Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile baş başa görüştü. İki lider görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında AlmanyaFederal Parlamentosu'nun 1915 Ermeni Olayları’nı ‘soykırım’ olarak niteleyen yasa tasarısını kabul etmesi ile ilgili gazetecilerin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: "Başbakanımız ile görüştük.İlk adamımız büyükelçiyi istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye çağırmak. Alman Parlamentosu'nun aldığı bu karar aslında Almanya Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek bir karardır. Nasıl bir adım atarız bunları konuşacağız. Asıl atmamız gereken adımları atacağız. Alman Parlementosu'ndaki metinlerin değerlendirmesi yapılacak nihai kararımızı vereceğiz."
1 MÄ°LYAR DOLAR HEDEFÄ°
Ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle:
Kenya bölgesinde söz sahibi olan bir ülke. Kenya ile ilişkilerimizi her alanda daha da ileri götürmenin gayreti içinde olacağız. Türkiye ve Kenya yer aldıkları bölgelerde aslında benzer sorunlarla karşı karşıya. Tecrübelerimizi paylaşabileceğimiz bir çok nokta var. Doğu Afrika'nın istikrarı Türkiye için hayati önemi sahiptir. Son 5 yıldır bölgedeki ortaklarımızla beraber Somali'yi yeniden ayağa kaldırmaya çalıştık. Bu sadece Somali'nin geleceği için değil aynı zamanda Kenya ve Doğu Afrika için de önemlidir. 35 yıldır bizler terör örgütü ile mücadele içindeyiz. Bu zamana kadar yaklaşık 40 bin vatandaşımızı kaybettik. İşbirliğimizi ilerletmeye hazırırız. 3 milyon Suriye ve Irak’ı mülteciye kapılarını açan Türkiye Kenya'nın sıkıntılarının en iyi anlayacak ülkedir.
Geçen hafta düzenlediğimiz Dünya İnsani Zirvesi bu anlamda attığımız kritik adımlardan bir tanesidir. Bu zirve bu sorunun tüm paydaşlarını ilk kez aynı çatı altında buluşturdu. Zirvenin hedefine ulaşması için söz yeterli değil; uygulama gerekiyor. Göreceğiz, verilen sözler ne kadar yerine gelir. Milyonlarca insanın dramına zengin ülkeler duyarsız kalıyor. Bunun adı çifte standarttır.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin liderleri ile Suriye ile alakalı şunu konuştum: Gelin Suriye'nin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bölge ilan edelim. Bu bölgeyi aynı zamanda uçuşa yasak bölge ilan edelim. Bu insanları çadırlardan, kamplardan, Ege'de Akdeniz'de boğulmaktan kurtaralım. Dert başka. Onun için özellikle bu dünyada adalet sadece 5 - 10 ülkeye değil tüm insanlığa lazım. Bugün sayın başkana teklifte bulundum. Önümüze hedef koyalım. En kısa sürede ticaret hacmimizi 1 milyar dolara çıkaralım. Bunu yapabilecek potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum.
Yorum Yazın