MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Hava polisi dönemi başlıyor

Ana SayfaDünyaHava polisi dönemi başlıyor
Hava polisi dönemi başlıyor

Uçak kaçırmalarına ve benzeri olaylara karşı uçuşlarda silahlı sivil polis bulundurulmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Uçak kaçırmalarına ve benzeri olaylara karşı uçuşlarda en az iki silahlı sivil polis yer alacak, yolcu gibi koltuklarda oturacak hava polisleri, olaya anında özel silahlarla müdahalede bulunacak

01 Ekim, 2019, Salı 08:18
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

ürk tescilli sivil hava araçlarında bulundurulan özel eğitimli silahlı güvenlik görevlilerinin görev, yetki ve sorumluluklarına dair yönetmelik ile uçaklarda "hava polisi" dönemi başlıyor.

İçişleri Bakanlığınca yayımlanan yönetmelikte, Türk tescilli sivil hava araçlarında, hava aracının ve hava araçlarındaki yolcuların güvenliğini tehlikeye atan yasa dışı müdahale eylemlerine karşı, uluslararası uçuşlarda sivil hava araçlarının, yolcuların ve mürettebatın güvenliğinin sağlanmasına yönelik özel eğitimli silahlı emniyet teşkilatı personelinin görevlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

AA'nın  haberine göre; hava polislerinin görev, yetki ve sorumlulukları Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Dairesi Başkanlığı ile uluslararası uçuşu olan havalimanlarının bulunduğu illerin emniyet müdürlükleri bünyesinde kurulacak birimler tarafından yürütülecek.

Polis memuru ve daha üst rütbedeki emniyet hizmetleri sınıfı personeli arasından seçilecek hava polislerinin, teşkilatta fiilen 5 yıl çalışmış olması gerekiyor.

Hava polisi olmak isteyen personelin en az ön lisans mezunu olması, kıdeme etkili ceza almaması, ikinci bölge hizmetini bir kez tamamlaması, son iki performans değerlendirme puanının iyi veya çok iyi olması, son üç performans atışında ayrı ayrı 90 puan ve üzeri puan alması, birimin en üst dereceli amirinin muvafakat vermesi ve havacılık personeli için düzenlenen sağlık raporuna sahip olması gerekecek.

Ayrıca Koruma Daire Başkanlığı başvuru duyurusunda sivil havacılık alanında eğitim ve mevzuat yeterlilikleri, havalimanında çalışma süresi ve yaş açısından ek şartlar belirleyebilecek.

ADAYLAR FİZİKİ YETERLİLİK VE ATIŞ SINAVINA TABİ TUTULACAK

Hava polisi olmak için başvuracak adaylar Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen yer ve tarihte, Koruma Daire Başkanlığı tarafından oluşturulacak komisyonlarca fiziki yeterlilik ve atış sınavına tabi tutulacak.

Sınavlarda başarılı olan personel Hava Polisi Temel Eğitimi Kursu'na katılarak Sivil Havacılık Güvenliği Temel Güvenlik Eğitimi, Havacılık Terminolojisi ve Hava Aracı Özellikleri Eğitimi, Uçak İçi Kapsamlı Atış Teknikleri ve Silah Eğitimi, Polis Müdahale Yöntem ve Teknikleri Temel Eğitimi, Rehine Müzakere Eğitimi, Havacılık Güvenliğinde Yolcu Profili ve Davranış Analizi Eğitimi, Silahsız Saldırı ve Savunma Amaçlı Yakın Dövüş Teknikleri konularında derslere katılacak.

Kursu başarıyla bitiren emniyet teşkilatı mensuplarına Hava Polisi Temel Eğitimi Sertifikası verilecek.

HAVA POLİSLERİNİN UÇUŞLARDAKİ GÖREV VE YETKİLERİ

Hava polisleri, kanunsuz şekilde, şiddet veya şiddete başvurma tehdidi ile uçaktaki bir veya birden fazla şahsın uçuş halindeki bir uçağın faaliyetini engellediği, uçağın kontrolünü ele geçirmeye teşebbüs ettiği veya kontrolü altına aldığı durumlarda uçuş güvenliğini sağlamak amacıyla uçağın kontrolünü yetkili kaptan pilota geri vermek, ayrıca kokpit, mürettebat, yolcu can güvenliğini sağlamak ve yasa dışı müdahale eylemlerini önlemek için orantılı olarak uygun koruyucu güvenlik tedbirleri almakla sorumlu olacak.

Sivil kıyafetle görev yapacak hava polisleri, söz konusu tehditlere yönelik makul şüphe olması halinde kokpiti koruyacak. Kuralsız yolculara ve potansiyel tehlike arz eden yolculara görev tanımında belirtilen durumlar oluşmadığı sürece müdahale etmeyecek.

