Lefkoşa’nın güneyindeki Makarios Hastanesi’nde, Kawasaki hastalığı semptomları gösteren küçük erkek çocuğunun tedavi gördüğü belirtildi.
Fileleftheros gazetesi özellikle beş yaş altı çocuklarda görülen, son dönemde ise Avrupa’da görülmeye başlanan Kawasaki hastalığının, dünya düzeyinde koronavirüsle bağlantısı olup olmadığının da araştırıldığını yazdı.
Gazete, Makarios Hastanesi’ndeki doktorların ise erkek çocuğun durumuna ilişkin teskin edici açıklamalarda bulunduğunu belirtti.
Habere göre, hastanenin Pediatri Bölüm Başkanı Avraam İlia, ateşli ve vücudunda döküntülerle hastaneye gelen çocuğun durumunda iyileşme bulunduğunu söyledi.
İlia, Kıbrıs’ın güneyindeki vakaların korona ile alakası olmadığını, her sene 10-15 çocuğun bu hastalıktan tedavi edildiğini belirtti.
(TAK)
Kawasaki hastalığı nedir? Kawasaki hastalığı bulaşıcı mı?
Kawasaki hastalığı son günlerde gündemde yer almaya devam ediyor. Sıklıkla beş yaş altı çocuklarda görülen ateş, döküntü, eksüdatif olmayan konjunktival konjesyon, boyun lenf bezlerinde büyüme, ağız içi ve el ve ayaklarda değişiklikler Kawasaki hastalığının belirtileridir.
Kawasaki hastalığında bunların dışında vücutta döküntü, gözlerin konjonktiva dokusunda kızarıklık, konjonkltivit dediğimiz iltihaplanma ve boyundaki lenf bezlerinde büyüme özellikle tek taraflı olabilir. Ağız içinde enfeksiyonlar, dudaklarda çatlaklar ve aşırı bir kızarıklık yine bu hastalığı düşündüren bulgulardandır. İyileşme döneminde el-ayaklarda deri soyulmaları da olabilir.
Bulguları:Ateş-Konjoktivit-döküntü-servikal lenfadenopati
Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır: Her şeyden önce bu hastalığa tanı koyabilmek için şüphelenmek gerekir. En tipik bulgusu ateş düşürücü ve antibiotiğe rağmen 5 günden uzun süren ateştir. Şüphelenildiği taktirde ekokardiyografi incelemesi yapılarak koroner arterlerde bir değişiklik olup olmadığı gözlenir. Koroner arterlerde değişiklik olması Kawasaki hastalığı tanısını büyük oranda kesinleştirir. Ancak hastaların -30 unda koroner arter bulgusu olmadığından, bu hastalar herhangi bir döküntülü viral hastalık gibi izlenebilir.
Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır:
İntravenöz immunglobülin(İVİG) bu hastalığın tedavisindeki en önemli ilaçtır. Bu ilacı verdikten sonra hızla ateşin düşmesi hastalığın teşhisinin de kesinleşmesini sağlar. Aspirin bu hastalığın tedavisinde önemli ikinci ilaçtır. İlk başta ateş düşene kadar yüksek doz, daha sonra da kan sulandırıcı düşük dozlarda tedaviye haftalarca devam edilir.
Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir:
Koroner arterlerinde genişleme olan çocuklar, özellikle de spor yapıyorlarsa uzun yıllar bir kardiyolog tarafından takip edilmelidir. Bazen genç yaşlarda bile efor testleri, anjio testleri gerekebilir. Kawasaki hastalığı tanısı gecikirse, kalbi besleyen koroner damarların yapısı bozulacağı için genç yaşta kalp krizi ve dolayısıyla genç yaşta ölüm gibi birçok risk ortaya çıkabilir.
Yorum Yazın