35 yıl. Bu ifade olunduğunda çok sade görüne bilir. Amma bu yıllara taşınan Girne Amerikan Üniversitesi başta Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Sayın Serhat Akpınar ve çalışma arkadaşlarının başarısıdır. Nice zorluklar ile uluslararası camialarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağını taşıyan Akpınar büyük bir başarı sergilemiş günümüzde Girne şehrinin atmosferini değişerek uluslararası bir ortam ve şehir haline getirmiştir.
35 yıl öncesine geri dönüp Girne şehrini hayal etmek istyorum. Elbette ben kendim 35 yıl önce bu topraklarda yoktum. Olanların bir anlığa bunu hayal etmesini isterim. Böylece Girne Amerikan Üniversitesinin önemini hissede bilirsiniz. Girne ve Kıbrısın hayatına kattıklarını inkar etmek mümükün değil…
2019 yılını bir kaç ay sonra geride bırakacağız. Dünya ülkeleri artık üniversiteleri ile ayakta durmakta. Bilim hayatımızı ve varlığımızı üniversitelerin yaptığı araştırmalar ve keşfler değişmektedir. Bilim adamlarının yeni ve modern teknolojiler ile birleştirdikleri akılları, bizi geleceğe taşıyor, bizim geleceğimizi şekillendiriyor. Her gün yeniliklerle karşılaşıyoruz. Hayatımızın her alanına bilim yenilikler getirmekte. Yaşamımızı daha da kolaylaştırma adına eşsiz çalışmalar yapılmaktadır. Amma Girne Belediyyesi Girne Amerikan Üniversitesinde çalışan bilim adamlarına değer vermemekte…
Bu gün milyonlarca genç eğitim için sehayatler yapıyorlar. Gelecek hayatlarını şekillendirecek üniversiteler ve ülkeler seçmekteler. Bu tercihler arasında dünyanın siyasi haritasında olmayan bir ülkenin uluslararası bir üniversitesi yer almakta. Girne Amerikan Üniversitesi dünya tarafından bilinmekte ve varlığından söz ettirmekte. Oysa bu üniversitenin yerleştiği coğrafya ve ülke Türkiye Cumhuriyeti dışında hiç bir devlet tarafından tanınmamakta…
Girne Amerikan Üniversitesini temsil ediyorum ve bununla gurur duyuyorum… Bu ülkenin bir parçasıyım, böyle bir eğitim kuruluşunun içerisindeyim. Çalımaları 5 yıldan fazladır yakından izliyorum ve bir çoğunun içerisindeyim. Hiç unutmuyorum bir çoğu uluslararası fuarlarda organizatörler bize yaklaşarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağını kaldırmamızı talep etmiştir. Çün ki, bizi şikayet eden ve ülkemizin varlığını kabul etmeyen yüzlerce ülke mevcut. Böyle zor şartlarda 35.yılına gelen bir üniversite var karşımızda. Bu yolculuk hep baharda geçmedi. Bu yolculuğun çoğu karlı kışlıydı. Bu zorlu bir yolçulukta başarı vardı ve uzun ömürlü olur İnşallah..!
Bu günlerde Girne Belediyyemizin yapmış olduğu uygulama her kes gibi benide rahatsız etti. Aynı zamanda düşündürdü. Aslında bir kaç yıldır bu ciddi rahatszlığı maalesef izlemekteyiz. 2015 yılında Ukraynalı 6-7 bilim adamı ve yöneticileri Girne Amerikan Üniversitesi desteği ile ülkemize getirmiştik. Onlar GAÜ kampüs içerisinde bulunan misafir evinde konaklamaktaydılar. Aynı binada kız öğrenciler yaşamaktadır. Yurt ile meyhane arasındaki mesafe hiç abartmadan kesin olarak 10 metrelik bir mesafede. Gece gec saatlere kadar çalışan bu meyhanedeki muzik sesleri, içki kadehlerinin sesleri ve lüzumsuz şakalaşmalar ve hatta küfürler odalarda rahatça duyulmaktadir. Çok utanmıştık. Ne utanması resmen rezil olmuştuk. Yıllardır durum hep böyle…
Bu meyhane ve bu gibi işletmelere izin veren kuruluşlarda yöneticilik yapanların zihniyyetini çok merak etmişimdir. Girne Belediyye Başkanına ve meclis üyelerine sormak isterdim: Kızlarınızın ve torunlarınızın böyle bir ortamda, meyhane ile iç içe bir yurtda yaşamasına izin verirmiydiniz? Rakı ve kebap kokusu eşliğinde kendi evlatlarınızın ders çalışmaya, çalışmasına müsaade edermiydiniz? Bu öğrenciler farklı ülkelerden geldiler diye lütfen ötekileştirmeyelim. Girne Amerikan Üniversitesine karşı hassas olalım. Kendi evlatlarınızı bu öğrencilerin yerine koyarak bir anlığına düşünün… Amma bin bir zorlukla yurt dışından Kıbrıs’a getirdiğimiz öğrencilere neden bunu yapıyorsunuz? Ülkenizin ve şehrinizin kalkənmasına büyük katkı sağlayan bir Üniversiteye sahip çıkmak gerekmez mi?
