"Üniversitemizdeki en önemli farklılığın rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Ali Yükselen olduğunu ifade etmek istiyorum. Tabii ki bu bir kişinin yapacağı iş değildir. Fakat bir kurumu iyi hale getirmek için ekibinizi ve sorunları iyi etüd edip onların üzerine yapıcı ve çözüm odaklı yaklaşmanız gerekmektedir. Sayın Rektörümüz de bu işi gayet iyi yapıyor. Ben 2002 yılından beri üniversitelerin içerisindeyim ve adadaki üniversiteleri de işimiz ve mesleğimiz gereği takip etmekteyiz. Lefke’nin geçmişine baktığımız zaman çok büyük sıkıntılar çektiğini hatta kapanma noktasına bile geldiğini hatırlıyorum" diyen Ülker "Orada doğru tespit ve müdahalelerde 3 yıllık bir çalışma ile 3 bin kişiden bu hale getirildi. Bunun yanında her zaman konuştuğumuz bir şey vardır üniversitelere sadece sayısal anlamda bakmamak gerekir, tabi oda çok önemlidir fakat bu üniversitenin Lefke’ye kattığı değer ve kazandırdıkları çok büyük şeyler ver. Ben her zaman şunu söylerim üniversite yönetecekseniz ülkenizi ve halkınızı da sevmeniz gerekmektedir. Üniversitelerin doğru anlamda gelişmesi ülkeye çok büyük farklılık ve zenginlikler getirmektedir. Üniversiteler sadece eğitim yönü olan bir kurum olarak düşünmemek gerekir" ifadesini kullandı.
Üniversiteler tanınma yüzü
Üniversitelerin tanınma yüzü de olduğunu, KKTC'nin en büyük sıkıntısı tanınma olduğunu kaydeden Ülker "Biz bunu üniversitelerimizde yetiştirip diplomasını verdiğimiz öğrencileri ülkelerine göndermekle kırmış bulunuyoruz. 100'den fazla, farklı ülkelerden gelen öğrenci vardır. Siz bu öğrencilere tanınmış bir üniversitenin diplomasını veriyorsunuz. Bu öğrenciler geri gidiyor ve sizin verdiğiniz diplomaları taşıyorlar ve bu diplomalarla kendi ülkelerinde devlet yönetiminde bile yer alıyorlar. Buradan da gördüğümüz gibi üniversite bir ülkenin en önemli unsurlarındandır. Güney’de de büyük bir üniversite açılımı başladı ve bu işin de lobiciliğini yapıyorlar ve bazı yerlerde de bunu başardılar. O yüzden diyorum ki eğitimin yanı sıra bir üniversitenin ülkeye katkısı görünenden çok çok daha fazladır" uyarısında bulundu.
Üniversite yoğunluğu
Arıklı'nın "Ülkemizde bir çok üniversite var. Bekleyenlerle birlikte 30'a yakın üniversite olacak. Sizin de içinde olduğunuz parti şu an hükümetin içerisinde yer alıyor. Acaba üniversiteler için bir çalışma yapılacak mı?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Ülker, en büyük sıkıntının plansızlık olduğunu, üniversite sayısının sıkıntılı olduğuna işaret ederek dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yükselen bir üniversiteleşme yoğunluğu olmadığını belirterek şöyle dedi:
Rakamlar göz önüne alınmalı
"Nüfusumuz 250-300 bin arası, üniversite öğrenci sayımız 100 bin civarı. Bu öğrencilerin yaklaşık %80’i yurt dışından geliyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir yapı yoktur. Dolayısıyla üniversite sayısını düşünürken bu rakamları göz önüne almak gerekir. Öğrenci nereden geliyor, ne okumak istiyor. Bu büyüme sağlanırken biz bunu ne kadar sürdürebiliriz. Hoca sayımız tamam mıdır? Bu sorulara cevap verilmesi gerekiyor. 2007 yılına kadar ülkemizde 5 yerel bir de ODTÜ KKTC vardı ve biz bu sayıya bile çok diyorduk. Şu an itibarı ile 16 üniversitemiz var 15 tane de izin bekleyen üniversite var. O kaliteli büyümeyi yapabilecek isek sıkıntı yok ama şu an için ben bu sayıların sıkıntılı olacağını düşünüyorum çünkü altyapı eksikliği bulunmaktadır. Bunlar iyice etüd edilip bir fizibilite çıkarılmalı ve o doğrultuda hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum"
Yorum Yazın