme noktasına geldi.
Türkiye’de zeytinyağının tüketiciye satış fiyatının bu kadar yüksek olmasının nedeninin ülkede son iki yıldır yaşanan kuraklık ve hastalıklara bağlı düşük rekolte olduğu belirtildi.
Türkiye’de üç yıl öncesine kadar hatırı sayılır bir ihracat oranına sahip olan zeytinyağının bu yıl ihracat oranının ise 3-5 bin tonlara kadar düşmesi bekleniyor.
Türkiye’de üç yıl öncesine kadar 92 bin ton olan zeytinyağı ihracat oranı iki yıl önce 36 bin tona düşerken geçen yıl 14 bin tona geriledi.
EN UCUZ MISIR'DA
Üretim miktarı iklim koşulları ile direkt bağlantılı olan zeytinyağını bu yıl en ucuz Mısır satıyor.
Mısır’da litresi 6 TL olan zeytinyağının Tunus’ta litre fiyatı 7.5 TL, Yunanistan’da 9.5 TL, İspanya’da 10 TL. Türkiye’de ise zeytinyağının tüketiciye satış fiyatı 35 TL’ye çıktı
ÇELİK: REKOLTE BU YIL ÜLKE İHTİYACINI KARŞILAMAYA YETER
Zeytin Üreticileri Birliği (ZEYBİR) Başkanı İrfan Çelik, KKTC’de 2015 yılı zeytin ve zeytinyağı üretiminin 2014 yılına oranla çok daha iyi olduğunu kaydetti.
KKTC’de 2015 yılı zeytinyağı rekoltesinin bin beş yüz ton civarında olduğunu ifade eden Çelik, üretimin ülke ihtiyacını karşılayacak miktarda olduğunu, 2016 yılında ülkeye zeytinyağı ithalatının yapılmayacağını dile getirdi.
“FİYAT FARKINIIN NEDENİ DENETİM EKSİKLİĞİ"
ZEYBİR Başkanı İrfan Çelik, zeytinyağında 2015 yılı rekoltesinin yüksek olmasına rağmen tüketiciye satış fiyatlarının düşmediğini bunun nedeninin de denetim eksikliği olduğunu söyledi.
Çelik, zeytinyağının tüketiciye satış fiyatının bu yıl da 22-23 TL’den başlayarak 38 TL’ye kadar çıktığını ifade etti.
Çelik, “Rekoltenin iyi olmasına rağmen bugün piyasada 22-23 TL’den 38 TL’ye kadar yağ var. Bu da denetim eksikliğinden kaynaklanıyor. Eğer ithalatta sınırlama varsa ve bunun temel amacı yerli üreticinin yurtdışı ile hem kalite hem ambalaj hem de markalaşma anlamında rekabet gücünü kazanmasını sağlamaksa fiyatlarda da bir denetim olmalıydı” dedi.
İrfan Çelik, zeytinyağında fiyat denetiminin tüketicinin haklarının korunması bakımından da önemli olduğunu kaydetti.
Bu husustaki görüşlerini bir önceki hükümet yetkililerine de bildirdikleri söyleyen Çelik, “Ancak, serbest piyasa ekonomisine inanıldığı ve böyle bir düzen içinde yaşanıldığı için zeytinyağının fiyatında bir üst limit konulması görüşü benimsenmedi” dedi.
“KKTC İKLİMİNE EN UYGUN AĞAÇ LODOLİA"
ZEYBİR Başkanı İrfan Çelik, zeytin üretiminin iklim koşulları ile direkt ilişkili olduğunu buna göre, KKTC’de sürdürülebilir bir zeytincilik sektörü oluşturabilmek için zeytin fidanı ithalinin kısıtlanıp Kıbrıs’a özgü olan zeytin ağacı türü Ladolia’nın arttırılması gerektiğini savundu.
İrfan Çelik, “KKTC’de zeytin üretimini iki yıl üst üste vuran iklim koşulları 2015 yılında bizden yanaydı. Rekolte 2015 yılında ülkemizde üreticinin yüzünü güldürdü. Zeytin üretimi direkt iklim koşulu ile ilişkindir. Örneğin iki senedir KKTC’yi vuran iklim koşulları 2014-2015 yıllarında ispanya ve İtalya’yı da vurmuştu. 2014-2015 yıllarında zeytin üretiminde yüzü gülen ülke ise Tunus ve Yunanistan olmuştu. Dolayısıyla KKTC’de sürdürülebilir bir zeytincilik sektörü yaratılmak isteniyorsa iklim faktörü dikkate alınmalı ve ülkenin iklimine en uygun zeytin ağacı türü olan Kıbrıs’a özgü Ladolia’nın arttırılması gereklidir. İthale kısıtlama getirilmelidir” dedi.
İrfan Çelik, ithal zeytin fidanında kısıtlamaya gidilip Lodolia’nın teşvik edilmesi ile hem yerli üretimin arttırılacağını hem de ithal fidanlarla ülkeye taşınabilecek hastalıkların engellenebileceğini savundu
Yorum Yazın