Dışişleri Bakanlığında saat 11.00’de gerçekleşen kabulde, Çolak yabancı parlamenterlere kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs’taki son durum hakkında bilgi verdi.
Çolak konuşmasında, KKTC’nin sorunlarından en büyüğünün dış ilişkiler konusunda yaşandığını anlattı ve şu an içinde bulunulan Kıbrıs görüşme sürecinin 1963’ten bu yana Adayı meşgul ettiğini söyledi.
Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde bunun tarihi bir olay olacağını vurgulayan Çolak, bunun hem Türkiye-AB, hem Türkiye-Yunanistan, hem Kıbrıs-AB ilişkileri açısından önemli olduğunu kaydetti.
Çözüm halinde dış temsiliyette Kıbrıslı Türklerin Rumlarla eşit siyasi haklara ve eşit sese sahip olacağına vurgu yapan Çolak, Brüksel temasları sırasında AB vatandaşı olmalarına rağmen Kıbrıslı Türklerin orada temsiliyetinin bulunmayışının kendisini üzdüğünü söyledi.
Bunun hem AB hem de Kıbrıslı Türkler için bir anomali olduğunu kaydeden Bakan Çolak, Kıbrıs'ın kuzeyinin şu an çok iyi bir eğitim ve turizm potansiyeline sahip olduğunu, 65 ülkeden 80 bini aşkın öğrencinin üniversitelerde eğitim ördüğünü de belirtti.
Yorum Yazın