MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

ELDE EDİLEN KAZANIMLAR

Ana SayfaGündemELDE EDİLEN KAZANIMLAR
ELDE EDİLEN KAZANIMLAR

Başbakan Ömer Kalyoncu, hükümet olarak Türkiye ile imzalanan su mutabakatında Kıbrıslı Türklerin beklentisi doğrultusunda değişiklikler yaptıklarını ifade ederek, “Sıra suyun bereketinden yararlanmaya gelmiştir” dedi.

03 Mart, 2016, Perşembe 21:45
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Başbakan Ömer Kalyoncu, hükümet olarak Türkiye ile imzalanan su mutabakatında Kıbrıslı Türklerin beklentisi doğrultusunda değişiklikler yaptıklarını ifade ederek, “Sıra suyun bereketinden yararlanmaya gelmiştir” dedi.

Kalyoncu, “Su konusunda ortaya çıkan metin, yetkili birimlerimiz, teknik komitelerimiz ve uzmanlarımız tarafından sabırla, en ince ayrıntısına kadar yürütülen istişare ve müzakerelerin bir başarısıdır” diye konuştu.

Ankara ziyaretini TAK ve BRT’ye değerlendiren  Başbakan Kalyoncu, suyun her iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem açmasını, ekonomik girdilerinin yanı sıra tüm Kıbrıslılar ile Türkiye arasında barış, istikrar, karşılıklı yarar ve yakınlaşma doğrultusunda da işlevler görmesini temenni etti.

Kalyoncu, hükümetin yeni atılımlar yapmaya hazırlandığı bu dönemde, gündemlerindeki birçok reformu ve projeyi uygulayabilmek için Türkiye Cumhuriyeti ile olumlu bir ilişkiye ihtiyaçları olduğunu da belirterek, “Önümüzde daha iyi günlerin bulunması, nihayet esas amacımız olan Avrupa değerlerine bağlı, eşitlik ve barış içinde federal bir Kıbrıs kurulmasının yolu da bu iyi ilişkilerden geçecektir” ifadelerini kullandı.

YENİ EKONOMİK PROTOKOL DE GÖRÜŞÜLDÜ 

Kalyoncu, Başbakan sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti’ne ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdiğini, bu ziyaret esnasında “Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin, birbirlerine daha fazla empatiyle iyileştirilmesi, karşılıklı anlayış ve yarar çerçevesinde geliştirilmesinin” ele alındığını anlattı.

Kalyoncu, bunun yanı sıra “Kıbrıs’a adil ve kalıcı bir barış getirmek amacıyla süren toplumlararası görüşmelerdeki ilerlemenin teşviki ve mümkün olan en kısa sürede bir çözüme varılması; hazırlanan yeni ekonomik protokol üzerindeki son teknik düzeltilerin yapılarak bir an önce imzalanması” konularına da değinildiğini kaydetti. 

Büyük ölçüde kendilerini meşgul eden “Türkiye’den gelecek suyun dağıtım, işletme, yönetim ve denetimi” hakkındaki sorunların da görüşüldüğünü ifade eden Kalyoncu, bu konunun zorlu müzakereler sonucu Ankara’da imzalanan bir mutabakatla çözümlendiğini belirtti.

Suyun adaya taşınması, işletilmesi ve yönetilmesi bakımından gerek KKTC’nin gerekse Türkiye tarafının taşıdığı bazı endişeler, soru işaretleri ve boşlukların epeyce bir zaman alan teknik incelemeler sonucunda her iki taraf için de tatminkar bir noktaya getirildiğini anlatan Kalyoncu, “Birbirimizin endişelerine kulak vererek ve karşılıklı anlayış göstererek ortak bir noktada buluşmamız sağlandı” dedi. 

Başbakan Kalyoncu, varılan mutabakatı inceleyenlerin, “birçok noktada hükümetin Kıbrıslı Türklerin beklentisi doğrultusunda değişiklikler yaptığını, yerel yönetimlerin yetkileri, suyun genel yönetimi ve denetimi bakımından daha ileri kazanımlar elde ettiğini” göreceğini kaydetti.

Başbakan Ömer Kalyoncu, elde edilen kazanımları ve 7 Nisan 2015’te kendilerine ilk sunulan metinler üzerinde yapılan değişiklikleri özetle şu şekilde sıraladı:

ELDE EDİLEN KAZANIMLAR

“1.İlk taslakta suyun yönetiminde DSİ de vardı. Şimdi, suyu entegre su kaynakları yönetimi yaklaşımıyla KKTC’deki su işlerinden sorumlu birim yönetecek.

2.İlk taslakta suyun teslimatı doğrudan işletmeciye yapılmaktaydı. Şimdi, teslimat, KKTC’ye yapılacak. KKTC, kendi belirleyeceği işletmeciye suyu devredecek.

