KKTC 2020 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesinde görüşülmeye devam ediyor.
Komite bugün ilk olarak 87 milyon 987 bin 600 TL olarak öngörülen Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.
Toplantının açılışını yapan Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Sunat Atun, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın, önemli icraatçı, etkin ve belirleyici bir bakanlık olduğunu vurguladı.
TOROS
Bütçe üzerine ilk sözü alan CTP Milletvekili Fikri Toros, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Bütçesi görüşülürken “ekonomi” ve “enerji” başlıkları altında katkı koymaya çalışacağını belirtti. Toros, bir ülkenin mali ve para politikalarının önemli olduğunu ancak KKTC’nin bunu belirleyemediğini ama mali politikalarla ilgili adımların atılabileceğini, bunun başında da mali disiplin geldiğini vurguladı.
Makroekonomik hedeflerin desteklenmesine işaret eden Toros, makroekonomik dengenin, toplam gelirlerle toplam harcamaların eşit olması gerektiğine dikkat çekti. Her ülkenin ekonomik politikalarında bunun büyük önem taşıdığını belirten Toros, mali olanakları gözetmeden mali disiplinin şart olduğunu vurguladı ve bu yöndeki düşüncelerini anlattı.
Üretimin ve hedeflerin öncelikler arasına alınması gerektiğine vurgu yapan Toros, en önemli unsurların da hane halkı refahı, rekabet edebilir yatırımlar, devlet harcamaları ve dış pazarların bulunması olduğunu kaydetti.
Ülke ekonomisinin lokomotif sektörleri turizm ve yüksek öğretim olduğunu ancak yatırımcıları ülkeye çeken sektörün inşaat sektörü olduğuna işaret eden Toros, ancak bu gelişimi yadsınamayacak ve beraberinde bazı sorunlar getiren inşaat sektörüne yönelik tedbirler ve denetim getirilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.
Toros, ülkede kendi kendine yeten bir ekonominin, ülke kaynaklarının çok daha etkin kullanılmasından geçtiğine işaret ederek, kayıt dışı ekonominin önlenmesi, sektörleri geliştirecek desteklerin, hedeflerin ve bu sektörleri artırmanın gerekliliğine değindi.
Fikri Toros, ülkenin ekonomi politikasının TL’deki dalgalandırmalar da düşünülerek yapılmasının gerekliliğine işaret ederek, bütçe kullanılırken en verimli şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.
Yerli üretimin artırılmasının ihracatı düşüreceğini de işaret eden Toros, enerji politikalarına da değindi. Ülkede enerjinin fuel oil ile üretildiğini ifade eden Toros, yenilenebilir enerjinin ülkede geliştirilmesi, daha çevreci bir üretime geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Kıb-Tek’te son günlerde yaşanan yakıt krizine de işaret eden Toros, bakanın konuya derhal el atması ve bu yakıtın kullanılmasını durdurasını beklediğini çünkü sadece Teknecik’teki jeneratörlerin değil, çevrenin ve insanların da tehdit altında olduğunu söyledi.
Bunun yanında sözleşme ve standartlara uymayan bu yakıtla ilgili sorumlulara karşı başka yaptırımların da gündeme gelmesi gerektiğini söyleyen Toros, bakana bu konulardaki plan proje ve çalışmalarının ne olduğunu sordu ve Kıb-Tek’in ülke için önemine vurgu yaptı.
Toros, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının iki halka ait olduğunu, bu yüzden doğalgaz konusunda açıklama yaparken, bu kaynakların sadece Kıbrıs Türk halkına aitmiş gibi davranılmaması ve halkın yanıltılmamasını istedi.
NAMİ
CTP Milletvekili Özdil Nami de, bakanlığın enerjisini ekonomiye değil de enerjiye harcadığına işaret ederek, kendi dönemleri de dahil ekonomiye enerji harcanamadığını ancak bunun doğru olmadığını; Ekonomi Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığı ile yakın işbirliğinde ülkenin ekonomik vizyonunu geliştirmesi ve diğer bakanlıkların da buna göre hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Nami, bu dönemde bunun sağlanmasını ümit ettiğini ifade ederek, tek bir bakanlığın vizyon çalışmasına önem vermesinin yetmediğini, Başbakanlık ve tüm bakanlıkların katılımıyla bunun desteklenmesinin gerekliliğine değindi.
Sanayi bölgelerinin rehabilitasyonuyla ilgili gerekli adımların atılması, Hal Yasa Tasarısı’nın hayat bulması gerektiğini kaydeden Nami, Serbest Liman’da denetim ve güçlendirmenin şart olduğunu belirtti.
Dış ilişkilerin de geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Nami, AB ile Yeşil Hat Tüzüğü konusundaki ilişkilerde yılma olmaması gerektiğini, Rumlar ne engel çıkarırsa çıkarsın bu tüzüğün Kıbrıs Türk halkının hakkı olduğunu kaydetti.
Nami, Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerin ve görüşmelerin siyasi seviyede her zaman olumlu geçtiğini ancak teknik seviyede bunun tam da öyle olmadığını ifade ederek, Türkiye ile KKTC arasındaki ticarette bürokratik sorunların aşılmasının önemine işaret etti.
Nami, TL’deki dalgalanmaların ülke ekonomisine çok büyük olumsuz etkisi olduğu uyarısında bulunarak, bu konuda hükümetin gerekli önlemleri ve görüşmeleri yapması gerektiğini belirtti. Nami, Türkiye ile böyle durumlarda nasıl çözümler bulunabileceğini, bazı desteklerin nasıl verilebileceğinin konuşulması gerektiğini söyledi. Nami, ekonomik ilişkilerin bilimsel açıdan kurulması gerekliliğine değindi.
Ülkenin aslında kendi gelirlerini iyi kullanması durumunda kendi kendine yetebileceğine inanç belirten Nami, turizm ve eğitim teşvik sistemlerinin artık masaya yatırılması ve kaldırılmasının şart olduğunu söyledi.
Nami, elektrikte ucuz, temiz ve istikrarlı arz üçgeninin kurulmasının şart olduğunu, bunu yapmak için çalıştıklarını ve bu dönemde devamının gerekli olduğuna işaret ederek, dünyadaki teknolojik gelişmelerin takibinin gerekliliğine dikkat çekti.
Kıb-Tek’in doğru yatırımları yapmasının gerekli olduğunu ifade eden Nami, Türkiye’den enterkonnekte gelmiyorsa, ülkede enerji arzıyla ilgili gerekli adımların atılmasının şart olduğunu söyledi.
Nami, eski bir bakan olarak bakanlığın başarılı olması temennisinde bulundu.
Yorum Yazın