Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, 2006-2011 yılları arasında, görevini kötüye kullanarak, resmi belgeyi sahteleyip, tedavüle sürerek toplam 124 bin 525 lira 97 kuruş sirkat eden maliye memuru Doğan Can Erüreten’i yargılayarak hapse gönderdi.
Mahkeme, “Kamu görevlisi tarafından sirkat”, “Resmi belge sahteleme”, “Sahtelenmiş belgeyi tedavüle sürme” ve “Mevkiyi kötüye kullanma” suçlarından yargıladığı devlet memuru sanığı, 4 yıl hapse mahkum etti.
Başkan Melek Esendağlı, Yargıç Murat Soytaç ve Yargıç Seran Bensen’den oluşan Gazimağusa Ağır Ceza
Mahkemesi heyetinin oybirliği ile aldığı kararı, heyet başkanı açıkladı.
Heyet başkanı Melek Esendağlı, öncelikle, iddia makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Ergin Atıcı’nın mahkemeye aktardığı olgulara değindi ve çok sayıda benzer davasını nazarı dikkate aldığı sanığın, 2006 ile 2011 yılları arasında, organize ve nitelikli suç işleme halini sergilediğine vurgu yaptı.
Sanığın işlemiş olduğu suçların birlikte ve birbirini tamamlar şekilde olduğuna dikkat çeken Melek Esendağlı,
57 yaşındaki evli, iki çocuk babası, maliye memuru sanığın, devletten, toplam 124 bin 525 lira 97 kuruşu
sahtekarlıkla temin ettiğini söyledi.
Melek Esendağlı, sanığın Avukatı Özkul Özdevrim’in, müvekkili lehine mahkemeye aktardıkları hafifletici nedenlere de kısaca değinerek, avukatın, konu suçların planlı işlenmediğini ileri sürdüğünü belirtti.
Öte yandan, avukatın, sanığın tedbir amaçlı el konulan 230 bin TL’lik emeklilik maaşının kamusal mağduriyeti ortadan kaldırdığını dile getirdiğini kaydeden Melek Esendağlı, sanığın avukatı aracılığıyla, saygınlığını yitirdiğini belirtip, mahkemeden içtenlikle özür dilediğini sözlerine ekledi.
Suçlu bulduk
Sanığı, aleyhine getirilen davalardan ötürü suçlu bulup oybirliğiyle mahkum ettiklerini açıklayan başkan, sanığa verilecek en uygun cezanın hapislik olduğuna kanaat getirdiklerini belirtti.
Başkan Melek Esendağlı, yasada, kamu görevlisi tarafından sirkat suçunun 7, resmi belge sahteleme ve sahtelenmiş belgeyi tedavüle sürme suçunun 10 ve mevkiyi kötüye kullanma suçunun ise 2 yıl hapis cezası öngördüğüne dikkat çekti.
Melek Esendağlı, sanığın mükerrer suç işleme halinin, suçun vehametini arttırdığına değindi ve ciddi
hapislik cezası öngören konu suçların, kamu vicdanını yaralayıp, devlete olan güveni sarstığına vurgu yaptı.
Esendağlı, sirkat edilen miktarın azımsanamayacak olduğuna değinerek, sistematik şekilde suç işleyen sanığa etkin ve caydırıcı bir ceza vermeyi uygun bulduklarını ifade etti.
Melek Esendağlı, sanığın sabıkalarının 5 yıla yayıldığına vurgu yaptıktan sonra, sanığa ceza takdir ederken, tüm hususları titizlikle dikkate aldıklarını kaydetti.
Esendağlı, bu tür suçların önüne geçilmesi gerektiğini, verilecek cezaların sadece sanıklara değil, bu suçlara tevessül edecek başka kişilere de ibret verici olması gerektiğini vurgulayarak, sanığı oy birliğiyle 4 yıl hapse mahkum etti.
Yorum Yazın