PİLLİ: “AŞI TÜRKİYE’YE ULAŞMASINDAN 3 YA DA 4 GÜN SONRASINDA KKTC’YE HİBE EDİLMEYE BAŞLANACAK”
Pilli, Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile irtibat halinde olduklarını, Türkiye’nin 11 Aralık tarihinden sonra Çin menşeili CoronaVac aşısını tedarik etmeye başlayacağını, aşının Türkiye’ye ulaşmasından 3 ya da 4 gün sonrasında KKTC’ye hibe edilmeye başlanacağını kaydetti.
“GÜNEY’E GİDECEK 1,2 MİLYON DOZ AŞININ 400 BİN DOZU KIBRISLI TÜRKLERE AİT”
Kıbrıs’ın güneyine de farklı tarihlerde olmak üzere toplamda 1,2 milyon doz AstraZeneca ve Pfizer/BioNTech aşısının geleceğini ifade eden Pilli, söz konusu aşıların yaklaşık 400 bin dozunun Kıbrıslı Türklere ait olduğunu, İki Toplumlu Sağlık Komitesi’nin, aşıların Kuzey’e tedariki konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
TÜRKİYE’DEN KAÇ DOZ AŞI GELECEK?
Türkiye’den gelecek olan doz sayısına ilişkin soru üzerine Pilli, “Türkiye bugüne kadar bize istediğimiz zaman ve istediğimiz miktarda aşı göndermiştir. Şu an bizden sayı talep etmiş durumdalar. Bu konuları karşılıklı olarak görüşmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
İLK ETAPTA KİMLER ÜZERİNDE UYGULANACAK?
Aşıların tedarik edilmesinin ardından ilk olarak risk altındaki sağlık çalışanlarına uygulanacağını söyleyen Pilli, “daha sonra 65 yaş ve üzeri olan vatandaşlarımıza, kronik hastalara; yani risk altındaki gruplara yapılacak. Daha sonra da daha az risk altında olan kişiler üzerinde uygulanacak” dedi.
AŞILARI SAKLAYACAK ALTYAPI VAR MI? “HER ŞEYİ YAPARIZ BİZ. YETER Kİ İSTEYELİM”
Pilli, özellikle RNA teknolojisinin kullanıldığı ve -70 derecede saklanabileceği ifade edilen BioNTech aşısı için gerekli soğuk zincir ve diğer lojistik ile altyapı imkanlarının hazır olup olmadığına ilişkinse, “Her şeyi yaparız biz. Yeter ki isteyelim” dedi.
SOYDAN: “400 BİN AŞININ KIBRISLI TÜRKLER İÇİN AYRILDIĞINI TEYİT ETTİK”
Öte yandan Kıbrıs Postası’na konuşan İki Toplumlu Sağlık Komitesi Eş Başkanı Cenk Soydan da Kıbrıs’ın güneyine gelecek olan 1,2 milyon doz aşının 400 bininin Kıbrıslı Türkler için ayrıldığını, Komite’nin Kıbrıslı Rum üyelerinden bu rakamı teyit ettiğini belirtti.
AŞILARIN, OCAK 2021’DE GÜNEY’E GELECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR
Komite’nin Kıbrıslı Rum Eş Başkanı ile her gün iletişim içinde olduklarını belirten Soydan, aşının ilk partisinin kaç doz halinde ne zaman Güney’e geleceği konularının henüz netlik kazanmadığını ancak Ocak 2021’de gelmesinin tahmin edildiğini kaydetti.
KKTC’DE SADECE BİR ADET -70 DERECELİK DEPO MEVCUT…
Güney’e gelecek olan aşıların RNA teknolojisiyle üretildiğini ve -70 derecede 6 ay süreyle saklanabileceğini vurgulayan Soydan, “KKTC’de şu an sadece bir tane -70 dere soğukluğa ulaşabilen depo mevcut. Bu depo da Lefkoşa Devlet Hastanesi’ndeki Mikrobiyoloji Laboratuvarında. Diğer depolar -25 dereceye kadar soğutabiliyor. Aşıların -25 derecede ne kadar süreyle saklanabileceğine yönelik net bir yanıt yok” dedi.
TÜRKİYE’NİN AŞI TEDARİK ÇALIŞMALARI NE DURUMDA?
Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, üç farklı Koronavirüs aşısının temin edilmesine yakın olunduğunu ve bu aşıların vatandaşlara uygulanabilmesi için gerekli lojistik ve altyapı imkanlarının hazır olduğunu söyledi.
Koca, Çin menşeli Sinovac şirketi ile 10 milyon doz CoronaVac aşısı için sözleşme imzaladığını, Pfizer ve BioNTech aşısı için ise şirketle Aralık ayında 1 milyon doz, daha sonra 25 milyon doz aşı olmak üzere görüşmelerin sürdüğü açıkladı.
Koca, sözleşme yapılan Sinovac aşısının ilk kısmının Türkiye'ye 11 Aralık'tan sonra gelmesinin beklendiğini kaydetti.
Bakanın bahsettiği üçüncü aşı ise Türkiye'de üretiliyor ve henüz Faz 1 çalışmaları devam ediyor.
Pfizer ve Biontech aşısı hakkında ise Koca, "Temin etmek üzere olduğumuz diğer aşı ise mRNA aşısıdır ve genetik yoldan etki eden ve daha kısa sürede üretilebilen bir aşıdır. mRNA aşıları insanlarda yeni uygulanan bir teknoloji ile hazırlanmaktadır. Çalışmalarda kısa dönem başarılı sonuçlar alınmıştır" ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın