“GEÇİCİLER MERAK ETMESİN”
Atan programda geçiciler ile ilgili şu sözlere yer verdi; “Kamu Görevleri yasasında artık geçici kavramı yok. Kamu Reform yasası hala gündemde, bununla ilgili çalışmalar başlanacak. Bizim geçiciler ile ilgili güvence konusunda hazırladığımız yasa tasarısı var. Ancak biz bunu bekledik, 2006’dan beri hala geçecek. Belirsizliği sürdüğü için en azından başka yasayla ayrı bir şekilde bu insanları güvence altına alalım istedik. Anayasa mahkemesinin geçici alınmayacak yönünde kararı var. Anayasa kararı kesin karardır. Bunları bildiğimiz halde arkadaşlarımızı güvenceye almak için çalışmalara devam ediyoruz. Bu güvence mecliste duruyor. Anayasa mahkemesinin aldığı karar beni şaşırtmadı. Biz doğruları gördük ancak birkaç sendikacı arkadaşımız “bu olabilir” noktasındaydı. Güvencenin derhal gündeme gelmesi lazım. Bizim burada “bu iş bitti” olayı yoktur, geçiciler merak etmesin. Her hangi bir kamu ibaresinde geçici ibaresi olmadığı için arkadaşlar endişeli ama endişe yapmasınlar. Hükümetin görüşü de güvenceydi. O nedenle sıkıntı olmayacak. Elimizden geleni yapacağız. Biz KAMU SEN olarak irademizi koymaya devam edeceğiz, sonuna kadar da gideceğiz.”
“SENDİKALARDAN KORKMASINLAR”
Metin Atan ülkeyi yönetenlere de çağrıda bulunarak “Sendikalardan korkmayın” dedi. Atan, hükümetin kendi başına karar ürettiğini, bu geminin içinde birlikte olduklarını unuttuklarını dile getirerek, “Biz de katkı koyalım ve yükünüzü hafifletelim. Ama farklı algılıyorlar. Yine sendika gelecek diye düşünüyorlar. Böyle devam ettiği sürece bizi idare edenlerle sendikalar bir noktada buluşamayacak. Ben samimiyim, doğru yapacaklarsa yanındayım. Destek vereceğimi söylemiştim ama bu destek git gide azalıyor.” Dedi.
“İHALEDE ART NİYET ARADIM”
Kıbrıs Türk Hava Yolları binasının satış işlemi hakkında da konuşan Metin Atan, ihalede sıkıntı olduğunun altını çizdi. Atan ihale ile ilgili şu ifadelere yer verdi; “21 Mayısta KTHY ihaleye çıkıyor. Birinci ihalede sıkıntı gördüm. Üzüldüm de. Art niyet de aradım. Oraya sırf satılmaması için bazıları engel koydu. Satılmasın ve ihale Devlete kalsın diye düşünüldü. Çalışanların alacakları en doğal haklarıdır. Herkesin kafasında kuşku var. Maliye Bakanının “bu insanları özelleştirme yasası ile işe aldık” tavrı var. Bizim sıkıntımız, bu insanların alacakları helaldir. Eğer binayı satacağım ve alacakları vermeyeceğim tavrı olmasın, iyi şeyler olmaz, tehdit olarak algılanmasın. Yaşananlar çalışanların suçu değil. İhaleye bir iş adamı ile konuştum. Neden talep olmadın diye sordum, para çok dedi. Orada bir şeyler döndü ve iş insanları fiyat vermedi. Devlet alsın, bizim için fark etmez ama insanların hakkı verilsin. Mahkeme de öyle söylüyor. Üzüldüğüm bir başka konu Halis Üresin’in görevden alınması. Biz çalışanı tutmuyoruz. Üresinin emeği çok büyüktü. Biz çok memnunduk, niye görevden alındı? UBPli olduğu için mi? Bu artık yapılmasın. Çalışan herkes hakkını alsın. Halis bey kısa sürede çok şey yaptı. Şimdi görevden alındı.”
“HAK EDEN VATANDAŞ OLACAK”
Vatandaşlıkların iptali konusunda da açıklama yapan Metin Atan, kendisinin de karşı olduğu vatandaşlıkların olduğuna dikkat çekerek, yöntemin yanlış olduğunu söyledi ve ekledi; “Madem vatandaşlıktan çıkaracaksın, basına çıkıp diyeceksin ki ; falanca kişinin vatandaşlığı usulsüzdür, iptaldir. Şimdi herkes dava açacak. Bir vatandaş 700 bin stg açacağım diyor. Bunun altından kalkmak imkansız. Yanlışlık varsa açıklayın, iptal ediyorsanız nedenlerini de açıklayın. UBP de yanlış yaptı, önüne geleni vatandaş yaptılar ama hak edenler de oldu. 2000 incelenip 175 iptal çıktıysa ve geri alınmalar varsa, UBP haklı çıktı. Hükümet gelmeden önce tüm usulsüzlüklerin üzerine gideceğiz ve hesaplaşacağız dediler ancak bunu yaparken de bir şeyleri bozmadan yapacaksınız. Bir de şöyle bir durum var; Bir önceki Bakanlar Kurulunda sen vardın, vatandaş olanlara onay verdin, şimdi de usulsüzdür diye imza atıyorsun. Bu beni bağlamaz. Ceza hep halka kesiliyor ama halkın gözü açıldı.”
“NE ÖNLEM VAR?”
Metin Atan döviz patlamasının yaşandığını, hükümetin önlem almadığını savundu. Ne önlem aldılar diye soran Atan, “Vatandaşa yansıyana söyleyin. Siz sermayeye vergiden indirim yapıyorsunuz, vatandaşa ne var? Geçen ay hayat pahalılığına yüzde 7 verdiniz bugün yüzde 17. Süt 4,5 lira, bira daha ucuz. Dünyada temel tüketim bedava olurken bizde bira daha ucuz.” Dedi.
Müşavirlikler ile ilgili de konuşan Atan, “Hükümet gelirken inancım tamdı” diyerek başladığı sözlerini “Müşavirlik konusunda Özersay, olmazsa hükümeti bozarım dedi. Sayın Başbakanın bizim tutumumuzun doğru olduğunu bildiğini biliyorum ancak hükümet bozulmasın diye buna “biz yapalım hükümeti bozmayalım, uyumlu gidelim, mahkemeye götürülsün” diyor. Ve sonra da mahkeme kararını verdi diyecek ve lades olacaklar. Mecliste yıllarını vermiş birine eski görevine dön diyorsun. Konuşulan 7 kişiyi tekrar atadılar. Ama yine müdür maaşını alacaklar.” Şeklinde tamamladı.
Yorum Yazın