3.Önceki metinde ihaleyi TC ile KKTC’nin birlikte yürütmesi isteniyordu. Şimdi ihaleyi KKTC yürütecek.

4. Yine ilk taslakta, belediyelerin suyun yönetiminde ve işletmesinde hiçbir rolü yoktu. Şimdi, belediyeler, yeni kurulacak Su Kurumu’nun ve işletmenin karar alma mekanizmalarında temsil edilecek, ihale süreci belediyelerle işbirliği içerisinde yönetilecek.

5. İlk taslak, DSİ’nin suyun yönetiminde esas rolü üstlenmesini öngörüyordu. Şimdi DSİ, KKTC’nin ihtiyaç duyması halinde imzalanacak protokollerle teknik destek verecek, sadece geçiş döneminde suyu belediye depolarına taşımaktan sorumlu olacak.

 6. İlk taslakta, belediyelerin tüm altyapılarını yeni sisteme doğrudan devredeceği söylenmekteydi. Şimdi, belediyeler yeni sisteme katılım konusunda demokratik karar alma mekanizmalarını işletecekler.

7. Daha önce bir ‘Alım Garantisi’ yoktu. Şimdi, tüm belediyelerin sisteme katılmaması halinde, ‘Alım Garantisi’ mekanizması ihale şartnamesinde yer bulacak, böylece belirsizliklerden ötürü başarısız bir ihale sürecinin önüne geçilmiş olacak. (Uygulama Sözleşmesi’nde yer almayan Belediyelere kendi belediye sınırları içerisinde kalan yatırımların şartnamede belirtilen süre içerisinde tamamlanması koşuluyla, temin edilen sudan ‘Uygulama Sözleşmesi’ kapsamındaki belediyelerin ihtiyacı karşılandıktan sonra ‘Alım Garantisi’ çerçevesinde belirlenecek miktardan artması halinde sağlanacak).

8. 7 Nisan 2015 tarihinde bize gelen taslakta, belediyelere cirodan verilecek pay belirsizdi. Şimdi, sisteme katılacak belediyeler cirodan yüzde 10 pay alacaklar.

9. Daha önce belediyelerin su birimlerindeki personeline ilişkin herhangi bir düzenleme yoktu. Şimdi ilgili personel işletmeci tarafından öncelikli olarak değerlendirilecek.

10. İlk taslakta ‘Yerli istihdam konusunda makul gayret sarf edileceği’ gibi muğlak bir ifade yer almaktaydı. Şimdi, yerli istihdam konusunda KKTC mevzuatının gereği yapılacak.

11. İlk taslakta, İşletmecinin enerji giderlerini azaltmak için alternatif enerji yatırımına gitmesi durumunda elde edilecek kazanıma ilişkin bir kural yoktu. Şimdi, tasarrufun yüzde 50’si doğrudan tüketici fiyatına yansıtılacak.

12. İşletmecinin vergi düzenlemelerinden doğacak kazancına ilişkin bir kural da yoktu. Şimdi ise, tasarrufun yüzde 50’si doğrudan tüketici fiyatına yansıtılacak.

13. İlk taslakta, tahkimde TC maddi hukuk kuralları geçerli olacak deniliyordu. Şimdikine göre, uluslararası bir tahkim merkezi olan İstanbul Tahkim Merkezi’ne başvurulacak.”

“KAZANIMLAR İYİ NİYET SAHİBİ HERKES TARAFINDAN GÖRÜLEBİLİR”

Başbakan Kalyoncu, bu kazanımları sıralamasının ardından, “Sanırım içinde bulunduğumuz şartlar altında Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkiler çerçevesinde elde ettiğimiz kazanımlar, iyi niyet sahibi herkes tarafından görülebilmektedir. Halkımızın büyük çoğunluğunun görüş ve beklentilerine hitap eden bir sonuç ortaya çıkarılmıştır” diye konuştu. 

Kalyoncu, bir müzakere sürecinin daima iki taraf arasında cereyan ettiğine işaret ederek, tarafların her ikisinin de gerek ekonomik ve mali, gerekse siyasi ve sosyal anlamlarda eşit olması ve bir müzakerenin de eşitlik temelinde şekillenebilmesinin dünyadaki örneklerden de görüleceği üzere oldukça ender bir durum olduğuna işaret etti.

Ömer Kalyoncu, “birçok reform yapma” hedefiyle göreve gelen hükümetin, yalnızca su konusunu değil “vatandaşları doğrudan ilgilendiren meselelerden özelleştirme taleplerine, yatırım konularına ve mali sorunlara, Ekonomik Protokol’den Kıbrıs sorununun acilen çözüme kavuşturulma ihtiyacına ve bu noktalarda Türkiye’nin oynamakta olduğu kilit role” kadar birçok unsuru bir arada değerlendirdiğini de anlattı.

