MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Fidan: Bölgesel ve uluslararası meseleleri görüştük

Ana SayfaDünyaFidan: Bölgesel ve uluslararası meseleleri görüştük
Fidan: Bölgesel ve uluslararası meseleleri görüştük
14 Eylül, 2023, Perşembe 10:37
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly’yle Kıbrıs meselesi, Ukrayna'daki savaş ve Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleleri görüştüklerini kaydetti.

Birleşik Krallık’ın Kıbrıs'a garantör ülke olarak önemli bir konumu bulunduğunu, bununla bağlantılı konular ve son dönemde Ada'da yaşanan gelişmeler üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunma imkanları olduğunu ifade eden Fidan, “Ukrayna'daki savaş bağlamında Karadeniz (Tahıl) Girişimi'nin yeniden canlandırılmasına dönük çabalarımızla gündemimizdeydi. Küresel sorumluluk bilinciyle bu girişimi tekrar hayata geçirmemiz gerektiği konusunda hemfikiriz" diye konuştu.

Fidan, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile Bakanlıktaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

İngiltere'nin, Türkiye'nin Avrupa'da önde gelen ortaklarından olduğunu belirten Fidan, iki ülkenin, NATO'nun önemli müttefiki olduğunu söyledi.

Fidan, Türkiye ile İngiltere'nin, Avrupa Birliği'nin (AB) dışında yer alan küresel etki yapabilen iki önemli Avrupa aktörü olduğunu vurguladı.

Mevkidaşı Cleverly ile yaptıkları görüşmede, Türkiye ile İngiltere arasındaki ikili ilişkilere dair kapsamlı bir görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Fidan, iki ülkenin 2007'den bu yana stratejik ortak olduğunu ve Ankara ile Londra arasındaki ikili ilişkilerin her alanda derinleşerek geliştiğini dile getirdi.

Fidan, iki ülke arasında üst düzey temasların devamına önem verdiklerini, Tatlıdil Forumu'nun 8'inci toplantısına ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını ve bu vesileyle İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ı da Türkiye'de misafir etmek istediklerini mevkidaşına ilettiğini aktardı.

- "Ticaretimizi çeşitlendirmek için karşılıklı olarak tüm imkanlarımızı kullanma arzusundayız"

İngiltere'nin, Türkiye'nin ihracatında 4'üncü sırada yer alan önemli bir ortakları olduğuna işaret eden Fidan, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl, 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize de yaklaşmış bulunmaktayız. Ticaretimizi çeşitlendirmek için karşılıklı olarak tüm imkanlarımızı kullanma arzusundayız. Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesinin 7'nci toplantısını ülkemizde düzenleyeceğiz. Aramızdaki serbest ticaret anlaşmasının kapsamını genişletmeye yönelik ön hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. Müzakereleri başlatarak hızla sonuçlandırmayı hedeflemekteyiz."

Fidan, iki ülke arasında turizm alanında da verimli bir işbirliği bulunduğunu, İngiltere'nin Türkiye'ye en çok turist gönderen 3'üncü ülke sırasına yükseldiğini belirtti.

İngiltere ile savunma sanayisinde işbirliğine de önem verdiklerinin altını çizen Fidan, Cleverly ile yaptıkları görüşmede, bu alandaki stratejik işbirliğini somut projeler üzerinden ilerletme konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Fidan, İngiltere'yi terörizmle mücadelede müttefik olarak değerlendirdiklerini, bu konuda ortak hareket etmek istediklerini, terörizmle mücadele hakkındaki görüşlerini mevkidaşına aktardığını ve Türkiye'nin beklentilerini de yinelediğini söyledi.

Mevkidaşıyla yaptığı görüşmede, düzensiz göçle mücadele konusunu da ele aldıklarını dile getiren Fidan, göçmen kaçakçılığıyla mücadelede ve düzensiz göçün yönetilmesi için kararlılıkla çalıştıklarını, İngiltere'nin de bu alanda ortak çalıştıkları ülkelerden biri olduğunu belirtti.

