Gelişmekte olan ekonomiler yeni tip Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle bu yıl hedeflerinden keskin bir şekilde sapmış gibi görünürken, gelişmekte olan ülkelerin çoğunun da büyümesinde eşi benzeri görülmemiş bir gerileme yaşandı.
Hindistan Ekonomik İşler Bakanı Turan Bajaj, hükümetin Koronavirüs salgınının etkileri nedeniyle geçtiğimiz Şubat ayında açıklanan 2020 bütçesi için hedeflenen oranlara ulaşamayabileceğini dile getirdi.
Bloomberg’e göre Bajaj, Hindistan ekonomisinin gelecek yıl büyüme yoluna dönerek hızlı bir toparlanma kaydedeceğini ve mevcut genel ekonomik deflasyonun beklendiği kadar yüksek olmayabileceğini vurguladı.
Bakan, tarım sektörünün, bu zor zamanlarda parlak bir nokta olduğunu ekleyerek, sanayi ve hizmet sektörlerinin büyümesine yardımcı olacağını da belirtti.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise, ABD şirketlerini sağlık, savunma ve uzay da dahil olmak üzere Hint ekonomisinin çeşitli sektörlerine yatırım yapmaya davet ettiklerini dile getirerek şu ifadeleri kullandı;
“Yatırım, güvenin en iyi ifadesidir. Her yıl doğrudan yabancı yatırımlarda yeni zirvelere ulaşıyoruz. 2019-2020 yıllarında Hindistan’daki doğrudan yabancı yatırım girişlerinin hacmi 74 milyar dolara ulaştı. ABD-Hindistan İş Konseyi’ndeki arkadaşlara göre ABD’den vaat edilen yatırım bu yıl zaten 40 milyar doları aştı” dedi.
GÜNEY KORE ‘MİLENYUM KABUSU’ YAŞIYOR
Güney Kore ekonomisi, 1988’den bu yana Nisan ve Haziran ayları arasında en büyük üç aylık daralmayı kaydetti.
Güney Kore, Koronavirüsün Çin’de ortaya çıkmasının ardından yayıldığı ilk ülkelerden biriydi ancak Seul, kitlesel tarama stratejisi ve sosyal mesafe önlemlerine dikkat edilmesi yoluyla durumu kontrol etmeyi başardı.
Seul hükümeti, Koronavirüsün etkileri karşısında ekonomiyi desteklemek için çeşitli teşvik paketleri kabul etti.
Küçük işletmeler için nakit pompalamayı ve şirket tahvili satın almayı da içeren bu paketler 150 milyar doları aştı.
Ancak bu, esas olarak ihracata dayalı ekonomisinin, diğer ülkelerdeki salgın krizinin yansımalarından ağır bir darbe almasını engellemedi.
İhracat, 2019 ile kıyaslandığında ikinci çeyrekte yüzde 13,6 azaldı.
Güney Kore Merkez Bankası’na göre bu düşüş özellikle makine, kömür ve petrol ürünleri ihracatındaki düşüşten kaynaklanıyor.
‘DÜNYA SAVAŞI’ ATMOSFERİNDE AVUSTRALYA
Avustralya, Koronavirüsünün patlak vermesi nedeniyle gayri safi yurtiçi hasılada (GSYİH) ikinci çeyrekte yüzde 7 oranında tarihsel bir düşüş beklediğini açıkladı. Bu, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük kamu açığı olarak kabul ediliyor.
Hükümet, ekonomik faaliyeti ciddi şekilde etkileyen salgının ardından ekonomisine on milyarlarca dolar destek sağladı.
Hazine Bakanı Josh Frydenberg, 2018-2019 mali yılında sıfır seviyesinde olan kamu açığının bu yıl 30 Haziran’a kadar 86 milyar Avustralya dolarına ulaştığını söyleyerek, bunun 185 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini dile getirdi.
Bakan, “Bu tehlikeli sayılar yaşadığımız gerçekliğin ciddiyetini yansıtıyor. Ekonomik görünüm belirsizliğini koruyor. Avustralya, son 100 yılın en benzersiz sağlık ve ekonomik krizini yaşıyor. Hükümet, çalışanlara, ailelere ve şirketlere yaklaşık 289 milyar dolar ile ekonomik destek sağlamak için hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etti” dedi.
Şu anda yüzde 7,4 olan işsizliğin, Aralık ayında yüzde 9.3 ile zirveye ulaşması bekleniyor.
Ancak kısıtlamaların kaldırılıp ekonomik çarkın hareket etmesiyle, hükümet ekonominin üçüncü çeyrekte büyümeye devam etmesini ve hızlı bir toparlanma yaşanmasını bekliyor.
BREZİLYA’NIN MALİ AÇIĞI ARTIYOR
Brezilya Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan gelir ve giderlere ilişkin mali rapora göre beklenen mali açık, Mayıs ayı tahminlerine göre yüzde 45 artışla 787,45 milyar Brezilya realine (154,2 milyar dolar) yükseldi.
Brezilya hükümeti, bu yılki net gelirinin, önceki beklentilerden yüzde 1.45 daha düşük olarak 1.195 trilyon Brezilya realine ulaşmasını bekliyor.
Bloomberg’e göre Mayıs ayında beklenen mali açık 540.5 milyar Brezilya realiydi.
Yorum Yazın