İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, “2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği”nin bugün itibarıyla hayata geçeceğini açıkladı.
Lefkoşa, 9 Şubat 16 (T.A.K.): İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, “2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği”, yoğunluklar, binalar arası mesafe, bina cephe uzunlukları, kat yükseklikleri ve yapı arsa oranları olmak üzere beş konuda değişiklik yapılmasını içeriyor.
10 KATTAN 7 VE 5’E
Kentin mevcut dokusu, silueti ve ölçeğini korumak, ışıklandırma, havalandırma ve sokak kalitesini sağlamak amacıyla halen 10 kat ve 34 metre olan bina yüksekliğini içeren düzenleme, “2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği” ile ana caddelerde 7 kat (25 metre), ana caddeler dışındaki diğer bölgelerde 5 kat (20 metre) olarak düzenlendi.
Girne Beyaz Bölge Emirname değişikliğinin amacının, İmar Planı’nın yürürlüğe gireceği zamana kadar ivedi ve geriye dönüşü mümkün olmayan konularda, mümkün olabilen tedbirleri almak olduğu belirtildi.
Girne Beyaz Bölge, Zeytinlik’in batısı, yeni liman yolunun doğusu ve çevre yolunun kuzeyini (Jasmine Court Otel ile Oscar Otel arasındaki bölgeyi) kapsıyor. Emirname değişikliğinden önce yapılan 10 katlı binalar ile mevcut izin süreçleri devam edenler, yeni düzenlemeden hariç tutuluyor.
“GİRNE’YE ACİL MÜDAHALE KARARI”
İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, ülke turizminin en önemli şehirlerinden biri olan Girne’nin içinde bulunduğu sürdürülemez yapılaşma halinin, uzun süredir herkesi rahatsız ettiğini ve kaygılandırdığını belirtti.
Girne İmar Planı’nın hazırlanmasındaki gecikme ve geçmişte alınan kontrolsüz yapılaşma kararlarının, şehre acil müdahale kararını ortaya çıkardığını vurgulayan Akansoy, kamu yararı eksenli, imar adaletini sağlamaya yönelik ve şehrin öznesi Girne halkının karar vereceği yeni bir sürecin kapısını aralayarak, 2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği’ni bugün itibarıyla hayata geçireceklerini kaydetti.
Emirname değişikliğinin kendileri için istenen, özlenen bir uygulama olmadığına işaret eden Akansoy, halkın katılım süreçleri ve ilgili tüm tarafların görüşlerini içeren bir yöntemle sonuçlanacak demokratik bir karar modelinden yana olduklarını belirtti.
Girne’nin yapısal modeliyle ilgili kararı halkın vereceğini vurgulayan Akansoy, karar sürecinin halkın görüş ve önerilerine açık olacağını kaydetti.
“GİRNE İMAR PLANI EN GEÇ ŞUBAT 2017’DE TAMAMLANACAK”
Akansoy, bu bağlamda, Girne İmar Planı için bir yılda yani en geç Şubat 2017’de tamamlanacak şekilde çalışmaya başladıklarını ifade etti.
İmar Planı hayata geçene dek, Girne’ye sahip çıkmak, kentin imar düzenini mümkün olduğu kadar koruma altına almak üzere emirname değişikliğine gidildiğini belirten Akansoy, çıkacakları yolculuğun, Ülkesel Fizik Planı’nın gerektirdiği tüm alanları kapsayacak bir yolculuk olacağını vurguladı.
“HEDEF; İMAR YASASI’NI HAZİRANDA MECLİS’E SUNMAK”
İkinci bir önemli konunun da “İmar Yasası” olduğuna dikkat çeken Akansoy, toplumdan gelecek görüşler çerçevesinde şekillenecek olan çok önem verdikleri, İmar Yasası’nı Haziran 2016’da Meclis’e sunmayı hedeflediklerini belirtti.