Dünyanın onlarca ülkesinden öğrenciler bu ülkeyi tercih ediyorlar. Girne Amerikan sayesinde Sizin şehrinize geliyorlar. Bu gün İngiltere, Malasya, Çin ve hiç uzağa gitmeden yanı başımızda Türkiye ülkeye gelen öğrencilere sahip çıkmakta. Her yıl milyonlarca lira yabancı öğrencilerin sosyal yaşamlarını renklendirmek için para harcıyorlar. Girne Belediyyesi bu konuda iyi düşünmeli. Hem bu şehirde yaşayan öğrencilerin ve aynı zamanda halkın hayatını şekillendirecek ve renklendirecek, kolaylaştıracak projeler geliştirmesi lazım. Eminim bu konuda Girne Amerikan Üniversitesi ile iş brliği yaparak fark yarata bilirsiniz.
Her yıl yazın Girne Amerikan Üniversitesi Multicultural Summer School projesi kapsamında yüzlerce öğrenci Girne şehrini ziyaret etmekte. Bu yıl bu proje kapsamında ülkemize gelen öğrencilerin yaklaşık 50-si artık ülkemizi ve Girne Amerikan Üniversitesini seçerek Sizin şehrinizde yaşamayı tercih ettiler. Okul çevresinde bulunan esnafımız çok iyi biliyor ki, bu projenin çevreye faydası nedir. Yazın kepenk kapatan esnaf 5 yıldır yazın 24 saat çalışmakta. Haziran-Ağustos arası kentimize katkısı yaklaşık 10 milyon tl. Yaptıkları alışveriş ve turizme katkıları ekonomimize ciddi destektir. Ülkemizin tanıtımı adına oldukça önemli bir proje. Belediyemizden böyle projelerin içerisinde yer almalarını arzulardık. Oysa Belediye olarak izin verdiğiniz meyhaneler ve gece klüpleri izinleri ülke ve Girne halkının geleceğine etki yapıyor. Elbette esnafda bu ülkenin insanı. Onlarıda korumak gerekiyor. Amma yerinde ve zamanında. Sizin yaptığınız bu çalışmalar ne yerine ve nede zamanına uygun değildir. Bu ülke için ve Girne için Girne Belediyye Başkanının ve meclis üyelerinin bir an önce kente ve Girne Amerikan Üniversitesinin çevresindeki her türlü çevre kirliliyine karşı duyarlı olmasını bekliyoruz.
Not: Bu günlerde Serhat Akpınar Birleşmiş Milletler Teşkilatı ve New York’ta temaslardaydı. Çok önemli görüşmeler ve dünya liderleri ile birlikteydi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin tanıtılması adına uluslararası bir çalışma yapıldı. Global düzeyde görüşmelerin ardından Girne Belediyesinin tabela ve çevre kirliliğine karşı mücadeleye başlaması elbette düçündürücü. Uluslararası düzeyde bir temsiliyetin ardından kentsel sorunlarla uğraşmak geleceğe bizi taşıyan yolda engellere takılmaktır. Hemde kendi engellerimize…
Global Career İnstitute Direktörü Ve GAÜ Yurt Dışı Temsilcisi
Orhan HasanoÄŸlu
Yorum Yazın