Londra’da yaşayan 80’li yaşlardaki Mary Rose, yıllardır ‘huzursuz bacak sendromu’ yüzünden uyuyamıyor. Yaşadıklarını “Bir kovan dolusu arının, bacaklarınızda, derinizin altında vızıldadığını, sizi ısırdığını düşünün. Çok çok acı verici bir şey” şeklinde anlatıyor. Tam bir işkence haline gelen bu belirtiler yüzünden bacaklarını kaşıma isteğinden kendini alamıyor, sürekli ayağa kalkıp dolaşmak istiyor ve bacaklarındaki seğirmeyi kontrol edemiyor.
Mary Rose, yıllardır yatağına şarap mantarları koymak, merhem sürmek gibi pek çok öneri denese de bu sendromdan kurtulamadığını belirtiyor. En sonunda Londra’daki Guy’s and St Thonas Hastanesi’ndeki uyku kliniğine sevk edilen ve nöroloji uzmanı Dr. Guy Leschziner tarafından tedavi edilmeye başlanan Rose, yaşadıklarını şöyle anlattı: Bazen de bir dakika bile uyuyamadığım geceler geçiriyordum. Çok yorgunsam uyuyabiliyor sonra bir kaç saat daha uyanık kalır, bazen de kalkardım.
HER 20 YETİŞKİNDEN BİRİNDE VAR
Rose’un tedavisini yapan Leschziner sendromla ilgili şu bilgileri verdi:
Huzursuz bacak sendromu sık görülen bir nörolojik rahatsızlık ve özellikle geceleri karşı konulamaz bir hareket etme hissi ortaya çıkartıyor. Çoğunlukla da bacaklardaki hoş olmayan hislerle bağlantılı. Her 20 yetişkinden birini etkiliyor ve ağır uyku yetmezliğine yol açabiliyor.
İLGİNÇ TEDAVİ: DİKKAT DAĞITMAK
BBC Türkçe’nin haberine göre huzursuz bacak sendromu çoğunlukla kalıtımsal bir hastalık ancak demir eksikliği varsa veya hamilelikte görülebiliyor. Tedavisi ise genelde kolay. Çoğu kişi için, kafein almamak, alkol ve belirli ilaçlardan uzak durmak yeterli olabiliyor. Bacakları germek ya da masaj da faydalı olabiliyor. Ancak bazıları için ilaç almaktan başka çare yok.
Mary Rose’un durumu o kadar ağırdı ki, ilaç tek çareydi. Mary Rose ilaçlarını aldığı sürece, işe yarıyor gibi görünüyor.
“MÜZİK YA DA SESLİ KİTAPLAR DİNLEMEK FAYDALI OLABİLİR”
Müzik ya da sesli kitaplar dinlemek de rahatlamaya ve uykunun gelmesine yardımcı olabiliyor.
Dr. Leschziner, bazen insanların yeniden uyku eğitimine ihtiyacı olabileceğini ve yatağa yatmanın zorlu bir gece değil, uyku demek olduğunu yeniden öğrenmenin faydalı olabileceğini söylüyor.
Hastalık nedeniyle yıllarca uykusuzluk çeken Mary Rose da bu tavsiyelerle kendi stratejilerini geliştirdi. “Müzik ya da sesli kitaplar dinleyerek, beynim çalışmayı durduruyor ve sonra uykuya hazır hale geliyorum. Ama bu yine de birkaç saatten fazla uyuyabildiğim anlamına pek gelmiyor” diyor.
Dr. Leschziner ise bu süreç ile ilgili olarak şunları söylüyor:
“Aslında yaptığınız dikkatinizi dağıtmak. Müzik ya da dinlediğiniz hikâye hakkında düşününce, uykuya dalma sürecini düşünmüyorsunuz ve beyniniz pasif moda geçiyor ve sonra uyku sanki kazayla olmuş gibi geliyor.”
Yorum Yazın