Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, T izinleri konusunda baskı altında olduğunu söyleyerek, İzin Kurulu’nun yapısından rahatsız olduğunu söyledi.
Bakan Dürüst, “Binlerce müracaat var, bunlara bakabilmek mümkün değil. Bana göre artık bu izin kurulunun şekli de değiştirilmelidir” diye konuştu.
Kemal Dürüst, 2017 yılının karayollarında atılım yılı olacağını söyleyerek bu söylemde son derece iddialı olduğunu belirtti.
Ortaya koydukları hedefleri gerçekleştirmekte ekonomik olarak bazı zorluklarla karşılaştıklarını da anlatan Dürüst, 2017 yılı bütçesindeki kalemlerde eklemeler yaparak sorunları aşacaklarını ve çalışmalara başlayacaklarını anlattı.
Ercan Havalimanı konusunda şu anda bir sıkıntı ile karşıya karşıya olmadıklarının da altını çizen Bakan Dürüst, “Başsavcılık ve Sayıtşay ile birlikte süreci yakından takip ediyoruz” dedi.
Soru: Göreve gelişinizin hemen ardından sizinle yaptığım röportajda halkın da isteklerini de göz önünde tutularak anayollardaki temizlik ve bakım çalışmaları konusunda adım atacağınızı söylemiştiniz. Bugün bu sözünüze dair bir adım atamadınız. Neden?
Dürüst: Koyduğumuz öncelikli hedeflerden biri yollar arasındaki oto korkuluklar ve onların refüj aralarındaki ve banket diye nitelendirdiğimiz yol kenarlarının temizliği konusunda Taşeronlar Birliği ile birlikte Gönyeli’den Boğaz’a kadar bütçesiz bir şekilde özverili bir çalışma ile başlattık. Haftada bir gün de diğer sivil toplum örgütleri ile bunu yapma noktasına geldik. Ama bu kesin çözüm değildi.
Ayrılan bütçenin belediyelerle birlikte kullanılmasına yönelik bir hedefim var. Belediyelere bir bütçe payı vererek her belediyenin kendi bünyesindeki yol temizliğini kendisinin yapmasını sağlamaya çalışacağım.
Eksik olan makine ve teçhizat desteğini de biz kendilerine sağlayacağız. Bunun için de bir kaynak gerekiyor. Bunu 2017 yılı bütçesine koyacağım. Bunun geçici politikalarla değil, kalıcı şekilde olması için bütçe kaleminde belediyelere kullanılmak üzere bu sorumluluk dağıtılmalı. Dağıtılmadığı için de her yer bakanlık bünyesine dâhil. Öyle bir bütçenin konulması gerekir.
Şu anda gücümüz yok
Soru: Şu anda bunu yapacak gücünüz yok mu yani?
Dürsüt: Hem maddi hem de teknik anlamda bulunmuyor. Beklenildiği gibi yapmamız mümkün değil. Bundan ben de rahatsızım. Yaptığımız güzel şeyler de var.
Gönyeli çemberi konusunda epey yol aldık. Projesi hazır hale geliyor. Çok yakın bir zamanda buraya başlayacağız. Gönyeli’den Girne’ye giden eski yolu başladı. Genişletilecek ve yenilenecek.
Bakanlığın görev alanı ülkenin her yanıdır. Paşaköy-Aslanköy yolunu başlattık. Büyükkonuk-Sazlıköy yolu başladı. Görneç-Alevkayası yolu var. Güzelyurt-Yayla yolu var. Lefke-Güzelyurt arasındaki yolun 15 Kasım’da açılışının yapılabilmesi için son hızla çalışıyoruz. Gönyeli’den Girne’ye kadar olan yolunu yeniden dökeceğiz. Birkaç ay içinde tek tarafını yenileyeceğiz. 2017 yılı atılım yılı olacak.
Soru: Çok iddialı bir söylem oldu… Genelde iddialı sözler hayata geçmiyor…
Dürüst: Evet çok iddialı oldu. Bunu herkes hissedecek.
Ercan’da hiçbir sıkıntı yok…
Soru: Ercan Havalimanında son durum nedir? Proje sonlanamadı…
Dürüst: Bu konuda size daha önce de söylemiştim, bir yanımda Başsavcılık bir yanımda Sayıştay ile konuyla ilgilenecektim. Hiçbir sıkıntı yoktur.
Soru: Serdar Denktaş, kar paylaşımı konusunda yükümlülüklerini yerine getirmezse şirket, bu konuda ihalenin iptalini gündeme getirebilecek. Bu konuda son durum nedir?
Dürüst: Bir olumsuzluk olursa gereken yapılır. Şu anda böyle bir durum yok. Herkes üzerine düşeni yapıyor. Ercan’da işler iyi gidiyor. Tünel bitme aşamasında.
