KTÖS bugün gerçekleştirdiği eylemde önümüzdeki beş yıl içinde 11 yeni okul yapılması konusunda yetkilileri uyardıklarını fakat bu konuda somut adımlar atılmadığını ve öğrenciler ile ailelerin bir bilinmezlik ve kargaşanın içerisine itildiğini söyledi.
Yeni öğretim yılına 90 eksik öğretmen ile başlandığını belirten KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, somut 10 öneriyi kamuoyunun tartışmasına açmak ve bu konuda çözüm üretmek istediklerini aktardı.
Basın açıklaması şöyle:
Okulöncesinden özel eğitime, ilkokuldan liseye kadar önümüzdeki beş yıl içinde 11 yeni okul yapılması konusunda yetkilileri uyarmamıza rağmen bu konuda somut adımlar atılmamış, öğrenciler ve aileler bir bilinmezlik ve kargaşanın içerisine itilmiştir.
Nüfusunu bilmeyen ve kontrolsüz nüfus akışına önlem alamayan veya almak istemeyen UBP-HP Hükümeti kalabalık okullar, kalabalık hastanelerin ve kalabalık sınıfların baş sorumlusu durumundadır. Kamusal okullara ve hastanelere pratikte sorunlar yaşatan hükümet, vatandaşların özel okullara ve özel hastanelere yönelmesine, insani hakların metalaşmasına çanak tutmaktadır.
Plansızlık, öngörüsüzlük ve vurdumduymazlık eğitim ve sağlık hakkına erişimi zorlaştırmış, vatandaşlar arasında fırsat eşitsizliği yaratılmasına yol açmıştır.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Mart ayında nüfusla ilgili yaptığı açıklamada, ülkedeki vatandaş sayısının 252 bin 497 olduğunu, geçerli izinlilerin ise 121 bin 802 olduğunu belirterek, ülkedeki toplam nüfusun 374 bin 299 olduğunu açıklamıştı. Bu rakamlar inandırıcı değildir.
Kamusal alanlar bu rakamlara göre planlanıp, eski Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın ifadesi ettiği rakam olan 800 bin civarı bir nüfusa hizmet vermeye çalışmaktadır. Okullar ve hastanelerin durumu gerçekleri gözler önüne sermektedir. Kamusal alt yapımız ve personelimizin açıklanamayan “de facto” nüfusa yetmediği ve yetmeyeceği aşikardır.
Eğitim özelinde, başta Girne, Lefkoşa ve Mağusa’da kalabalık öğrenci nüfusunun bazı okullarda ciddi sorun yarattığını, nitelikli eğitim hakkına erişim konusunda sıkıntı yaşandığını gözlemlemekteyiz. Karaoğlanoğlu İlkokulu, 9 Eylül İlkokulu, Çatalköy İlkokulu, Minareliköy Şht. Mehmet Eray İlkokulu, Dikmen İlkokulu, Gönyeli İlkokulu, Alasya ilkokullarına kapasitenin üzerinde öğrenci başvurusunu olmuş, Alsancak Anaokulu, Ulukışla İlkokulu, 23 Nisan, Polatpaşa İlkokulu, Şht. Ertuğrul İlkokulu, Karakol İlkokulu, Şht. Hüseyin Akil ilkokullarında öğrenci yoğunluğu artmıştır.
Öğretmen yer değiştirmelerinin sendikamız tarafından 12 Temmuz’da imzalanmasına rağmen, öğretmenlik sınavlarının 14/15 Eylülde yapılmış olması 16 Eylül itibarı ile okullarımızın 82 eksik öğretmenle başlamasına neden olacaktır.
Hükümet yetkililerine eğitim pedagojisi, insan ve çocuk psikolojisi ve uluslararası normlar açısından bazı sorularımız olacaktır.
Sayın Bakanlar, vekiller ve bürokratlar;
Okulun ilk günü sizin evladınız öğretmeni ile tanışmasaydı ne hissederdiniz?
Kalabalık sınıflarda öğrencilerle sağlıklı iletişim kurabilmek sizce mümkün mü?
Öğretmenlerin kalabalık sınıflarda motivasyon ve dikkati sağlayabildiğini, sınıf yönetimine hakim olduğunu ve öğrencilerle birebir ilgilenebildiğini iddia ediyor musunuz?
Kalabalık sınıfların eğitim ve öğretimin niteliğinin nasıl etkilediği, öğrencilerin eğitim gelişiminin düşük olabileceğini, öğretmenlerin öğrencilerin öğrenme süreçlerinde yeterli dönüt alamayacağını, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri yönünde eğitim programı geliştiremeyeceğini biliyor musunuz?
Ezbere dayalı test yöntemi ile öğrencilerin kolej yarışına endekslendiği bir sistemde, öğretmenlerin deney ve araştırmaya yeterli zamanı ayıramadığını, görsel araç ve bilimsel teknolojiden yararlanamadığını, sportif ve sanat faaliyetlerinden geri durduğunu ve yaparak yaşayarak öğrenme ilkesine uygun olarak gezi-gözlem yapamadığının farkında mısınız?
Kalabalık sınıflarda hijyen problemi, gürültü problemi ve iletişim problemi olabileceği gerçeğini kabul ediyor musunuz?
Kalabalık sınırlarda öğrencilerin etkinliklere eşit katılma hakkının ortadan kalktığının, problemleri tartışamadığının ve öğrencilerin soru sorma hakkını kullanamadığını kabul edecek misiniz?
Kalabalık sınıflarda özel gereksinimli bireylerin, yabancı dil konuşan öğrencilerin ve farklı davranış gösteren çocuklar ile birebir ilgilenmenin mümkün olmadığını kabul edecek misiniz?
Okullardaki özel eğitim ve rehberlik servisleri yoksunluğunda öğrencilerin
Yorum Yazın