“SU HAYATTIR”

Su konusunda ortaya çıkan metni, yetkili birimleri, teknik komiteleri ve uzmanları tarafından sabırla, en ince ayrıntısına kadar yürütülen istişare ve müzakerelerin bir başarısı olarak niteleyen Başbakan Kalyoncu, şunları söyledi:

“Sıra suyun bereketinden yararlanmaya gelmiştir. Su hayattır denir, bilhassa bir ada ülkesi olup yeraltı kaynakları açısından sıkıntılar çeken bizim ülkemiz için bu özellikle doğru bir sözdür. Suyun her iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem açmasını, ekonomik girdilerinin yanı sıra, tüm Kıbrıslılar ile Türkiye arasında barış, istikrar, karşılıklı yarar ve yakınlaşma doğrultusunda da işlevler görmesi bizim başlıca dileğimizdir.”

“SU PROJESİ FEDERAL CUMHURİYET’TE HAYATİ DEĞER TAŞIYOR”

Başbakan Ömer Kalyoncu, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüm arayışlarında önemli mesafeler kat edilen bir dönem yaşadıklarını ve müzakere sürecinin olumlu şekilde devam ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Söz konusu su projesi, kurulacak Federal Cumhuriyet’te Kıbrıs Rum tarafı açısından da hayati bir değer taşıyor. Tabii bizler, daha şimdiden suyun barış ve yakınlaşma doğrultusunda kullanılması gerektiği inancındayız. İki toplum arasındaki görüşmelerin ilerlediği böyle hassas bir dönemde Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin olumlu seyretmesi de daha da büyük önem arz ediyor.”

“İHALE YASASI BU HAFTA MECLİS’TE GÖRÜŞÜLECEK”

Kalyoncu, Meclis’in önemli ve öncelikli yasaları bir an önce geçirip uygulamaya koymak durumunda olduğuna da işaret ederek, “Dernekler Yasası”, “Trafik Dairesi”, “Beyaz Kimlik” gibi yasaların geçtiğini; “Tarım Reformu” ve “Belediyeleri İyileştirme” etrafındaki reformların da komitelerde hazırlanıp sunulduğunu kaydetti.

Bunların öncelikli olarak üzerine eğildikleri yasal düzenlemeler olduğunu belirten Kalyoncu, İhale Yasası’nın da bu hafta Meclis’te görüşülecek yasalardan biri olduğunu, Kamu Görevlileri Yasası’nın ise Meclis’e sevk edilecek hale geleceğini söyledi. 

GÜVENLİKLE İLGİLİ YENİ TEDBİRLER YAKINDA

Başbakan Kalyoncu, diğer önemsedikleri icraatın ise güvenlik konusu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Ülke içinde vatandaşımızın huzurunu sağlamaya kararlıyız. Gazetelere yansıyan muhtelif yasadışı olaylar, hırsızlık, soygunculuk, bazı defalarda cinayete varan şiddet olayları, tecavüz ve istismarlar 7’den 70’e tüm Kıbrıslı Türkleri tedirgin eden olaylardır. Memleketimizin her noktasındaki ve günün her saatindeki emniyetin tesisi için elimizden gelen her girişimde bulunmak maksadıyla bazı yeni tedbirleri yakında uygulamaya koyacağız.

Güvenlikle ilgili birimlerle ve yetkililerle toplantılar düzenleyerek bu yeni tedbirleri görüşmeye başladığımızı da halkımıza bildirmek istiyorum.”

TÜRKİYE İLE OLUMLU İLİŞKİYE İHTİAYAÇ VAR

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ankara’daki misafirperverliğine yeniden teşekkür eden Kalyoncu, özetle şunları söyledi:

“Sayın Davutoğlu ile tesis etmiş bulunduğumuz olumlu diyaloğun gerek şahsımı, gerekse hükümetimi çok memnun ettiğini bir kez de vurgulamak istiyorum. Sayın Davutoğlu, bana ve heyetimize büyük ilgi göstermişlerdir. Son derece samimi, karşılıklı anlayışa dayalı diyaloğumuzun gelişerek süreceği inancındayım.

Şimdi hükümetimizin yeni atılımlar yapmaya hazırlandığı bu dönemde, gündemimizdeki birçok reformu ve projeyi uygulayabilmek için Türkiye Cumhuriyeti ile böylesi olumlu bir ilişkiye ihtiyacımız vardır.

Önümüzde daha iyi günlerin bulunması, nihayet esas amacımız olan Avrupa değerlerine bağlı, eşitlik ve barış içinde federal bir Kıbrıs kurulmasının yolu da bu iyi ilişkilerden geçecektir.”