-Kıbrıs

Fidan, Kıbrıs meselesi, Ukrayna'daki savaş ve Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleleri de görüştüklerini aktararak, şu ifadeleri kullandı:

"Kıbrıs'a garantör ülke olarak Birleşik Krallık'ın önemli bir konumu bulunmakta. Bununla bağlantılı konular ve son dönemde Ada'da yaşanan gelişmeler üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunma imkanımız oldu. Ukrayna'daki savaş bağlamında Karadeniz (Tahıl) Girişimi'nin yeniden canlandırılmasına dönük çabalarımızla gündemimizdeydi. Küresel sorumluluk bilinciyle bu girişimi tekrar hayata geçirmemiz gerektiği konusunda hemfikiriz."

Gelecek dönemde de İngiltere makamlarıyla istişarelerini en üst düzeyde sürdürmeye devam edeceklerini vurgulayan Fidan, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında iki ülkenin ortak hareket ederek yakın işbirliğini sürdürmesinin önem taşıdığını kaydetti.

- "Türkiye olarak Sudan'a ne yapabiliriz, hep onun arayışı içinde olduk"

Bakan Fidan, basın mensuplarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Ankara'da Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah el-Burhan ile yaptığı görüşmede gündeme gelen konular ve Libya'daki sel felaketine ilişkin sorularını da yanıtladı.

Sudan'daki iç savaşın kendilerini derinden yaraladığını söyleyen Fidan, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak tarihi sorumluluk ve yakınlık hissettiğimiz bu değerli ve kadim ülkeye (Sudan) ne yapabiliriz, hep onun arayışı içinde olduk. Savaşın taraflarının ikisiyle de temaslarımız devam etmekte. Hem ikili düzeyde hem de uluslararası düzeyde savaşı sonlandırmaya yönelik bütün çabaları desteklemekteyiz. Bunların içerisinde mümkün olduğunca yer almaktayız. Gerek direkt gerek dolaylı bütün çalışmalarda rol alma konusunda bir kararlılığımız var. Tabii hedef, nihai barışı getirmek olmakla birlikte savaş esnasında yaşanan insani dramlara da sessiz kalmıyoruz."

Türkiye'nin, Sudan'da nihai barışın sağlanmasına yönelik çabalara verdiği desteğin yanı sıra insani dramlara da sessiz kalmadığının altını çizen Fidan, ülkede yaşanan insani krizlere hem devlet imkanlarıyla hem de Türk sivil toplum kuruluşlarıyla nasıl müdahale edebileceklerinin arayışı içinde olduklarını kaydetti.

Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sudan'daki insani durum konusunda çok yüksek bir hassasiyeti olduğunu ve Burhan ile yapılan görüşmede de bu durum başta olmak üzere çeşitli konuların gündeme geldiğini aktararak, şunları söyledi:

"Özellikle şu anda çeşitli mecralarda bulunan barış görüşmeleri ne aşamada, onlar ele alındı. Sudan'daki insani, ekonomik ve diğer krize, savaş sürerken Türkiye ne derece yardımda bulunabilir, o konular gündeme geldi. Cumhurbaşkanımız Sudan'a her türlü insani yardımı ve desteği vermekte kararlı olduğumuzu bir kez daha yineledi. Aynı zamanda eğer barış için yapabileceğimiz bir hizmet varsa, onun için de her zaman hazır konusu vurgulandı. Bununla ilgili çalışmalarımız kesintisiz devam ediyor."

Yaşanan sel felaketi nedeniyle Libya halkına taziye ve geçmiş olsun dileklerini yineleyen Fidan, Türkiye'nin ilk yardımlarını dün bu ülkeye ilettiklerini belirtti. Bakan Fidan, bu kapsamda 3 askeri kargo uçağının Libya'ya gönderildiğini, 168 arama kurtarma personeli, 2 arama kurtarma aracı ve 2 arama kurtarma botunun da bu ülkeye gittiğini aktardı.