Hava polisleri uçuş sonunda göreviyle ilgili hususlar hakkında görev sonu dönüş raporu hazırlayacak. Hazırlanan raporlar ilgili birimlerdeki yetkili amire sunularak arşivlerde saklanacak.

YOLCU GİBİ KOLTUKLARDA OTURACAK KİMLİĞİ GİZLİ TUTULACAK

Hava polisi görevlendirildiği uçuşta görevi itibarıyla kaptan pilotlara ve uçuş mürettebatı ekibine hiyerarşik olarak bağlı olmayacak.

Yolcu gibi koltuklarda oturacak hava polislerinin görevi uçaktaki mürettebat tarafından bilinecek ancak kimlikleri yolculardan gizli tutulacak.

Hava polisleri görevlendirildiği uçuşla ilgili uçuş süresi boyunca görevli sayılacak. Herhangi bir uçuşta görevlendirilen hava polisi, uçuş gerçekleştirilen ülkede uçuşun gecikmesi halinde mürettebatla birlikte hareket edecek.

Hava polislerinin uçuş görevi ve dinlenme süreleri ile ilgili hususlar Emniyet Genel Müdürlüğünce çıkarılacak yönerge ile belirlenecek.

Uluslararası uçuşlarda görevli olmadığı zamanlarda hava polisleri bağlı bulunduğu büronun iş ve işlemlerini takip edecek.

Hava polisinin görev alacağı uçuş rotaları ve ülkeler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü koordinesinde Sivil Havacılık Güvenliği Risk ve Tehdit Değerlendirme Komisyonu'nun görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı (THY),Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) ve TÖSHİD’e üye olmayan hava yolu şirketleri tarafından, yaz ve kış dönemlerine ait hava polisi protokolü yapılan ülkelere ve Sivil Havacılık Güvenliği Risk ve Tehdit Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenen ülkelere ait uçuş bilgileri ilgili havayolu şirketleri tarafından Koruma Daire Başkanlığına verilecek.

HAVA POLİSLİĞİ GÖREVİNİN SONA ERECEĞİ DURUMLAR

Yönetmelik kapsamında personelin, hava polisliği hizmetinde verimli olamayacağının veya durumunun hava polisliği hizmetini olumsuz etkilediğinin bilgi ve belgelerle anlaşılması, görevi ile ilgili gizli bilgi ve belgelerin yetkili makamlar ve yetkili kişiler dışında paylaşılarak gizlilik kurallarının ihlal edilmesi,
kesinleşmiş bir idari suçtan dolayı kıdeme etkili ceza alması, göreve başladıktan sonra her 5 yılda bir alınan sağlık raporu sonucunun olumsuz olması halinde görevi Emniyet Genel Müdürü onayı ile sona erecek.

UÇUŞLARDA EN AZ İKİ HAVA POLİSİ GÖREV ALACAK

Uçaklarda görevlendirilecek hava polisi sayısı, hava aracının tipi, yolcu kapasitesi, uçuş süresi, uçuş yapılacak bölgenin risk durumu ve istihbari bilgileri göz önüne alınarak belirlenecek. Görevlendirilecek hava polisi sayısı ikiden az olmayacak.

Riskli görülen uçuşlarda ihtiyaç duyulması halinde risk ve tehdit değerlendirmesi kapsamında ilgili birimler ile koordineli olarak ilave personel görevlendirilebilecek.

Hava polislerinin iaşe ve konaklama bedelleri Harcırah Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilecek. Havacılık işletmeleri tarafından hava polisine, uçağın tipine ve görevlendirilen hava polisi sayısına göre yer tahsisi yapılacak. Hava polislerinin görevlendirme esnasındaki bilet bedelleri ilgili havacılık işletmeleri tarafından karşılanacak.

Sivil Havacılık Güvenliği Risk ve Tehdit Değerlendirme Komisyonunun belirleyeceği uluslararası uçuşlar dışında, herhangi bir havacılık işletmesi tarafından görevlendirme talebi olması durumunda hava polislerinin bilet, iaşe ve konaklama bedelleri talepte bulunan havacılık işletmesi tarafından sağlanacak.

Hava polislerinin vize işlemlerine ilişkin Dışişleri Bakanlığı nezdinde yapılacak işlemler Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı ile koordineli gerçekleştirilecek.

Hava polisinin görev esnasında kullanacağı silah, mühimmat ve teçhizat ise Emniyet Genel Müdürlüğünce çıkarılacak yönerge ile belirlenecek.

