Dolar/TL kuru, ekim periyodunun ilk işlem haftasında 9 gün üst üste düşüş yaşayarak son ayların en uzun süreli düşüşünü yaşamış ve 6,22’den 5,52’ye gerilemişti. Son haftada 5,60 yakınında fiyatlanan kur, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli’nin yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın olmayacağını açıklaması ile 5,87’ye yükselmişti ancak Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) MHP ile anlaşmaya varması ile kurdaki atak da kısa süreli olmuştu. USD/TRY kuru, 23 Ekim’de 5,87’ye kısa süreli yükseliş yaşamasının ardından tekrar düşüş trendine devam etti ve 5,14’e kadar gerilemişti.
Ocak döneminin ilk haftasında Japon yeninde yaşanan hareket ile Asya seansında 5,70’e yükselen kur, ayı 5,16 seviyesinde tamamladı. Şubat içinde hem küresel gelişmeler hem de Türkiye içi göstergelerdeki zayıflık ile kur, kademeli yükseliş yaşadı ve şubatı 5,34 seviyesinde tamamlamıştı. Martta 5,40-5,50 aralığında fiyatlanan kur, 22 Mart’ta günlük yüzde 7 kazançla son ayların en sert yükselişini yaşadı ve 5,84’e yükseldi. Kurun bu yükselişinde yurt içi yerleşiklerin döviz talebin rekor kırması ve dolara olan talebin giderek artması etkili oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) swap hamlesi ile yaşanan düşüş de sınırlı kaldı, ayrıca swap faizlerinin normalleşmesi ile kur yükselişini hızlandırdı. 31 Mart sonrasında ise İstanbul seçimlerine yönelik itirazlardan kaynaklı siyasi belirsizlik, ABD’nin S-400/F-35 konusundaki olumsuz açıklamaları ve ekonomik göstergelerdeki zayıflık, TL’nin değer kaybını hızlandırdı. Açıklanan reform paketinde piyasaları ikna eden bir içeriğin olmaması ile TL talebi düşmeye devam etti.
Son haftada ise özellikle siyasi kanattaki sert üslup ve bunun şiddete dönmesi hem halk hem de yatırımcı üzerinde büyük moral bozukluğuna neden oldu. Uzmanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yer alan bütün vekiller ve siyasi partiler alınan oylarla, yani seçilmiş olarak görev yaptıkları gerçeğinden hareketle, farklı düşünenlere gösterilen şiddetin, bir demokrasi ayıbı olmasının yanı sıra, piyasalara olumsuz etkileri de oldukça belirgin.
Birçok piyasa halen kapalı
Paskalya tatilinin devam etmesi nedeniyle birçok piyasa kapalı ve işlem hacmi de oldukça zayıf ancak TL, değer kaybını 4. haftada da sürdürüyor. Bu hafta, merkezin faiz toplantısı takip edilecek. Mart toplantısı öncesinde yayınlanan raporda merkezin yılın ilk yarısında faiz indirimine gitmesini beklemediklerini belirten uzmanlar, bu beklentilerini halen koruyor. Merkezin enflasyon ve kur tahminini yükselten, büyüme tahminini de düşüren son anketinin ardından nisan toplantısında enflasyon riskini tekrar vurgulaması ve daralmaya dair de açıklamalarda bulunması da ekonomistler tarafından ayrıca bekleniyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye’nin F-35 anlaşmazlığı sürerken, ABD’nin İran ambargosuna dair verilen süre sonrasında uzatmanın olmayacağını açıklaması da gündemde yer alacak başlıklar arasında. 2 Mayıs’ta sona erecek sürenin ardından muafiyetin devam etmemesi durumunda, Türkiye’nin petrol ithalatında ‘nasıl’ bir yol izleneceği ya da ABD ile ilişkilerin nasıl devam edeceği de takip edilecek.
Piyasalarda dün neler yaşandı?