- "Türkiye'ye karşı tepkiler bulunduğu yönündeki iddiaları en iyi cevabı Libyalılar verdi"

Libya'ya gıda, hijyen kolisi, çadır, battaniye ve benzeri acil ihtiyaç malzemesi de gönderildiğini söyleyen Fidan, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz ve Dışişleri Bakanlığından yetkililerin de yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını gözetmek üzere afet bölgesinde gittiğini dile getirdi.

Fidan, Büyükelçi Yılmaz ve Libya tarafının talepleri doğrultusunda hazırlanan ek insani yardımların bu ülkeye sevk edildiğini aktararak, şunları söyledi:

"Libya'dan gelebilecek ilave yardım taleplerini de elden geldiğince karşılamayı sürdüreceğiz. Bu afet, ülkenin doğusunda yaşandı ancak hem doğu hem de batıdaki Libyalı kardeşlerimiz ülkemizden ortak yardım çağrılarında bulundular. Libya'da birlik ve bütünlüğün temin edilemeyeceği ve Türkiye'ye karşı tepkiler bulunduğu yönündeki iddialara da en iyi cevabı kendileri vermiş oldular. Kardeş Libya halkını, bu nedenle bir bütün olarak kucaklamaktayız."

Bakan Fidan, Fas'ta yaşanan depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, Fas hükümeti ve halkına da başsağlığı diledi.

İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkındaki soruyu da cevaplayan Fidan, "Türkiye, 2020 Madrid Zirvesi'nde, 2023 Vilnius NATO Zirvesi'nde vardığı mutabıklara, mutabık kaldığı anlaşmalara sadıktır. Burada çizilen yol haritaları, taraflardan beklenen konular, yükümlülükler bunlar, bu belli. Bu konu çerçevesinde durum ilerlemekte." değerlendirmesinde bulundu.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Bilişim Adası Yolunda Dev Adım: "Genç Beyinler Yeni Fikirler" KKTC’de İlk Kez Düzenlendi
Bilişim Adası Yolunda Dev Adım: "Genç Beyinler Yeni Fikirler" KKTC’de İlk Kez Düzenlendi
Gazze’de Sağlık Hizmetleri Durma Noktasında: Laboratuvar Malzemelerinin %86’sı Tükendi!
Gazze’de Sağlık Hizmetleri Durma Noktasında: Laboratuvar Malzemelerinin %86’sı Tükendi!
Petrol Piyasasında Sert Fren: Brent Petrol 100 Doların Altına İndi!
Petrol Piyasasında Sert Fren: Brent Petrol 100 Doların Altına İndi!
Avrupa’da Havacılık Alarmı: Brüksel Havayolları’nın Sadece 6 Haftalık Yakıtı Kaldı!
Avrupa’da Havacılık Alarmı: Brüksel Havayolları’nın Sadece 6 Haftalık Yakıtı Kaldı!
Ederson’un Suudi Arabistan Hayaline "Maaş" Engeli: Al-Hilal ve Al-Nassr’dan İndirim Talebi
Ederson’un Suudi Arabistan Hayaline "Maaş" Engeli: Al-Hilal ve Al-Nassr’dan İndirim Talebi
Amedspor’un Süper Lig Sevinci Yarım Kaldı: Toplam 3 Maddeden PFDK’ya Sevk!
Amedspor’un Süper Lig Sevinci Yarım Kaldı: Toplam 3 Maddeden PFDK’ya Sevk!
Acun Ilıcalı’dan Premier Lig Primi: "Şampiyonluk Gelirse Rota Las Vegas!"
Acun Ilıcalı’dan Premier Lig Primi: "Şampiyonluk Gelirse Rota Las Vegas!"
Aziz Yıldırım’ın Teknik Direktör Planı Sızdı: Takımı "Efsane"ye Emanet Edecek!
Aziz Yıldırım’ın Teknik Direktör Planı Sızdı: Takımı "Efsane"ye Emanet Edecek!
Er Meydanında Dev Rakibe Karşı Dev Mücadele: Havran’da "Davut ile Calut" Esintisi
Er Meydanında Dev Rakibe Karşı Dev Mücadele: Havran’da "Davut ile Calut" Esintisi
Fenerbahçe’de Ali Koç Kararını Verdi: Başkanlığa Aday Olmayacak
Fenerbahçe’de Ali Koç Kararını Verdi: Başkanlığa Aday Olmayacak
Aziz Yıldırım’ın "A Takımı" Belli Oluyor: İşte Listedeki İlk 5 İsim
Aziz Yıldırım’ın "A Takımı" Belli Oluyor: İşte Listedeki İlk 5 İsim
Mertens Geri Dönüyor: Galatasaray’ın Efsane İsmi Antalyaspor Maçı İçin İstanbul’a Geliyor
Mertens Geri Dönüyor: Galatasaray’ın Efsane İsmi Antalyaspor Maçı İçin İstanbul’a Geliyor
Bahar Sıcakları Geri Dönüyor: Yağışlı Hava Yerini Güneşli ve Sıcak Günlere Bırakıyor
Bahar Sıcakları Geri Dönüyor: Yağışlı Hava Yerini Güneşli ve Sıcak Günlere Bırakıyor
İskele-Çayırova Anayolunda Geniş Kapsamlı Çalışma: 31 Mayıs’a Kadar Sürecek
İskele-Çayırova Anayolunda Geniş Kapsamlı Çalışma: 31 Mayıs’a Kadar Sürecek
KKTC Siyasetinde İstifa Depremi: İzlem Gürçağ Altuğra UBP’den Ayrıldı, Halkın Partisi’ne Katılıyor
KKTC Siyasetinde İstifa Depremi: İzlem Gürçağ Altuğra UBP’den Ayrıldı, Halkın Partisi’ne Katılıyor
Sürücülerin Dikkatine: Mehmetçik "Ay Yıldız Yolu" İki Gün Trafiğe Kapatılacak
Sürücülerin Dikkatine: Mehmetçik "Ay Yıldız Yolu" İki Gün Trafiğe Kapatılacak
Kamu Sağlığında Teknoloji Devrimi: Dr. Burhan Nalbantoğlu’nda İlk Robotik Cerrahi Başarıyla Uygulandı
Kamu Sağlığında Teknoloji Devrimi: Dr. Burhan Nalbantoğlu’nda İlk Robotik Cerrahi Başarıyla Uygulandı
Piyasalarda Son Durum: Sterlin 60 TL Eşiğini Aşarak 61.75 TL Seviyesine Yükseldi
Piyasalarda Son Durum: Sterlin 60 TL Eşiğini Aşarak 61.75 TL Seviyesine Yükseldi
Bakan Hasipoğlu’ndan Ekor Çalışanlarına Destek: İşverene Her İşçi İçin Bir Asgari Ücret Ceza
Bakan Hasipoğlu’ndan Ekor Çalışanlarına Destek: İşverene Her İşçi İçin Bir Asgari Ücret Ceza
Cihangir’de Yarın Elektrik Kesintisi Yapılacak: İşte Kesintiden Etkilenecek Bölgeler
Cihangir’de Yarın Elektrik Kesintisi Yapılacak: İşte Kesintiden Etkilenecek Bölgeler

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DÜNYA

Gazze’de Sağlık Hizmetleri Durma Noktasında: Laboratuvar Malzemelerinin %86’sı Tükendi!

Beyaz Saray’da Kraliyet Zirvesi: Trump ve Kral III. Charles Arasında "Özel Bağ" Vurgusu

Nijerya’da Köye Silahlı Baskın: 11 Can Kaybı

Almanya Başbakanı Merz’den Sert Eleştiri: "İran, ABD’yi Müzakere Masasında Aşağılıyor"

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle