Konuşmasında İlim Üniversitesi’yla ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Göksel, “British University Of Nicosia” adıyla 2013 yılında kuruldu. Bir üniversitenin gelişmesi için yeni fakültelerin açılması önemli. Açtığınız fakültelerde olabildiğince popüler fakülteler olması lazım. Öğrenciyi böyle toplayabilirsiniz. Biz de bu doğrultuda ilerledik. Hukuk Fakültesi, Sağlık Fakültesi açtık. Eğitim Fakültesi’ni açtık. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bir üniversitenin olmazsa olmazıdır. Psikoloji bölümünü açtık ve açar açmaz full doldurduk. Bunlar 4 yıllık programlarımız. Ayrıca 2 yıllık programlarımızda var. Hızla büyümeye devam ediyoruz. Üniversiteyi büyütürken öğrencilerin teorik ihtiyaçlarını giderebilecek hizmetler de veriyoruz. Bu doğrultuda laboratuvarlarımızı da açtık” dedi.
Kontenjanların yüzde 60’ı boş kaldı
“Bugün KKTC’deki bütün üniversiteler kontenjan sınırının yüzde 40’ını doldurdu. Bunun bir kısmı ekonomi kaynaklı, bir kısmı biz kaynaklı. Kıbrıs’ın eğitim hayatını, burasının sosyal ve siyasi hayatından ayrı düşünemezsiniz. Hepsi birbirine entegredir. Türkiye’de bu seneki sınavda öğrenci başarısı çok düştü. Bazı marjlar vardı. Hukuk, Tıp gibi fakültelere ilk 150 binlerden alıyordunuz. YÖK bunu gördü ve bu marjları düşürdü. Bu düşüş sadece bizde değil Türkiye’de de bir çok üniversitenin kontenjanları boş kaldı” diye konuşan Göksel “Bu yıl 1 milyon 750 bin kişi sınava girdi, bunun 540 bin kişisi hiç bir başvuru yapmadı. Bir başka sıkıntı daha var. KKTC’ye mutlaka Yükseköğrenim Bakanı lazım. Bunu her konuşmamda söylüyorum. Önemli olan her sektörümüzle ilgili bakanımız var fakat yükseköğrenim bakanımız yok. 100 bin yükseköğrenim öğrencisi var. Bu işi çözmek için siyasi irade lazım. Bu adayı ayakta tutan birinci sektör Eğitimdir. Bu 100 bin öğrenciyi rahat ettirebilmek için de ülke olarak politikalar üretmemiz lazım” uyarısında bulundu.
5 yıldız konforunda yurtlar
Üniversite olarak öğrenciyi rahat ettirmek için üzerine düşeni yaptıklarını ifade eden Göksel “Fiziki imkanlarımızla öğrenciyi memnun ediyoruz ve önemli akademisyenlerin ilgisini çekiyoruz. Türkiye’de alanında isim yapmış akademisyenlerimiz var. Bütün fakültelerimizde böyle. Benim öğrenciyi memnun etmek için sosyal imkanlar da sağlamam lazım. 5 yıldız konforunda yurtlar yapıyoruz. Spor vs. gibi imkanları sağlıyoruz. Fakat şunu yapamıyoruz. Ben 08:30’da 1.500 öğrenciyi okulun kapısına getirmem lazım. Bunu ya ülkenin toplu taşıma imkanlarıyla yapacağız ya da biz yapacağız. Otobüslerimizi alıyoruz fakat T belgemizi alamıyoruz. Tamam siz taşıyın diyoruz. Fakat bunu da yapamıyorlar. Ulaşım her açıdan ülkemizde problem. Uçak fiyatları çok arttı. Öğrencinin yoğunlukla buraya geleceği yerlerden uçak biletleri 3’e katlandı. Öğrenci bayramlarda yılda ortalama 10 kez uçağa biner. Ortalama uçak bileti 500 lira. Demek ki yılda 5 bin lira uçak bileti verdi öğrenci. Biz ortalama 7.500 liraya okutuyoruz. Bu durumlar öğrenciyi buraya gelmekten vazgeçiriyor” şeklinde konuştu.
Fiyatlar ikiye katlanmış durumda
Bir soru üzerine Yurt ve ev kiralarının Sterlinle olmasına dikkat çeken Göksel “Şu an fiyatlar ikiye katlanmış durumda. Burada yaşamak ciddi şekilde pahalı hale gelmeye başladı. Bunları kim çözecek? Bunu irade gösteren bir hükümet çözebilir. Dövizi sabitleyeceklerini söylediler. Ne kadar uyulur veya uyulmaz bilmiyorum. Lefke’de Rektörlük dönemimde yaşadım bu durumu. Gittiğim zaman öğrenci sayısı yüksek rakamlardan 900 gibi rakamlara inmişti. Sebebini araştırdığımızda ise penceresiz ufacık yerleri bin dolara kiraya verdiklerini öğrendik. Doğal olarak öğrenci kaçtı. Sonra derleyip toparlayıp orayı ayağa kaldırdık. Şimdi de oraya doğru gidiyoruz. Adadaki pahalılık ülkeye öğrenci gelmemesindeki en büyük etkenlerden. Bu işin çözümünü bulmak zorundayız” diyerek şunları vurguladı: “Bunun için stratejik planlama yapmak lazım. Geçmişe bakarak geleceği planlarsınız. Turizmde de, eğitimde de, tarımda da bunu yapmamız lazım. Aksi takdirde mevcut sistemle bu iş olmaz. Devlet politikası haline getirilmesi lazım bunun. Biz üniversiteler olarak yapıyoruz bu planlamayı”
Yeni alanlar açmak lazım
Konuşmasında üniversitelerin yaşayan organizmalar olduğuna da işaret eden Göksel “Dönemin gerektirdiği popüler olan bölümleri okullarınızda açmanız lazım. PRD bir dönem çok popülerdi şu an düşmeye başladı. Mesela şu anda animasyon yapımcılığı, oyun yapımcılığı bölümleri bir anda fırlamaya başladı. Tipik bölümler dışında yeni alanları okullarınızda açmanız lazım. Yavaş yavaş düşünüp gençleri hangi alanlara çekebiliriz diye düşünmemiz lazım” diyerek şunları kaydetti:
Teknik eleman eğitimi
“Dünyada tek değiliz. Bu eğitimi sadece biz vermiyoruz. Bu fiyatları sadece biz vermiyoruz. Macaristan var, Çekya var, Romanya var. Üstelik bu ülkeler AB üyesi. Bunları öğrenci biliyor. Bu ülkelerde çok öğrenci okuyor. Avusturya’da, Fransa’da eğitim ücretsiz. Öğrenci bunun hesabını yapıp oraları tercih etmeye başlıyor. Bizim bunları görüp ona göre eğitim planlamamızı yapmamız lazım. Ülkemizde ara teknik eleman kalmadı. Bizim ara teknik elemanları yetiştirmemiz lazım. Tornacı, Marangoz, Elektrikçi gibi teknik meslek liselerini açmamız lazım. Talebin bir kısmını oraya yönlendirmek lazım. Herkes avukat herkes mühendis olacak diye bir kural yok.”
Yorum Yazın