Geçitkale’de büyük bir hedef var…
Soru: Geçitkale Havalimanı sözleşmesi yenilendi. Ercan ihale sözleşmesinde tek bir havalimanı olarak Ercan’ın kalmasından söz ediliyorken bu sözleşmeyi neden uzattınız?
Dürüst: Geçmişte Geçitkale Havalimanı ile ilgili bir sözleşme yapıldı. Ondan sonra Ercan ile alakalı yeni sözleşmeler yapıldı. Şu anda Geçitkale Havalimanı ile ilgili sözleşme Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı, sözleşme yenilenecek.
Ercan ile ilgili yapılan sözleşmede yolcu taşımacılığı açısından bir sınırlama vardır. Ercan dışındaki havalimanları sınırlandırılıyor. Bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Böyle bir sözleşme yapıldı.
Soru: Size göre böyle bir sınırlama olmamalı mıydı?
Dürüst: Onu demek istemedim. O zaman ne düşünülerek bu ortaya konuldu bakmak lazım. Geçitkale’de yolcu taşımacılığı dışında bir hedef vardır. Büyük bir problem yaratılmayacak diye düşünüyorum.
Soru: Geçitkale için hedeflenen nedir?
Dürüst: Tamamen ekonomiye katkı sağlayacak olan oradaki firmanın ihracatımıza katkı vereceği, kargo taşımacılığı açısından bir transit bölge ilan edilebilir, veya KKTC’yi ekonominin merkezi bile yapabilir. Proje çok büyüktür. Küçümsenemeyecek bir hedeftir.
Soru: T izinleri çok uzun zamandır verilmiyordu. Partizanca T izni verildiği iddiaları var. Böyle bir karara imza attınız mı?
Dürüst: Hayır. Yıllardır verilmeyen sadece taksi T izinleridir. Taksilerle ilgili T izinleri 8-9 yıldır verilmiyor. Şu anda da hiçbir şekilde verilmedi. Verilen normal rutin otobüslerle alakalı güncel müracaatlar vardır.
Durak yerlerin değişmesi vardır, köylerden kentlere olan güzergahtaki işletme izinlerine yapılan onaydır. Bu da hiçbir şekilde bizimle başlamadı. Burada sadece 3 toplantı yaptık. Orada da yapılması gereken neyse onu yaptık.
Hiçbir izin kurulu toplantısından sonra sessizlik olmamıştır. Yıllardır bu toplantılara ses çıkar.
Sürdürülemez… Mümkün değil
Soru: Kriterler adil ve kabul edilir şekilde mi size göre?
Dürüst: Bana göre bu yapı sürdürülebilir bir yapı değildir. Siyasi anlamda… Orada bir izin makamı vardır, o makamda bütün dairelerden de polisten de temsilciler vardır.
Soru: Bu izinlerin partizanca dağıtıldığı iddia ediliyor ama…
Dürüst: Yoktur. Bugün şikâyet eden yarın mutlu olabiliyor. Bugün şikâyet edenlere gelin birlikte dosyalara bakalım geçmişte neler almışlardır bu izin kurulundan dediğinizde, kendi sorunu çözüldüğünde mutlu oluyor, diğer durumda ise şikâyetçi oluyor
Çok müracaat var
Soru: Taksi T izinleri neden verilmiyor?
Dürüst: Çok izin müracaatı var. Binlerce müracaat var. Bunların bizim tarafımızdan açılıp da hepsinin ihtiyacına bakabilmek bile mümkün değildi. Bana göre artık bu izin kurulunun şekli de değiştirilmelidir.
İzin kurulu bu şekilde bir gündem belirleyerek çalışmamalı. Bu dönemde bunun ortadan kalkması gerekmektedir. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Bakanlığa geldiğim günden beri en fazla rahatsız olduğum alan bu alandır. Ama bütün ilgili ekonomik örgütlerin temsilcilerinin de gözünün önünde alınan kararlardır bunlar. Onların kendilerinin de istekleri vardır.
Örneğin 30 karar alınıyorsa bu kararları onlar görüyorlar. Hayır dedikleri kadar evet dedikleri de var. Kendileri de bu sistemin bir parçasıdırlar. İşi olmayan hemen suçluyor. Bu sadece UBP olduğu dönemde değil her dönemde böyle oluyor. Sistemin değişmesi gerektiğini düşünüyorum.
İzin makamı artık 1974’den bugüne geldiği durumu değiştirmek gerekiyor. İtiraz kurulumuz var, burada 60 civarında dosya var. İtiraz kurulundaki dosyaları bitirmeyi düşünüyorum. Geriye kalan binin üzerindeki dosya ise yılların getirdiği bir şeydir, yıllar içinde biriken dosyalar gündeme hiç alınmamış oldukları gibi daha sonra askıya da alındı.
Yorum Yazın