Daily Mail'de yayınlanan habere göre çürük yumurta gazı olarak da bilinen ve koku bombalarında kullanılan bir gaz olan hidrojen sülfürün kan damarları içerisindeki hücreleri onarabileceği keşfedildi.
Kan damarlarındaki hücre hasarı yüksek kan şekeri sonucu oluşuyor ve enflamasyona yol açarak kalp gibi hayati organlara kan akışını engelleyerek kalp krizine neden olabiliyor.
Exeter Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan deneylerde, hasarlı hücrelere ufak miktarlarda çürük yumurta gazı salgılayan bir ilaç enjekte edildiğinde enflamasyonun durduğu ve kan damarlarının iyileştiği gözlemlendi.
AP123 olarak bilinen ilaç henüz sadece fareler üzerinde denenmiş olsa da Exeter Üniversitesi'nden bilim adamları birkaç yıl içerisinde insanlar üzerinde de deneyler yapmayı umuyor.
İlaç eğer başarılı olursa diyabet hastaları için büyük umut vaadedecek. Zira diyabet hastalarında pankreas insülin salgılamayı bıraktığından veya çok az miktarda insülin salgılandığından kan damarı hasarı oranı çok yüksek.
İnsülin, kandaki şekerin kaslar ve dokular tarafından alınmasını ve enerji kaynağı olarak kullanılmasını sağlıyor.
Doğru miktarda insülin salgılanmadığında kandaki yüksek seviyedeki glukoz, kan damarlarının duvarlarını esnek ve pürüzsüz kılan hücrelere zarar veriyor.
Araştırmalara göre diyabet hastalarının %80'i kan dolaşımı sorunları neticesinde kalp rahatsızlıklarından hayatını kaybediyor.
Eğer başarılı olursa çürük yumurta gazı denilen hidrojen sülfür, diyabet sonucu kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranını ciddi oranda düşürebilir.
Yorum Yazın