Kadınlar her ay birkaç yemek kaşığından bir kahve kupasına kadar değişen oranlarda kan kaybediyor ve bu döngü bir kadının hayatında yaklaşık olarak 2280 gün oluyor, yani 6 yıl gibi bir süre bu!
Toplumsal baskılar nedeniyle bu konu yeterince konuşulamıyor ve kadınlar regl dönemleriyle ilgili yeterince farkındalık sahibi olamıyor. Ancak bu hayatımızın çok önemli bir parçası.
Bir adet döngüsü boyunca kadın bedeninde güçlü değişimler oluyor ve hormonlar nedeniyle duygularımız da etkileniyor. Kadınlar adet kanamasının olduğu günlerden önce başlayan ve kanama süresince devam eden sancı, kramp, ağrı, şişkinlik ve ruh halinde dalgalanmalar yaşayabiliyor. Bu zorlu süreci en iyi şekilde yönetebilmek ve iyi hissedebilmek için kendimize iyi bakmamız yani yaşam tarzımızda sağlıklı bir dönüşüm gerçekleştirmemiz gerekiyor.
Regl kanamasının olduğu günlerde ise yoğun egzersizler yerine rahatlatıcı yoga hareketleri yapmak hem ağrılarınızı dindirmeye yardımcı olacak hem de bütün gün modunuz düşük şekilde yatağa hapsolmanızı önleyecek.
İşte regl döneminde yapabileceğiniz rahatlatıcı yoga hareketleri:
1. Boyun hareketleri
Regl olduğunuzda tüm vücudunuzun uyuştuğunu ve kasıldığını hissedebilirsiniz. Özellikle masa başında çalıştığımız veya akıllı telefonlara baktığımız için etkilenen bir bölgemiz de boynumuz. O yüzden rahat bir oturuştayken çok nazikçe çenenizi bir omzunuza doğru düşürün, oradan başınızı geriye doğru bırakın ve çenenizi tekrar diğer omzunuza doğru dairesel hareketlerle çevirin. Birkaç kez aynı yönde yaptıktan sonra hareketi diğer yöne doğru tekrar edin. Nefes alıp vermeyi unutmayın.
Tüyo: Başınız dönerse çenenizi göğüs kafesinize doğru düşürün ve birkaç nefes bekleyin.
Â
2. Çocuk pozu
Eller ve dizler üzerine gelin ve kalçalarınızı geriye doğru çekerek bir oturuşa doğru gelin. Dizlerinizi iyice iyi yandan genişçe açın. Yatarken kullandığınız türde bir yastığı veya varsa bolsterınızı bacaklarınızın arasına doğru yerleştirin. Ardından göğüs kafesinizi yastığın üzerine doğru bırakın. Nefes alıp vererek bu pozda kalın.
Tüyo: Eğer tek yastık az geldiyse iki yastık kullanabilir, kalçalarınız topuklarınıza gelmiyor ve havada kalıyorsa kalçanızın altına da bir yastık veya minder yerleştirebilirsiniz.
3. Sfenks pozu
Yüzüstü bir şekilde matınızın üzerinde yatın. Alt kollarınızı ve dirseklerinizi bedeninize çok yakın olmayacak şekilde matınızın üzerine yerleştirin. Nefes alın ve göğüs kafesinizi yükseltin. Omuzlarınızı mümkün olduğunca arkaya doğru açın. Belinizde bir batma hissediyorsanız pozdan yavaşça çıkın, belinizi korumaya dikkat edin.
Tüyo: Belinize çok dikkat edin. Eğer bu pozda beliniz ağrıyorsa, dirseklerinizi matınızın dışına doğru çıkararak ellerinizi başınızın altında birleştirerek kollarınızın uzunluğunu kısaltın ve daha alçak bir seviyede arkaya doğru açılın.
4. Dizleri karna çek ve sarıl
Sfenks pozundan çok yavaş hareketlerle çıkın yüzüstü bir yatışa geldikten sonra dönerek matınızın üzerinde sırtüstü bir yatışa doğru gelin. Omuzlarınızı ve başınızın arkasını iyice matınıza doğru ağırlaştırın. Dizlerinizi karnınıza doğru çekin ve kollarınızla dizlerinize sarılın. Minik minik bir sağa bir sola doğru sallanın, nefes alıp vermeyi unutmayın.
Tüyo: Dilerseniz ellerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirerek dizlerinizde daireler çizebilirsiniz.
Â
5. Ceset pozu
Adet döneminde ağrılar ve rahatsız edici hisler yüzünden uyku düzenimiz de etkileniyor ve kendimizi bitkin ve yorgun hissedemiyoruz. Dinlenmiş hissedebilmek için son dinlenme pozu veya ceset pozu olarak adlandırılan bu pozun tadını çıkarın. Matınızın üzerine yatın, ayaklarınızı ve kollarınızı mat genişliğinde rahat bir şekilde yayın. Gözlerinizi kapatın. Nefes alıp verirken bedeninizin ağırlığını yer çekimine doğru bırakın.
Tüyo: 8- 10 dakika kadar bu pozda kalın.
Bonus: Hareketleri izlemek ve daha fazlasını görmek için aşağıdaki videoyu seyredebilirsiniz
Â
Eğer yoga stüdyosuna gitmeye üşeniyor ve yogayı tek başına evinizde yapmak istiyorsanız, Doğanay ile Yoga isimli YouTube kanalımdan benimle birlikte yoga yaparak pratiğinizi geliştirebilirsiniz. Beni Instagram üzerinden ise doganay_konali kullanıcı adıyla takip edebilirsiniz. Sağlıklı, huzurlu ve yogalı günler!
Yorum Yazın