GAÜ Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu bünyesinde Ulaştırma ve Lojistik Bölümü ile Güverte Bölümü bulunmaktadır.
Ulaştırma ve Lojistik Bölümü; Global değişim ve gelişim süreçlerinde; ülkelerarası mal değişiminin yanında; hem üretim aşamasında, hem de taşımacılık ve ulaştırma aşamasında hazırlanmış ve yeni bir anlayış içeren ulaştırma, depolama, tedarik ve dağıtım organizasyonu gereksimini arttırmıştır. Bu durum karşısında lojistik eğitimi devreye girmiş ve tüm organizasyonları biraraya toplamıştır. Ham maddeden son tüketiciye kadar olan dağıtım akışkanlığını optimize edip hızlandırarak, bir yandan da çevreci duyarlılığı ile de geri dönüşüm lojistiği uygulanmıştır. Eğitim ve piyasa sektöründe yeni olan "Ulaştırma ve Lojistik" eğitimi GAÜ bünyesinde 2008 yılından bu yana onlarca mezun vermiştir.
Güverte Bölümünde ise; Dünya denizlerinde seyreden ve bayrağı her ne olursa olsun, her tonajdaki gemileri sevk ve idare edecek uzakyol güverte zabiti adaylarının eğitimleri verilmektedir. Hazırlık eğitiminin ardından 4 yıl İngilizce Denizcilik eğitim alan öğrenciler, yine bu 4 yıl çerisinde denizcilik eğitimi yönergelerine bağlı kalarak 1 yıl da deniz stajı yapmaktadır. Güverte bölümü denizcilik eğitiminde Türkiye, Kıbrıs ve diğer dünya ülkeleri arasında saygın bır yer edinmiştir.
GAÜ Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu pratik çalışmalarını ise, kampüs içerisindeki Teknopark binasında bulunan Albatros Gemi Simülatör Merkezi'nin gemicilik ve seyir laboratuvarlarında; açık alan eğitimlerini ise (yananla mücadele, kişisel canlı kalabilme, can kurtarma araçlarını kullanma, yüzme ve hızlı tekne kullanma) kampüs içerisinde bulunan Denizcilik Eğitim Alanınında ve Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu’na bağlı Camelot Deniz Tesislerinde uzman eğitmenler eşliğinde yapılmaktadır.
Girne Amerikan Üniversitesi, simülatör destekli uluslararası standartlara uygun eğitim ve tam dünya standartlarında denize açılabilme imkanı sunmaktadır. Simülatör merkezi en son teknoloji ile donatılmış olup; 180 derece ekran açısı ve 360 derece görüş açsına sahip aritmetik takibi %99 oranında gerçeğe çok yakın şekildedir. Bünyesinde, çeşitli hava ve seyir koşullarını, dünyanın belirgin en özellikli seyir bölgelerini 300 gemi çeşiti ile harmanlayıp senaryo üretebilecek iki ayrı gemi simülatörü bulunmaktadır. Bu iki ayrı gemi istenildiğinde ayni senaryoda da kullanılmaktadır. Eğitimcinin senaryo hazırlık ve kontrol merkezi diğer gemi simülatör köprüüstleri ile doğrudan telsiz irtibatı ile bağlantı kurulmakta ve ayni zamanda GMDSS eğitimleri de yapılmaktadır.
Seyir Laboratuanrında ayrıca, ECDIS, AIS, VHF, RADAR, ARPA RADAR, CMDSS cihazlarını kullanma eğitmleri gerçekleştirilmekte olup, harita ve köprüüstü kitaplarını tanıma ve kifayetli kullanma eğtimleri verilmektedir. Gemicilik laboratuvarında da gemicilik eğitiminde gerekli olan tüm çalışmalar yapılmaktadır. Gemi inşa, gemi dengesi ve manevra anlatım dersleri görsel algılamaları için 4 adet deney havuzu ve maketler ile yapılmaktadır. Deney havuzları 4 değişik derinlik standardında akıntı ve rüzgar etki deneyleri yapmaya müsaittir. Üniversitenin güverte programından mezun olan öğrenciler, deniz ticaret gemilerinde Uzakyol Zabiti (treaneoine Officer) olarak göreve başlayıp, gerekli başarıları elde ettikleri zaman önce Uzakyol 1. Zabiti (Oceangoing Chieff Officer) ve daha sonra da Uzakyol Kaptanı (Oceangoing Master Mariner) olurlar. Mezunlar, dünyadaki tüm ülke gemilerinde ve gemi çeşitlerinde limitsiz olarak görev alabilirler. Ayrıca yeterli tecrübe edindikleri zaman limanlarda pilot olarak, gemi trafik kontrol sistemlerinde uzman olarak (VTS - Vessel Traffic Control System), denizcilik işletmelerinde ise broker ve charterer olarak çalışabilmelerinin yanında, ayrıca gemi acenteliği de yapabilmektedirler.
Yorum Yazın