Sivil Havacılık Güvenliği Risk ve Tehdit Değerlendirme Komisyonuhava polisiaaResmi GazetebiletiaşeKoruma Daire BaşkanlığıUçak kaçırma
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Karadeniz derbisini kazanan Trabzonspor, Fenerbahçe ile puanları eşitledi
Karadeniz derbisini kazanan Trabzonspor, Fenerbahçe ile puanları eşitledi
Galatasaray, RAMS Başakşehir’i 3-0 mağlup ederek şampiyonluk ateşini yaktı
Galatasaray, RAMS Başakşehir’i 3-0 mağlup ederek şampiyonluk ateşini yaktı
Bundesliga’da olaylı maç: Bayern Münih 9 kişi kaldı, 3 gol VAR’dan iptal edildi
Bundesliga’da olaylı maç: Bayern Münih 9 kişi kaldı, 3 gol VAR’dan iptal edildi
Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran açıkladı: Tedesco ve Özek ile yola devam
Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran açıkladı: Tedesco ve Özek ile yola devam
Potanın Perileri Japonya’yı mağlup etti: Dünya Kupası elemelerinde kritik galibiyet
Potanın Perileri Japonya’yı mağlup etti: Dünya Kupası elemelerinde kritik galibiyet
Arda Güler’den inanılmaz gol: Real Madrid’in galibiyetine damga vurdu
Arda Güler’den inanılmaz gol: Real Madrid’in galibiyetine damga vurdu
Formula 1 Bahreyn ve Suudi Arabistan Grand Prix’lerini güvenlik gerekçesiyle iptal etti
Formula 1 Bahreyn ve Suudi Arabistan Grand Prix’lerini güvenlik gerekçesiyle iptal etti
ABD yönetimi Venezuela’nın enerji sektörüne yönelik izinleri genişletti
ABD yönetimi Venezuela’nın enerji sektörüne yönelik izinleri genişletti
Kenya’da sel felaketi: Hayatını kaybedenlerin sayısı 62’ye yükseldi
Kenya’da sel felaketi: Hayatını kaybedenlerin sayısı 62’ye yükseldi
İran saldırıları sonrası Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği sert düştü
İran saldırıları sonrası Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği sert düştü
İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırıda 12 sağlık çalışanı hayatını kaybetti
İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırıda 12 sağlık çalışanı hayatını kaybetti
Trump’tan Jake Paul’e İran Açıklaması: “İlk Hamleyi Biz Yaptık”
Trump’tan Jake Paul’e İran Açıklaması: “İlk Hamleyi Biz Yaptık”
ABD’nin İran Operasyonlarında 14 Günde 3,8 Milyar Dolarlık Askeri Kayıp İddiası
ABD’nin İran Operasyonlarında 14 Günde 3,8 Milyar Dolarlık Askeri Kayıp İddiası
Dr. Şerif Yeşil: “Ağız Kokusu Basit Bir Sorun Gibi Görülmemeli”
Dr. Şerif Yeşil: “Ağız Kokusu Basit Bir Sorun Gibi Görülmemeli”
Dr. Şerif Yeşil: “Sağlıklı Beslenme Diş Sağlığını Doğrudan Etkiler”
Dr. Şerif Yeşil: “Sağlıklı Beslenme Diş Sağlığını Doğrudan Etkiler”
Dr. Şerif Yeşil: “Düzenli Diş Kontrolü Büyük Sorunların Önüne Geçer”
Dr. Şerif Yeşil: “Düzenli Diş Kontrolü Büyük Sorunların Önüne Geçer”
Gazimağusa’da İstanbul Outlet Şubesi Görkemli Bir Törenle Açıldı
Gazimağusa’da İstanbul Outlet Şubesi Görkemli Bir Törenle Açıldı
KKTC’de Üniversiteler İçin Teknoloji ve Girişimcilik Odaklı Dönüşüm
KKTC’de Üniversiteler İçin Teknoloji ve Girişimcilik Odaklı Dönüşüm
AB Uçuş Emniyeti Kurumu EASA’dan Orta Doğu ve Basra Körfezi Hava Sahası Uyarısı
AB Uçuş Emniyeti Kurumu EASA’dan Orta Doğu ve Basra Körfezi Hava Sahası Uyarısı
Arap Ülkelerindeki Türk Büyükelçiliklerinden Vatandaşlara Güvenlik ve Teyakkuz Uyarısı
Arap Ülkelerindeki Türk Büyükelçiliklerinden Vatandaşlara Güvenlik ve Teyakkuz Uyarısı

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DÜNYA

ABD yönetimi Venezuela’nın enerji sektörüne yönelik izinleri genişletti

Kenya’da sel felaketi: Hayatını kaybedenlerin sayısı 62’ye yükseldi

İran saldırıları sonrası Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği sert düştü

İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırıda 12 sağlık çalışanı hayatını kaybetti

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle