Pozitif bir seyirle düne başlayan dolar/TL paritesi, 6,1328 seviyesinden aldığı destekle yukarı yönlü seyrini dün de genişletmeye çalıştı. Alıcılı seyrin devam etmesi durumunda 6,2134 direncinin yakından takip edileceğini ancak yukarı yönlü algının güçlenerek artış gösterebilmesi için 6,2134 direncinin aşılması ve bu seviye üzerinde 4 saatlik bazda kapanışların gerçekleşmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda gören ekonomistler; aksi durumda ve 6,2134 direncinin aşılamaması halinde ise kur üzerinde gün içi kar satışlarının yaşanabileceğini söyledi. Böyle bir senaryoda ise 6,1328 desteğinin güncelliğini korumaya devam ettiğini bildiren iktisatçılar, bu seviyenin altında yaşanacak geri çekilmelerde ise 6,0268 ana destek seviyesinin gündeme gelebileceğini belirtti.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçiminin iptali kararının ardından başlayan belirsizliğin yüksek olması nedeniyle Türk lirası (TL) tarafındaki kayıplar dün de devam etti ve USD/TRY tekrar 6,20 seviyesini test etti. Ekonomistlerin ‘kritik direnç’ tabir ettikleri 6,22’nin kırılması durumunda 6,36’ya doğru alımların devam edebileceği ayrıca 6,22 üzerinin, kur için ‘son derece riskli’ seviyelerin yeniden konuşulmasına yol açabileceği de öngörülüyor. Söz konusu bu gelişmelerin KKTC serbest piyasalarına etkisi de olumsuz oldu ve dün Kuzey Kıbrıs’ta Euro 6,9550 TL, dolar 6,2050 TL, sterlin ise 8,0800 TL ortalamadan fiyatlandı.
Piyasalarda dün neler yaşandı?
Küresel piyasalar, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine odaklanırken, Türkiye içinde ise seçim fiyatlaması devam etti. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’i ‘taahhütlerini yerine getirmemekle’ suçladı ve yüzde 10 olan ek vergi uygulamasını yüzde 25’e çıkardı. Şayet bugün Çin yetkilileri ile yapılacak görüşmeden sürpriz bir karar çıkmazsa, ticaret savaşları endişelerinin devam edeceği öngörülüyor. Çin ve ABD borsaları başta olmak üzere küresel piyasalardaki satışlar sürerken TL varlıklar, gelişen ülke varlıklarından negatif ayrışmaya dün de devam etti ve TL’nin yıl başı itibarıyla kaybı yüzde 15’e ulaştı.
S-400, F-35 ve NAVTEX
Arjantin Pesosu ile beraber en çok değer kaybı yaşayan TL’yi zorlayan gelişmelerden en önemlilerini teşkil eden siyasi kanatta, ABD ile Türkiye arasında yaşanan S-400 ile F-35 krizi ve İran sorununun yanı sıra ABD ve AB ile Kıbrıs özelinde yaşanan Doğu Akdeniz gerginliği, Suriye’deki güvenlik sorunu gibi belirsizlikler masada durmaya ve bu konularda iyimser bir gelişme yaşanmamaya devam etti.
Ekonomik kanatta da yüksek işsizlik oranı, hissedilir gerileme sağlayamayan enflasyon, gıda fiyatlarındaki artış, petroldeki yükselişin ek maliyet yaratması ve göstergelerdeki daralma da büyüme üzerindeki negatif etkiyi artırmaya devam etti. Birçok kurum ve kuruluş, Türkiye’nin 2019 daralma oranında yukarı yönlü revizyona giderken, ülke içi risklere de vurgu yaptı.
PPK metni karşılık bulmadı
Para politikasında, merkezin son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ‘ek sıkılaşma’ ifadesine yer vermemesi ‘faiz indirimine hazırlık’ olarak algılandı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’nın enflasyon raporu sunumunda, bunun kısa vadeli faiz değişimi olarak algılanmaması yönündeki açıklaması da yine aman aman karşılık bulamadı. Öte yandan, rezervlere dair kaygılar için yapılan açıklamalar da yetersiz kaldı. Piyasalar, seçim sonrası, merkezin haziranda faiz indirimine gitme olasılığını oldukça düşürürken; ek sıkılaşma adımları ihtimalini artık daha canlı görüyor. Maliye politikasındaysa, açıklanan reform paketlerinin içeriği ve kaynağına dair endişeler sürerken; seçimlerin yenilenmesi ile gevşemenin de devam edeceği öngörülüyor. Keza, İstanbul seçiminin yenilenmesi kararı ile hukuk ve demokrasi kavramlarına dair de tartışmalar yaşanmaya devam ediyor ve TL tarafında negatif fiyatlama yaratan gelişmelerin yelpazesi de giderek büyüyor.
Çin'e uygulanan ek vergi yüzde 25'e çıktı
Trump, geçen pazar Twitter’dan yaptığı açıklamada, Çin’i ‘müzakere sürecindeki taahhütlere uymamakla’ suçlamış ve ertelenen vergi uygulamasının cuma itibarıyla başlayacağını açıklamıştı. ABD yetkilileri ise Çin heyetinin geçtiğimiz perşembe ABD’ye geleceğini ve müzakerelerin devam edeceğini açıklamıştı. ABD, dün Çin menşeli ürünlere uyguladığı yüzde 10’luk vergiyi yüzde 25’e yükselterek 200 milyar dolar ek yaptırım kararı aldı. Başkan Trump, Çin üst düzey yetkilileri ile görüşme olacağını belirtirken ek vergi uygulamasının 2020’de ABD ekonomisine 100 milyar dolar katkı sağlayabileceğini belirtti.
Gözler bugünkü toplantıda
Çin ve ABD yetkililerinin haftanın devamında yapacağı görüşmelerde bir anlaşmaya varılmaması ve Çin’in ABD yaptırımına karşılık vermesi durumunda ticaret savaşları kaygılarının artması ile küresel satış dalgası derinleşebilir. Sürpriz bir karar ile anlaşmaya varılması durumunda ise büyüme önündeki en büyük engel görülen ‘ticaret savaşları’ endişesinin azalmasının piyasalarda rahatlama sağlayabileceği belirtilirken, belirsizliğin yüksek olduğu görüşmelerde gözler, bugünkü toplantıda.
Direnç ve destek seviyeleri
TL, gelişmekte olan diğer ülke para birimlerine görece zayıf performans sergilemeye dün de devam ederken, 6,10 seviyesinin üzerinde 6,22’nin ilk planda direnç olarak takip edileceği, uzmanlar tarafından açıklandı. Global piyasalarda da risk iştahının düşük olması itibariyle kar satışlarının sınırlı kalabileceği de bildirilirken; destek 6,00-6,10, direnç ise 6,22-6,33 TL olarak kayıtlara geçti.
Yorum Yazın