ÖMER KALYONCUMUTABAKAT
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Karadeniz derbisini kazanan Trabzonspor, Fenerbahçe ile puanları eşitledi
Karadeniz derbisini kazanan Trabzonspor, Fenerbahçe ile puanları eşitledi
Galatasaray, RAMS Başakşehir’i 3-0 mağlup ederek şampiyonluk ateşini yaktı
Galatasaray, RAMS Başakşehir’i 3-0 mağlup ederek şampiyonluk ateşini yaktı
Bundesliga’da olaylı maç: Bayern Münih 9 kişi kaldı, 3 gol VAR’dan iptal edildi
Bundesliga’da olaylı maç: Bayern Münih 9 kişi kaldı, 3 gol VAR’dan iptal edildi
Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran açıkladı: Tedesco ve Özek ile yola devam
Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran açıkladı: Tedesco ve Özek ile yola devam
Potanın Perileri Japonya’yı mağlup etti: Dünya Kupası elemelerinde kritik galibiyet
Potanın Perileri Japonya’yı mağlup etti: Dünya Kupası elemelerinde kritik galibiyet
Arda Güler’den inanılmaz gol: Real Madrid’in galibiyetine damga vurdu
Arda Güler’den inanılmaz gol: Real Madrid’in galibiyetine damga vurdu
Formula 1 Bahreyn ve Suudi Arabistan Grand Prix’lerini güvenlik gerekçesiyle iptal etti
Formula 1 Bahreyn ve Suudi Arabistan Grand Prix’lerini güvenlik gerekçesiyle iptal etti
ABD yönetimi Venezuela’nın enerji sektörüne yönelik izinleri genişletti
ABD yönetimi Venezuela’nın enerji sektörüne yönelik izinleri genişletti
Kenya’da sel felaketi: Hayatını kaybedenlerin sayısı 62’ye yükseldi
Kenya’da sel felaketi: Hayatını kaybedenlerin sayısı 62’ye yükseldi
İran saldırıları sonrası Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği sert düştü
İran saldırıları sonrası Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği sert düştü
İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırıda 12 sağlık çalışanı hayatını kaybetti
İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırıda 12 sağlık çalışanı hayatını kaybetti
Trump’tan Jake Paul’e İran Açıklaması: “İlk Hamleyi Biz Yaptık”
Trump’tan Jake Paul’e İran Açıklaması: “İlk Hamleyi Biz Yaptık”
ABD’nin İran Operasyonlarında 14 Günde 3,8 Milyar Dolarlık Askeri Kayıp İddiası
ABD’nin İran Operasyonlarında 14 Günde 3,8 Milyar Dolarlık Askeri Kayıp İddiası
Dr. Şerif Yeşil: “Ağız Kokusu Basit Bir Sorun Gibi Görülmemeli”
Dr. Şerif Yeşil: “Ağız Kokusu Basit Bir Sorun Gibi Görülmemeli”
Dr. Şerif Yeşil: “Sağlıklı Beslenme Diş Sağlığını Doğrudan Etkiler”
Dr. Şerif Yeşil: “Sağlıklı Beslenme Diş Sağlığını Doğrudan Etkiler”
Dr. Şerif Yeşil: “Düzenli Diş Kontrolü Büyük Sorunların Önüne Geçer”
Dr. Şerif Yeşil: “Düzenli Diş Kontrolü Büyük Sorunların Önüne Geçer”
Gazimağusa’da İstanbul Outlet Şubesi Görkemli Bir Törenle Açıldı
Gazimağusa’da İstanbul Outlet Şubesi Görkemli Bir Törenle Açıldı
KKTC’de Üniversiteler İçin Teknoloji ve Girişimcilik Odaklı Dönüşüm
KKTC’de Üniversiteler İçin Teknoloji ve Girişimcilik Odaklı Dönüşüm
AB Uçuş Emniyeti Kurumu EASA’dan Orta Doğu ve Basra Körfezi Hava Sahası Uyarısı
AB Uçuş Emniyeti Kurumu EASA’dan Orta Doğu ve Basra Körfezi Hava Sahası Uyarısı
Arap Ülkelerindeki Türk Büyükelçiliklerinden Vatandaşlara Güvenlik ve Teyakkuz Uyarısı
Arap Ülkelerindeki Türk Büyükelçiliklerinden Vatandaşlara Güvenlik ve Teyakkuz Uyarısı

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Gazimağusa’da İstanbul Outlet Şubesi Görkemli Bir Törenle Açıldı

KKTC’de Üniversiteler İçin Teknoloji ve Girişimcilik Odaklı Dönüşüm

Ünal Üstel ve Hakan Dinçyürek Pamuklu Devlet Hastanesi’nde İnceleme Yaptı: Hastane Yıl Sonundan Önce Hizmete Girecek

Ünal Üstel ve Erhan Arıklı İskele–Boğaz Yolu’nu İnceledi: Çalışmalar Bayram Sonrası Başlıyor

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle