Atalarımız, büyüklerimiz “Çanakkale’de bir üniversite bıraktık” derler. Neden biliyor musunuz? Çünkü bu vatan savunmasında lise ve üniversite çağında onbinlerce genç de savaşmış ve şehit düşmüştür. Ancak düşmanı topraklarımıza sokmamıştır. O yıllarda pek çok lisenin, örneğin İstanbul Galatasaray lisesinin mezunu veremediği görülür. Bunun nedeni lise çağındaki gençlerin vatan savunması için cepheye koşup şehit düşmesidir.
Sevgili okurlar, Çanakkale Savaşı’nın Kıbrıs Türkleri için neden anlam ifade edip önemli olduğunu duymak ister misiniz?
Herşeyden önce İngiliz ve Fransız gemileri Çanakkale’yi ve orada bekleyen Mehmetçikleri topa tuturken, 1914’lerde Kıbrıs adası İngiltere kontrolüne girmişti. İngiliz valiliği Kıbrıs Türklerden de askere adam yazmış ve onlara Çanakkale’ye çarpışmaya gidileceğini söylememişti. Kendilerini cephede Çanakkale bulan Kıbrıs Türk gençleri, karşı cephede Türkçe konuşan Mehmetçikleri görüp duyunca firar etmiş, “atar mı silah gardaş gardaşa” diyerek İngilizler yanında savaşmamıştır.
Bir başka nokta değerli okurlar; İngilizler, I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale’de esir aldıkları Mehmetçiklerden (2000) kadarını, Kıbrıs’ta kurdukları bir kampa getirmişlerdir. Bu tutsak kampı İskele yolu üzerinde, Magosa yakınlarında Karakol bölgesinde olup zor koşullar içerir. Bu kampta yalnızca günde, 24 saat içinde kötü kepekli bulamaç bir ekmekle, kabak yemeği verilen Mehmetçiklerden bir kısmı hastalık, yoksulluk ve açlıktan vefat eder, bazıları ise kamptan kaçarken vurulur. İşte Magosa kampında şehit düşenlerle, ileriki yıllarad Rumların şehit ettiği Kıbrrıs Türkleri, Magosa surlar dışında bir bölgeye gömülmüş, zamanla bu mezarlık “Çanakkale Şehitliği” adını almıştır.
Çanakkale’de İngilizlerin yenilmesi Anavatanda olduğu gibi Kıbrıs’ta da sevinçle karşılanmıştır. Ancak Kıbrıs Türklerinin sevinç yaşamalarına İngilizler dayanamamış, Kıbrıs Türkleri üzerindeki baskıyı artırmış ve bazı aydınları Girne kalesinde esir tutmuştur.
İngiliz ve Fransızların 65 civarında asker kaybettiği Çanakkale’de, bizim 150’e yakın askerimiz şehit düşmüştür. Ama tarihe “ÇANAKKALE GEÇİLMEZ” deyişini de şehitlerimiz yazdırmıştır. Çanakkale bir kaç yıl sonra Türk Kurtuluş Savaşı’nı başlatıp Türkiye Cumhuriyeti’ni kuracak olan büyük kumandan Gazi Mustafa Kemal’in kendini gösterdiği, kanıtladığı bir cephe olmuş, hem de işgalcilere göz dağı vermiştir. İngiliz Başbakanı Churchill bu yenilgiyi unutmamış, II. Dünya Savaşı’nda Alman işgalindek Fransa’ya çıkarma yapılacakken bu işi Amerikan ordusuna bırakmıştır. Çünkü bilinç altında daima Çanakkale cephesindeki çıkarma yenilgisi vardır.
Bütün şehitlerimizi rahmetle tekrar tekrar anaken, sevgi ve saygılar sunarım.
Yorum Yazın