Ege Ãœniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. ÇiÄŸdem CoÅŸkun Hepcan, "Ä°klim elbette deÄŸiÅŸiyor, dünya var olduÄŸu günden beri deÄŸiÅŸim gösteriyor. Bu normal bir olay ama bu deÄŸiÅŸimi çok kısa sürede çok hızlı bir ÅŸekilde yaşıyoruz ÅŸu an. Aslında bizi de endiÅŸelendiren bu. Dünyanın da ayak uyduramadığı bu aslında. Dünya iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine ayak uyduramıyor." dedi.Â
Hepcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin etkilerinin çok net görüldüğünü ve dünyanın ısındığını söyledi.
Hava olaylarının değiştiğini dile getiren Hepcan, "İklimin bize sağladığı sıcaklık ve yağış rejiminde birtakım değişiklikler var. Bu rejim değişiyor. Bunun etkilerini de en fazla kentlerde hissediyoruz. Yapı yoğunluğunun fazla olması nedeniyle ısı adası etkisi yaşanan kentlerimizde ayrıca sıcak hava dalgası yaşanmaya başladı. Alışık olmadığımız yüksek sıcaklıkları kentlerde görmeye başladık. Yağış rejiminin değişmesiyle 100 yılda bir, 500 yılda bir gelen yağışlar daha kısa aralıklarla gelmeye başladı. Fazla miktarda yağışı bir anda alıyoruz kentlerimizde ve bu suyu yönetmekte ciddi sorunlar yaşıyoruz." diye konuştu.
Hepcan, iklimin değişmesine bağlı olarak atmosferdeki havanın da kirlendiğini vurgulayarak, kentlerin en büyük kirleticiler olduğunu söyledi.
Arazi kullanımındaki değişimler, atmosfere verilen karbon miktarının artması, hava hareketlerinin ve buharlaşmanın dengesini değiştirdiğini anlatan Hepcan, şunları kaydetti:
"İklim elbette değişiyor, dünya var olduğu günden beri değişim gösteriyor. Bu normal bir olay ama bu değişimi çok kısa sürede çok hızlı bir şekilde yaşıyoruz şu an. Aslında bizi endişelendiren bu. Dünyanın da ayak uyduramadığı bu aslında. Dünya iklim değişikliğine ayak uyduramıyor. Belirli bir süre verildiğinde değişimlere karşı tüm canlılar adaptasyon geliştirme yeteneğine sahiptir. Bu değişimler çok hızlı bir sürede gerçekleşirse canlılar adaptasyon yeteneklerini kaybederler. Hava hareketleri, hava kitleleri daha önce olduğundan farklı bir sistemde işliyorlar. Kar yağması gerektiği zamanda yağması gerektiği miktarda yağmıyor."
 "TEMİZ ENERJİ TÜKETMELİYİZ"
Hepcan, iklim değişikliğini yavaşlatmanın mümkün olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Atmosferdeki karbon miktarının düşürülmesi gerekir. Bugün dünyada en çok konuÅŸulan konu bu. Çünkü en etkili çözüm bu ÅŸekilde saÄŸlanacak. Bireysel olarak da mümkün olduÄŸunca temiz enerji kullanabiliriz. Enerji tüketimimizi azaltma yoluna gidebiliriz. Gün içinde tükettiÄŸimiz elektrik enerjisini azaltabiliriz. Suyu mümkün olduÄŸunca idareli kullanabiliriz. Binaları hem ısıtmak hem de soÄŸutmak için enerji harcıyoruz. Mümkün olduÄŸunca yalıtımı arttırıp, enerji tüketimini azaltma yoluna gidebiliriz. GüneÅŸ enerjisini daha fazla kullanmak için çözümler geliÅŸtirebiliriz. Binalarda enerji üretimi yoluna gidebiliriz. Avrupa'nın birçok ülkesinde akıllı bina sistemleri geliÅŸtiriliyor, binaların çeÅŸitli cephelerinde güneÅŸ enerjisi santralleri kuruluyor. Yağış suyu toplanıyor. Bina cephelerindeki malzeme kullanımı bile ısı ve elektrik enerjisini çok ciddi oranda etkiliyor. Bu tür çözümlerle enerji tüketimini azaltabiliriz."Â
Dünya nüfusunun çok büyük bir kısmının kentlerde yaÅŸadığını hatırlatan Hepcan, ÅŸunları söyledi:Â
"Kentlerimizi iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı, daha dirençli hale getirmek istiyorsak onu yeşil altyapı sistemleriyle beslememiz gerekiyor. Kentlerde ağaç-taş örtüsünü mümkün olduğunca arttırmak, yeşil alan miktarını arttırmak ama ekolojik nitelikleri yüksek yeşil alan miktarını arttırmak. Kentlerde sel olmasının en büyük nedeni geçirimsiz yüzeylerin fazla olması çünkü biz kentleri oluştururken doğal drenaj desenini ortadan kaldırdık."
DÜNYA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE AYAK UYDURAMIYOR
Abone olEge Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Coşkun Hepcan, "İklim elbette değişiyor, dünya var olduğu günden beri değişim gösteriyor. Bu normal bir olay ama bu değişimi çok kısa sürede çok hızlı bir şekilde yaşıyoruz şu an. Aslında bizi de endişelendiren bu. Dünyanın da ayak uyduramadığı bu aslında. Dünya iklim değişikliğine ayak uyduramıyor." dedi.
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın