Bir ülkede yaşayan insanların refahı ve mutluluğu, o ülkenin kalkınma planlarının temelinde yer alması gereken en önemli unsurların başında geliyor.
Ülkemizde duymaya ve görmeye alışık olmadığımız birçok olayın, son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkması ülke insanını tedirgin ediyor.
“Sokağa çıkmaya korkar olduk” diyen vatandaş, ülkemizde yaşanan ve herkesi tedirgin eden kriminal olaylardan dolayı endişeli… Çocuğunu parka bile göndermeye korkar hale gelen halk, “cennet ada” diye tabir edilen Kuzey Kıbrıs’ı artık pek de yaşanabilir bir ülke olarak görmüyor.
Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) üç ayda bir yaptığı anket çalışması, halkın ülkemize bakış açısını ortaya koydu.
Ocak 2017’deki anket çalışmasında KKTC’de yaşanabilirliğe 10 üzerinden 6.01 puan veren halk, Nisan 2017’de notunu 5.70’e düşürdü. Ankette, her 10 kişiden altısı, ülkeyi yaşanılabilir bulmadığını belirtti.
Yücel: Rakamlar düşündürücü
CMIRS Direktörü Mine Yücel, KKTC’de yaşanılabilirlik sorusuna ikinci kez çalışmalarında yer verdiklerini belirterek ocak ayına kıyasla az da olsa bu soruya verilen puanlarda gerileme olduğunu söyledi.
Yücel, katılımcılara 10 üzerinde KKTC’de yaşamı ne derece yaşanılabilir bulduklarını değerlendirmelerinin istendiğini ifade etti.
Bu sorunun da “mutluluk” sorusu gibi önemli olduğunu belirten Yücel, yönetenler tarafından dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguladı. Bir ülkede yaşayan insanların refahı ve mutluluğunun o ülkenin kalkınma planlarının temelinde yer alması gereken unsurlar olduğunun altını çizen Yücel, yıllardır ülkemizin kalkınma modelinin, ekonomik gelişim veya Gayri Safi Yurtiçi Hasıla değil, insan mutluluğu ve yaşam kalitesi üzerinden ölçülmesi ve planlanması gerektiğini vurguladı.
Yücel, “Aksi takdirde bugün olduğu gibi hükümetler pamuk ipliğine bağlı bir şekilde rant dağıtarak hayatta kalmayı başarırken toplumda her 3 kişiden biri ayrımcılığa uğradığını dile getirecek, her 10 kişiden 8’i işlerin yanlış gittiğinden şikayet edecek, her 10 kişiden altısı ise ülkeyi yaşanılabilir bulmadığını belirtecektir. Bunlar çok önemli ve düşündürücü rakamlardır” dedi.
İskele “en mutsuz” ilçe ama “en yaşanabilir” ilçe oldu
KKTC’nin mutluluk karnesi Nisan 2017 anketine göre 10 üzerinden 6.27.
Ocak 2017’de 10 üzerinden 6.02 olan mutluluk karnesi, son yapılan çalışmada 6.27’ye yükseldi. En mutlu ilçe Girne’yken, en mutsuz ilçe İskele oldu.
En mutsu ilçe olmasına rağmen, ankete katılanlar “en yaşanılabilir” ilçe olarak da İskele’yi gösterdi. Anket katılımcıları, en yaşanılmaz ilçenin Lefkoşa olduğunu belirtti.
Sonuçlar şöyle:
Lefkoşa: Yaşanabilirlik notu 10 üzerinden 5.5; mutluluk notu 10 üzerinden 6.27.
Girne: Yaşanabilirlik notu 10 üzerinden 5.88; mutluluk notu 10 üzerinden 6.37.
Mağusa: Yaşanabilirlik notu 10 üzerinden 5.59; mutluluk notu 10 üzerinden 6.28.
Güzelyurt: Yaşanabilirlik notu 10 üzerinden 5.74; mutluluk notu 10 üzerinden 6.16.
İskele: Yaşanabilirlik notu 10 üzerinden 6.19; mutluluk notu 10 üzerinden 5.86.
“Gayrimenkul satışlarındaki artış mutluluğu etkiledi”
Mine Yücel, Ocak 2017 anketinde en mutsuz ilçelerin Lefkoşa ve Girne olduğunu anımsatarak kırsal kesimde daha yüksek mutluluk rakamları gözlemlendiğini belirtti.
Nisan 2017 çalışmasında “yaşanabilirlik” puanlamasında Lefkoşa’nın en düşük notu aldığını ifade eden Yücel, bu dönemde özellikle üç büyük şehirde mutluluk oranlarında bariz artışlar gözlemlendiğini söyledi.
Yücel, bu durumu şöyle yorumladı:
“Bunun aslında ekonomiye, biraz da olsa piyasaya yansıyan ve bu şehirlerdeki gayrimenkul satış oranları ve miktarlar/değerler üzerinde yaşanmakta olan artışların bir yansıması olarak yorumlanması mümkündür.”
Yorum Yazın