Paskalya tatili ve bugün Türkiye piyasalarında resmi tatil olması nedeniyle dolar/TL'de hacim dün sınırlı kalırken, kur günü sabah saatlerinde işlem gördüğü 5,83 civarında tamamladı. Küresel piyasalarda geçtiğimiz cuma kapalı olan ABD piyasalarında işlemler dün tekrar başladı ancak İngiltere ve Avrupa piyasaları kapalı kaldı. Küresel piyasalarda petrol fiyatları ise ABD'nin İran'dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdireceği haberinin etkisiyle sert yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,4 yükselişle 74 dolara yaklaştı.
Beyaz Saray ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'dan petrol ithal eden ülkelere yönelik yaptırım muafiyetlerini mayısta süreleri dolduktan sonra yenilememe kararı aldığını açıkladı. Buna göre aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler ithalatı kısa süre içinde durdurmaları halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar. Siyasi gündemde ise bu cuma başlayacak AKP’nin Kızılcahamam görüşmeleri ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) AKP'nin başvurusu ile gündeme aldığı İstanbul'da seçimlerin iptal edilmesi ve yenilenmesi talebi izledi. Reuters'da yerel seçimden bir gün sonra yayımlanan bir analizde, yerel seçimlerin Ankara ve İstanbul'un da içinde yer aldığı bazı kritik büyükşehirleri AKP'nin kaybettiğine işaret etmesinin ardından, parti kaynakları sonuçların kabine ve parti genel merkezinde değişiklikleri gündeme getirebileceğini belirtmişlerdi.
İktidarın tavrı piyasaları gerdi
Piyasalarda Merkez Bankası rezervlerine yönelik belirsizlik ve bu belirsizliğin TL üzerindeki etkisi de kısmen sürdü. Bankacılar, TCMB rezervlerinde düşüş yaşanmasını "izaha muhtaç" olarak özetledi ve sürece ilişkin TCMB'den bilgilendirme beklemeye devam edildi. Dolar/TL ise küresel tatiller nedeniyle son iki işlem gününde yatay bir seyir izlese de son dönemde oldukça dalgalı bir hale geldi ve hükümet kanadından, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı gerçekleşen linç girişimine yönelik gelen açıklamalar nedeniyle son altı ayın zirvesini gördü. Önceki hafta Çin ekonomisinin beklenenden iyi bir performans gösterdiğine işaret eden veriler, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik kötümser beklentilerin nispeten azalması ve İstanbul'da Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve başlamasının da desteğiyle 5,7100'a kadar gerilemişti ancak kur bu seviyelerde kalıcı olamadı yeniden 5,8596'ya kadar yükseldi.
Dolar/TL bu seviyeyi 23 Ekim'den beri gün içinde ilk kez gördü. Kur, dün 16:33'te 5,8301/5,8315 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL 6,1940/6,1968, Euro/TL 6,5580/6,5622 seviyesindeydi. Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi geçen cumaki spot kapanışta ortalama yüzde 17,79 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 17,99 oldu. İki yıllık mevcut gösterge tahvilde ise cuma yaşanan spot kapanış yüzde 21,50 valörde son işlem yüzde 20,90 oldu. Dün spot kapanış yüzde 21,13 valörde 16:33 itibarıyla son işlem yüzde 20,93 seviyesindeydi.
Direnç ve destek seviyeleri
Türkiye içi risklerin yüksek olduğu bu dönemde USDTRY kuru yeni haftaya yükselişle başladı ve dün 5,85’i de aşarak 23 Ekim sonrası zirveyi gördü. Kurda 5,87’nin kırılması ile 6,0 seviyesine doğru alımların devam edebileceği uyarısında bulunan uzmanlar, çekilmelerde 5,63 seviyesinin korunması ile yükseliş yönlü hareketin devam edebileceğini de belirtiyor. Buna göre, iktisat uzmanlarının önemsediği direnç seviyeleri 5,87-6,0; destek seviyeleriyse 5,70-5,63 olarak karşımıza çıkıyor.
Yorum Yazın