Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yapılan görüşemelrin hız kazanmasının turizm sektörüne yansımaları ve politikalarını değelendiren Esenyel, gündeme yön verecek olan açıklamalarını şu şekilde ifade etti;
Esenyel: “AB Politikaları ve Mevzuatı Noktasında KKTC’nin Zorlanacağı Aşikardır”
“2015 yılı itibarı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında, barış görüşmeleri hız kazanmış ve her iki taraf için potansiyel bir AB sürecinde turizm ve konaklama sektörünün analizinin yapılmasının zamanlaması açısından böylesine bir çalışmanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. KKTC destinasyonunun sadece bakirliği ve doğal güzellkileri açısından potansiyel bir mukayeseli avantajı bulunsa da, AB şemsiyesi altında şu andaki turizm potansiyeli çok azdır. Güney Kıbrıs turizm destinasyonunun dünyaya açılmasında, siyasi, ekonomik bir zorluğunun olmaması ve AB şemsiyesi altında üyelik avantajlarını kullanıyor olması; doğabilecek siyasi ve uluslararası barışın sonrasında adanın geneli üzerinde turizm politika uygulamaları açısından sorun olma ihtimalini yükseltmiştir. AB politika ve Mevzuatlarının uygulanabilirliği anlamında KKTC genelinin bu anlamda zorlanacağı aşikardır.
Esenyel: “2011 Yılında Türkiye, Kıbrıs ve Lüksemburg HOTREC Çatısı Altına Alındı”
Avrupa Otel, Restoran, ve Cafeler Birliği (HOTREC) tarafından yayımlanan bildiride; 2011 yılının Mayıs ayında Lüksemburg , Türkiye, ve Kıbrıs HOTEC bünyesine dahil edildi. Lüksemburg ve Kıbrıs AB tam üyesi olduğundan dolayı herhangi bir zorluk ile karşılaşmazken; Türkiye destinasyon olarak Türkiye Otelciler ve Yatrımıcılar Birliği (TUROB) ve Türkiye Otelller Federasyonu ( TUROFED ) tarafından gözlemci statüsünde bu birliğe kabul edildi. 2012 Yılında Rum Otelciler biriliği başkanı Sayın Loizides” HOTREC kanalı ve AB destekli fonlar ile Kıbrısın güneyinde zirveye
tırmanan ekonomik krizden nasıl çıkılacağının yol haritasını oluşturmuş; özellikle alt yapı ve otel sektöründeki yıpranmışlık ve gittikçe yeni trendlerin gerisinde kalmaya başlayan otelcilik sektörünün yeniden rehabilitasyonu anlamında güzergahı belirlemişlerdir.
Böyelesine emin adımlar ile yola çıkılan sürecin akabinde, 2013 ve 14 yıllarında tamamı ile AB ülkelerine çağrı yaparak , tur operatörlerinin güzergahını Kıbrısın doğal ve tarihi güzellklerini keşfetmek adına Kıbrıs adasına yönlendirilmesi istenilmiştir. Bu geçiş yılları diye belirteceğimiz 2 yılda AB özellikle Yunanistan ve Güney Kıbrıs Ekonomilerini kurtarmak adına çok önemli faaliyetler içerisine girmiş; herkesin bildiği gibi 2015 yılı GKRY için turizm açısından çok başarılı bir yıl olarak tarihin sayfalarındaki yerini almıştır. 2016 yılında 2.6 milyon olan turist sayısını özellikle Rus Pazarının da yön değiştirmeye başlayacağı bu yıl ,Ortodoks kimlikleri ile 4 Milyon civarına çekmeyi hedeflemektedirler.
Rum Kesimindeki Otelciler; TravelMole.com ve Green Destination gibi portallarda Baf ve Liamsol Sahilllerini Avrupa`nın en fazla Mavi Bayrak (Blue Flag ) taşıyan yerleri olarak ilan ettiler. Bu pazarlama stratejileri neticesinde inanılmaz bir pazarlama ve promosyon falliyetleri ile kişi başına düşen en fazla Mavi Bayrak sayısı ile Avrupa Birliği çanağında 1. sıraya yerleştiler.
Esenyel: “Çevre Ülkelerde Yaşanan Karışıklık ve Savaşlar Kıbrıs’ı Cazip Hale Getirdi”
GKRK öncelikle işe turistik alanların ve kitle turizminin yoğun yaşandığı Limasol Sahil Şeridi ve Alternatif turizm olarak Baf bölgelerindeki doğal ve tarihi yerleri rehabilite etmek ile başladılar. Özellikle Kıbrıs Hava yollarının batması ile birlikte, yeni charter havayolları ile anlaşmalar yaparak ve Kıbrıs Adasına olan ilgiyi internet pazarında arttırarak yükselişe geçtiler. Böylelikle,turizm gelirlerini çoğlatacak unsurlara da yöneldiler. Amaç, daha fazla turist çekerek Kış turizminden de azami gelir elde etmeyi baş hedef olarak kendilerine koydular. Şuanda Kuzey Afrika ülkeleri, Mısır, Tunus, hemen yanıbaşımızda olan Lübnan ve Suriye`de süregelen iç savaş, bir AB ülkesi olarak bölgede GKRY’yi son derece cazip hale getirmektedir. Ayrıca, ilk etapta 14 Euro olan kişi başı vergi indirimlerini bu yıl itibarı ile 25 Euro ya çıkardıklarını ilan ettiler. Bu da demek oluyor ki, getirilen her yolcu tur operatörüne ek kazanç getirecek. Rum komşularımızın HOTREC kural ve mevzuatlarına göre gerçekleştirdikleri bu düzenlemeler çok önemli bir açılımdır.
Bu arada CTO ( Kıbrıs Turizm Organization ) sayfasına mutlaka girilmesini şiddetle öneririm çünkü, HOTREC den uyarlanan , Konaklama sektörüne dair tüm kural kanun detayları, mevzuatlar, teşvikler, otel sınıflandırma kriterleri, lisanssız otel ve konaklama işletmeleri yönetmelikleri, kısıtlamalar, apart otel yönetmelikleri, yıldızssız ve sınıfsız işletme kriterleri ve hepsi Lefkoşa Hukuk Dairesince de onaylanmış açıklamalar var.
Esenyel: “HOTREC Mevzuatları Bugünden İtibaren İncelenmeli”
Sistemin KKTC’de uygulanmasıyla birlikte sektörün birçok konuda fayda göreceği aşikardır. Bu da, Rum yönetimini pastadan aldıkları payın düşmesi noktasında endişelendirmektedir. HOTREC mevzuatları bugünden itibaren incelenmeli ve bilirkişilerce, AB uyum yasaları çerçevesinde Turizm Bakanlığımız bünyesinde kurulacak olan özel birimler ve istihdam edilecek kişilerce, tüm sektörümüze uygulanabilecek aşamaya getirilmesi gerekmektedir” dedi.
Yorum Yazın