Akansoy, “Bu çerçevede, 2012 yılından beridir birçok paydaş ile birlikte İmar Yasası ile ilgili sürdürülen çalışmalar sonrasında oluşturulan ve İmar Yasası’nın ‘AB Çevre Politikası ve Direktiflerinin Mekânsal Planlama Mevzuatı Aracılığıyla Uygulanması AB Gereklilikleriyle Uyum Sağlaması için Mekânsal Planlama Sisteminin Değiştirilmesine İlişkin Danışma Raporu’ şubat ayının üçüncü haftasında ilgili paydaşların görüşlerine sunulacaktır. Bu rapor yeniden şekillenerek, İmar Yasası’nın temelini oluşturacaktır.2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği ile önceden elde edilmiş hakları koruyoruz”
“NİTELİKLİ BÜYÜME, KALİTELİ YAŞAM”
Akansoy, nitelikli büyüme, kaliteli yaşam hedefiyle yayımladıkları emirname ile birlikte, sürdürülemez çarpık yapılaşma halinde olan bir şehri sürdürülebilir biçimde yeniden yapılandırmak için adım attıklarını kaydetti.
Akansoy, düzenlemenin oluşmasındaki katkılarından ve yapıcı yaklaşımlarından dolayı, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge ve İnşaat Mühendisler Odası Başkanı Seran Aysal ile Şehir Plancıları Odası Başkanı Can Kara’ya teşekkür etti.
Bakanlık açıklamasında değişiklikle ilgili şu detaylar da verildi:
“2016 GİRNE BEYAZ BÖLGE EMİRNAME DEĞİŞİKLİĞİ”
“A. EMİRNAME DEĞİŞİKLİĞİNE GEREKÇESİ:
• Girne Beyaz Bölge Emirnamesi’nin yürürlükte olduğu alanda, 2010 yılında yapılan değişiklik ile kente kentin kaldıramayacağı bir yük getirilmiştir. Bu bağlamda kentin kaldıramayacağı bu yükü düzenlemek gerekmektedir. Bu çerçevede yapılması gereken Girne İmar Planı’nın yürürlüğe konmasıdır.
• Bugün itibarı ile imar planı çalışmaları Girne Belediyesi ile birlikte Şehir Planlama Dairesi tarafından sürdürülmektedir. İmar planının yürürlüğe gireceği (bir yıl içerisinde onaylama makamına sunulması hedeflenmektedir) tarihe kadar geçecek sürede ivedi olarak tedbirlerin alınması gerekmektedir.
B. EMİRNAME DEĞİŞİKLİĞİ’NİN AMACI;
,• Girne Beyaz Bölge Emirname değişikliğinin amacı İmar Planı’nın yürürlüğe gireceği zamana kadar ivedi ve geriye dönüşü mümkün olmayan konularda, mümkün olabilen tedbirleri almaktır.
• Yine bu sürede kentin yaşam kalitesinin düşmesine mümkün olduğunca engel olmak ve Girne’de yaşayanların kentsel yaşam kalitelerini sürdürmelerini olanaklı kılmak.
C. EMİRNAME DEĞİŞİKLİĞİ İLE HEDEFLENENLER;
Kentte birçok sorun olmasına karşın, Girne Belediyesi ile birlikte yapılan ve paydaşların da katılımı ile sonuçlandırılan acilen müdahale edilmesi gereken ve geriye dönüşü kent açısından çok önemli olan 5 konuda değişiklik yapılması konusunda mutabakata varıldı. Diğer konuların çözümü İmar Planı Çalışmaları kapsamında hedeflenmektedir. Bunlar :
1. YOĞUNLUKLAR
• Kentin taşıma kapasitesi göz önüne alınarak nüfus ve konut yoğunluğunun, kentin ve kaynakların kaldırabileceği optimum bir seviyeye getirilmesi.
• Teknik (ulaşım, kanalizasyon v.b) ve sosyal altyapının (eğitim, sağlık v.b) standartlara uygun olarak planlanabilmesine olanak sağlamak.
Emirname değişikliği ile;
• 660 kişi/ha olan Net Yoğunluk, Emirname değişikliği ile 460 kişi/ha olarak düzenlenmiştir.
• 190 konut/ha olan Net Konut Yoğunluğu, Emirname değişikliği ile 167 konut /ha olarak düzenlenmiştir.
2. BİNALAR ARASI MESAFE
• Işıklandırma, havalandırma, kentteki hava sirkülasyonu, mahremiyet, v.b. sağlanabilmesini olanaklı kılmak.
Emirname değişikliği ile;
• Aynı parsel içerisindeki birden fazla bina ile ilgili gelişmelerde, iki bina arası uzaklığın 6,10 metre olarak uygulanması ile Emirname değişikliği ile binaların yüksekliğine bağlı olarak artmasını sağlamıştır.
• Yan ve arka bahçe mesafeleri yol genişliği ile ters orantılı olarak değişmektedir. Bina yükseldik sonra mesafeler artacağına azalmaktadır. Emirname değişikliği ile yan ve arka bahçe mesafeleri yol genişliğine bağlı olmaksızın kat yüksekliği ile orantılı olacak şekilde düzenlenmiştir.
3. BİNA CEPHE UZUNLUKLARI
• Kentin mevcut dokusu, siluetini ve ölçeğini korumak, hava akımları ve güneş olanaklarını sağlamak.
Emirname değişikliği ile;
• Esnek bir düzenleme bulunmakta olup uygulamada hedefine ulaşamamaktadır. Yapılan emirname değişikliği ile mülkiyetin kime ait olduğuna bakılmaksızın, kamu tarafından kullanılan, (otopark, sinema, tiyatro, kültür merkezi, okul ve benzeri eğitim kurumu, hastane, cami, ve benzeri ibadet yerleri ile bu gibi benzeri diğer binaları anlatır.) ve kullanım amacına uygun olarak daha geniş cephenin zaruri olduğu konut dışı kullanım türleri dışındaki binalarda; Belirlenmiş ana caddelerde binanın herhangi bir cephesinin uzunluğunun 35 metreyi, diğer caddelerde ise 25 metreyi aşmaması şeklinde bir düzenleme yapılmıştır.
4. KAT YÜKSEKLİKLERİ
• Kentin mevcut dokusu, siluetini ve ölçeğini korumak, ışıklandırma, havalandırma, sokak kalitesi.
Emirname değişikliği ile;
• 10 kat olan kat adedi ve bina yüksekliği 34 metre olan düzenleme, ana caddelerde 7 kat (25 metre) ana caddeler dışındaki diğer bölgelerde 5 kat (20 metre ) olarak düzenlenmiştir.
5. YAPI ARSA ORANLARI
• Kentteki bina yoğunluğunu kontrol etmek
Emirname değişikliği ile;
Toplamda % 200, tabanda % 40 olan yapı arsa oranları emirname değişikliği ile toplamda % 160 tabanda % 40 olarak düzenlenmiştir.
D. PLAN VE YASA İLE İLGİLİ TAAHÜTLER
• Girne İmar Planı’nın tamamlanarak 1 yıl (Şubat 2017) içerisinde onay makamına gönderilmesi.
• Girne İmar Planı tamamlanıncaya kadar geçecek sürede kamu kullanımları için ihtiyaç duyulacak kamu mallarını kontrol altına alınması için en kısa sürede gerekli kararlar üretilecektir.
• Çalışmaları sürdürülen İmar Yasası değişikliklerinin Haziran ayı içerisinde Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda ‘politika bildirgesi’ ilk Bakanlar Kurulu toplantısında Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulacaktır. 2012 yılından beridir birçok paydaş ile birlikte İmar Yasası ile ilgili sürdürülen çalışmalar sonrasında oluşturulan ‘AB Çevre Politikası ve Direktiflerinin Mekânsal Planlama Mevzuatı Aracılığıyla Uygulanması AB Gereklilikleriyle Uyum Sağlaması için Mekânsal Planlama Sisteminin Değiştirilmesine İlişkin Danışma Raporu’ Şubat ayının üçüncü haftasında ilgili paydaşlara görüş için gönderilecektir.
• Planlama onayı başvurularının mümkün olduğunca sağlıklı ve kısa sürede sonuçlanması için sürdürülmekte olan, planlama onayı sisteminin iyileştirilmesi çalışmaları hızlandırılacak ve Haziran 2016 tarihinde uygulaması tamamlanacaktır.”
Yorum Yazın