Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun TC Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın imza koyduğu enerji anlaşmasının içeriğini düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu.
Toplantıya, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar'ı Emin Bilgen, Hasan Erçal Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı, Kıb-TEK Müdürü Gürcan Erdoğan ve Petroller Akarykıt Birimi Sorumlusu katıldı.
Bakan Atun düzenlediği detaylı basın toplantısına öncelikle Başbakan Hüseyin Özgürgün'e teşekkür ederek başladı.
Atun, imzalanan işbirliği anlaşmasının yasal prosedürleri tamamladığına dikkat çekerek, gerçekleşmesi beklenen enterkonnekte deniz geçişi ile elektrik sisteminin son derece önemli olduğuna değindi.
TC Başbakanı Binali Yıldırım ile Başbakan Özgürgün’ün yaptığı heyetler arası görüşmede Enerji anlaşmasının basına açıklandığını belirten Atun, “Biz bu anlaşmanın çalışmalarını tamamlayarak imzaları dün attık. Türkiye ile enerji alanındaki işbirliği, yapılan anlaşma ile daha da gelişecektir. Anlaşmayı hazırladıktan sonra anayasal açıdan onayını aldık. Anlaşma Bakanlar Kurulu onayından geçerek, bana imzalama yetkisi verilmiştir. Şu ana kadar tüm siyasal yasal süreçten geçmiştir” dedi.
Atun, oluşacak enerjinin satılacak bir kaynak olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin enerji altyapısına ilişkin örnekler verdi.
“Stratejik noktadan bakıldığına AB'ye uyum için birçok yasa yapıyoruz. Komitelerimiz var. Enerjide ise bu adım en son atıyoruz. AB'de bunu söylüyor. Güney Kıbrıs'da bunu yapmak üzere. Biz asla bu denklemlerin dışında kalamayız. Su alanında küresel bir adım atarak. Dünyanın en büyük projesinin sahibiyiz, ortağıyız. Biz TC'ye enterkonnekte olmuş olacağız. Bu şekilde hem ucuz hemde kesintisiz elektriğe kavuşmuş olacağız. Bu anlaşma 2013'da da vardı.
Elektik Mühendisleri Odası'na da buradan teşekküretmek isterim.
Bu anlaşmadan sonra süratle orak çalışma grupları bir araya gelecek ve çalışmaya başlayacağız.
En geç 6 ay içerisinde bu çalışmaları sonlandırmayı düşünmekteyiz”
Atun ayrıca yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs'a seslendi; “Gelsinler birlikte çalışalışalım. Kablo ile gelecek bu elektirk onlar için dah afaydalı olacak ve AB'ye de böylece enterkonnekte olmuş olacaktır. Benim çağrım Güney Kıbrıs'a budur. Diğer taraftan baktığımızda ise bu enerji sisteminin ortadoğu'ya yayılması gerekmektedir.
Fiber optiki zaten döşemizdik. Şimdi ise sıra elektriktedir.”
“En çok güvendikleri ortadoğu ülkesi olan Mısır'ın enerjiyi kendisinin üretmesi, Güney Kıbrıs için bitmiş bir enerji pazarıdır. İsrail'i düşünecek olursak kuşku altına giren bazı konular vardır. Tüm bunları düşündüğümüzde bir boru hattıyla Türkiye'ye uzaması tek alternatiftir. Enerji konusunda en çok yatırım yapan iki ülkeden biri olan Türkiye bu anlamda önemlidir”
“Bazıları bu anlaşmayı nasıl bertaraf ederiz ona çalışıyorlar. Kendi siyasi ihtiyaçlarından dolayı bunu yapıyorlar.
Ama halkın desteği tamdır.
Kıbrıs Türk halkı bu projeye destektir.
Bu da bizim için son derece mutluluk veren bir noktadır. Bizim hiçbir program izlememize egel yoktur”
Yorum Yazın