Yönetmeliğin uygulanmasıyla Hellim standartlara uygun bir şekilde hellim adıyla yalnızca Kıbrıs’ta üretilecek
“Bureau Veritas” isimli uluslararası kuruluştan bir heyetin ve teknokratların, hellim konusunda tüm ilgililerle bir dizi temasta bulunmak için 3 günlüğüne Güney Kıbrıs’ta bulunduğu haber verildi.
Fileleftheros gazetesi “Bureau Veritas Hellim İçin Güney Kıbrıs’ta- Kıbrıs Cumhuriyeti’yle Anlaşma Kilitleniyor- 1 Ekim’den İtibaren Kontroller Başlıyor” başlıklı haberinde, Bureau Veritas’ın Güney Kıbrıs’ta bulunacağı süre içerisinde, Rum Tarım Bakanı ve Tarım Bakanlığı Genel Müdürüyle görüşmeler yapılacağını ve bunu Tarım Dairesi ile Veterinerlik Hizmetleriyle yapılacak görüşmelerin izleyeceğini yazdı.
Kuruluşun son olarak ise hellimin tüm üretim ve imalat sürecinde yer alan taraflarla (küçükbaş hayvan besicileri, büyükbaş hayvan besicileri, peynir üreticileri vs) temaslarda bulunacağını kaydeden gazete, bunların çok önemli temaslar olarak addedildiğini, çünkü bu şekilde Bureau Veritas’ın üretilecek olan ürünlerin sertifikasyon sürecine başlayacağına işaret etti.
Öte yandan zaman takvimlerinin sıkı olduğunu, çünkü 1 Ekim tarihine kadar her şeyin hazır olması gerektiğini anımsatan gazete, şu an önemli olan şeyin, ilk önce bağımsız ve uluslararasında akredite olmuş bir denetim kuruluşuyla (Bureau Veritas) anlaşma imzalanması olduğunu belirtti.
Hali hazırda bahse konu kuruluş ile Rum Tarım Bakanlığı arasında bir anlaşmaya varıldığını ve belgelerin son kontroller için Hukuk Dairesinde bulunduğunu kaydeden gazete, belgelerin önümüzdeki hafta bakanlığa geri döneceğini ifade etti.
Gazete, kuruluşun yakın zamanda adaya gerçekleştireceği bir sonraki ziyaretinde, şirket temsilcilerinin AB’nin Kıbrıs’taki temsilciliği ile Kıbrıslı Türklerle de bir araya geleceğini belirtti.
İlgili yönetmeliğin 1 Ekim 2021 tarihinden itibaren uygulanmasıyla birlikte, hellim ismini yalnızca Kıbrıs’ta üretilecek ve gerekli standartlara sahip olacak olan ürünlerin alabileceğine işaret eden gazete, uluslararası bir kuruluş olan Bureau Veritas’ın, ürünün “menşe ismi korumalı ürün (POP)” olarak tescil edilmesi amacıyla standartlarının denetlenmesi kuruluşu olarak atanmasının, Rum Tarım Bakanlığının çıktığı ilgili ihalenin ardından gerçekleştiğini ekledi.
Yorum Yazın