Açılış töreninde konuşan, Hisarköy Muhtarı Can Polat Şemi, festivalin amacının, Kıbrısa ve Hisarköye özgü orkide türleri ve doğanın korunması konusunda farkındalık yaratmak , bölgenin kültür ve ürünlerini tanıtmak olduğunu belirterek, festivalin gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.
Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy da, festivalin amacının, ülkenin özgün ekolojik değerlerinden olan orkidelerin korunması ve tanıtılmasına yönelik farkındalık yaratılması olduğunu vurgulayarak , festivallerin, ülkedeki bölgesel , genel, özgün kültür ve ekolojik değerlerin yaşatılmasında önemli olduğuna dikkat çekti.
Beldede,yıl boyunca,11 festival ve birçok etkinlik gerçekleştirdiklerini söyleyen Namsoy, bölgede sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya katkı için her türlü desteği verdiklerini söyledi.
Lapta’da, bölge halkıyla işbirliği içinde alternatif turizm modelleri geliştirmeye çalıştıklaırnı kaydeden Namsoy, bu amaçla, geçen yıl Uluslararası Cittaslow Birliğine katılım başvurusu yaptıklaırnı anımsattı.
Konuşmasında Yerel Yönetimler reformu kapsamında , tüm belediyelerin,uzun yıllardır çözüm bekleyen yasal ve idari sıkıntıları olduğunu anımsatan Namsoy, bölgesel kalkınmanın sağlanmasında yerel paydaşlara en yakın konumda olan ve yerinden yönetim ilkesinin gereklerini yerine getirmeye ehil olan Belediyelerin yadsınamaz bir önemi olduğuna dikkat çekti.
Namsoy, Yeni hükümetin yerel yönetimler reformunu ivedilikle gündeme alarak, özellikle kırsal kesim belediyelerinin uzun yıllardır kangrenleşen sorunlarına çözüm önerileri ortaya koymasını diledi.
Başbakan Tufan Erhürman da, 8’incisi bu yıl düzenlenen Hisarköy Orkide Festivalina katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, artık ülkede, bölgesel kalkınma fikrinin ciddi şekilde tartışılması ve gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.
Lapta’dan,Yeşilırmağa kadar olan bölgenin, alternatif turizm, tarım ve yüksek öğrenimi de içerecek şekilde farklı bir modelle planlanması gerektiğine vurgu yapan Erhürman, “Artık Girne, Lefkoşa ve Mağusada büyük oteller varsa Lapta’dan Yeşilırmağa , Bafradan Dipkarpaza kadar da alternatif turizm vardır, tarım vardır, yüksek öğretim vardır. Buraları Cittaslow’a dahil olmak durumundadır.Biz buralarda farklı bir turist ve turizm modeliyle hareket etmek zorundayız.”diye konuştu.
Erhürman Festivallerle başlayan bu hamlenin,bölgesel kalkınmaya ulaştırılmasıyla, ülkenin, kumar turizmiyle anılan bir yer olmaktan kurtulacağını söyledi.
Başbakan “bu şekilde kültürümüz, üretimimiz , insanımız ve doğamızla , başka bir turizm de mümkün , başka bir turizmle de var oluruz diyebileceğiz”diye konuştu.
Ülkeye ait değerlerden olan ve Hisarköy festivalinin sembolü olan orkidelere bugün hala gerekli önemin verilmediğini de söyleyen Erhürman, festivallerin sembollerinin el işleriyle diğer üretimlerle standlara taşınması ve festivallerin kimlikleriyle yaşamasının önemine vurgu yaptı.
“Bizim cazibemiz kumar değildir. Bizim cazibemiz sanıldığı gibi sadece deniz kum güneş de değil. Bizim cazibemiz kimliğimizdir. Cazibemiz olan kimliğimizi ne kadar öne çıkarırsak , turizmde o kadar rekabet üstünlüğünü elde ederiz. O yüzden bu yöndeki çabalar son derece önemlidir.Çünkü biz kimliğimizle var olacağız çünkü biz ürettikçe var olacağız “diyen Erhürman, bu bölgelerde yerel yönetim ve muhtarlıklarla işbirliği içinde, alternatif bir bölgesel kalkınma modeli yaratacaklarını kaydetti.
Sabah Orkide yürüyüşüyle başlayan etkinlikte, açılış konuşmalarının ardından , çeşitli halk dansları gösterileri ve konserler yer aldı, ayrıca kurulan standlarda, Kıbrıs türk kültürüne özgü yiyecek içecek el işi ve hediyelik eşya satışları yapıdı.
Festivalin 2’nci gün etkinlikleri ise, yarın sabah 10.00’da Orkideler Diyarına yürüyüşle başlayacak.
Birçok dans ve folklör gösterisi, konser ve yarışmaya ev sahipliği yapacak festival, yarın 16.30’da sona erecek.
Yorum Yazın