Seçimden önceki anketlerde 25 sandalyeyi bulan aşırı sağcı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi ise, 18 milletvekilinde kalmış görünüyor. Hayal kırıklığı yaşayan göçmen karşıtı ve İslam düşmanı Wilders, yenilgiyi kabul etti ve koalisyon görüşmelerine çağrılmayı umduğunu söyledi.
Seçim sonuçları Avrupa'da büyük sevince yol açtı, Merkel'in sağ kolu coşkusunu gizleyemeyip "Hollanda, ey Hollanda, siz şampiyonsunuz! Harika sonuç için tebrikler" diye tweet attı. Fransa Dışişleri Bakanı ise, Avrupa'da aşırı sağın yükselişini durduran Hollandalıları tebrik etti.
Hollanda'da Türkiye'ye karşı imza atılan skandalın gölgesinde geçen tarihi seçimlerde, sandıkların kapanmasıyla oylar sayılmaya başlandı. İlk sonuçları duyuran ulusal haber ajansı ANP, Başbakan Mark Rutte'nin partisi Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin (VVD) yüzde 17.8 oy aldığını bildiriyor. Sandık çıkış anketlerine göre 31 sandalye kazanan Rutte, yeni gelen sonuçlara göre milletvekili sayısını 32'ye çıkardı. Rutte seçimden birinci çıkıyor görünse de 2012'ye göre 9 milletvekili kaybetmiş durumda. İlk açıklamasında "Hollandalılar bu akşam yanlış bir tür popülizme hayır dediler" ifadesini kullanan Rutte, en az üç parti ile koalisyon kurmak zorunda kalacak.
Seçimde ikinci sırayı Hristiyan Demokrat Parti (CDA) aldı, kazandıkları sandalye sayısı 25. Son dönemde İslam karşıtı söylemlerini artıran parti, bir önceki seçime göre milletvekili sayısını 12 artırdı.
Irkçı Wilders darmaduman!
Aşırı sağcı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV) ise, 18 sandalyede kaldı. Wilders, 2012 sonuçlarına göre üç milletvekili daha kazansa da hayal kırıklığı büyük. Zira, seçimden önceki anketlerde bir dönem 25 sandalyeyi görmüştü. Göçmen karşıtı ve İslam düşmanı Wilders, ilk değerlendirmesini Twitter üzerinden yaptı ve "Seçmenlerime teşekkür ediyorum. Sandalyeler kazandık. İlk zafer. Başbakan Rutte henüz benim sonumu görmedi" dedi.
Geert Wilders, daha sonra yaptığı açıklamada seçimin galibinin Rutte olduğunu kabul etti ve koalisyon görüşmelerine hazır olduğunu söyledi.
Yüzde 81'le son 30 yılın en yüksek katılımına ulaşılan seçimlerde, kesin sonuçlar bu gece geç saatlerde belli olacak.
YeşilSol Parti'de çılgın kutlama, İşçi Partisi çöktü
Demokratlar 66 da (D66) ilk sonuçlara göre parlamentoda 18 milletvekiliyle temsil edilecek.
Karizmatik lideri Jesse Klaver ile ses getiren YeşilSol Parti, 16 sandalye aldı ve koalisyon pazarlıklarında kritik bir role erişti. Kutlama yapan taraftarlarına seslenen Klaver, kendisi ve partisi için tarihi bir gün yaşandığını söyledi. YeşilSol Parti lideri, popülizme karşı en iyi yanıtın verildiğini de vurguladı.
Büyük çöküş yaşayan İşçi Partisi (PvdA) ise, 38 milletvekilinden 9'a düştü.
Türklerin kurduğu parti üç milletvekili kazandı
İktidardaki İşçi Partisi'nin (PvdA) entegrasyon politikasına güvenoyu vermedikleri için partiden ihraç edilen Türk milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK Partisi de seçimde yarıştı. DENK, sandık çıkış anketlerine göre üç milletvekiliyle parlamentoya girmiş görünüyor.
Almanya'dan görülmemiş tepki! 'Hollanda, ey Hollanda...'
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sağ kolu Peter Altmaier, sonuçların belli olmasıyla sevincini gizleyemedi ve "Hollanda, ey Hollanda, siz şampiyonsunuz! Harika sonuç için tebrikler" diye tweet attı.
Almanya'dan sonra sırada Fransa vardı. Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Twitter mesajında Avrupa'da aşırı sağın yükselişini durduran Hollandalıları tebrik etti.
Nüfusunun yaklaşık yüzde 30'u göçmen olan Hollanda'da, 1114 milletvekili adayı arasında 27 Türk kökenli isim vardı.
Günün fotoğrafında Türkler var
Uluslararası haber ajansları, kilise, bar ve yeldeğirmenlerine kurulan sandıkların yanında Amsterdam'ın doğusundaki Eyüp Sultan Camii'de oy kullanan Türk seçmenlerin fotoğraflarını servis etti. Fotoğraflarda arkadaki Türk bayrakları dikkat çekti.
Muhtemel koalisyonlar
Bu seçimlerde hiçbir partinin tek başına yüzde 50'yi bulması beklenmiyor, en az üç veya dört partili bir koalisyon hükümeti kurulabilir.
Hollanda'da yeni hükümeti kurmak günler, haftalar hatta aylar sürebilir. Euronews, 1977'deki seçimin ardından hükümetin 208 günde kurulduğunu, 2012'de ise sonuca 54 günde ulaşıldığını hatırlatıyor.
Başta Başbakan Rutte olmak üzere hiçbir parti Wilders'in Özgürlük Partisi ile koalisyon kurmayacağını önceden ilan etti.
Mark Rutte, hükümet kurmak için Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Demokratların (CDA) kapısını çalabilir. İki parti de göçmenlere karşı sert politikalar savunuyor. Türkiye'ye karşı büyük bir skandala imza atan Rutte'nin seçim vaatleri arasında, göçmenlere karşı uygulanan cezaların artırılması ve devlet dairelerinde peçenin yasaklanması var.
Seçime giren 31 partinin yaklaşık yarısının en az bir milletvekiliyle parlamentoya girmesi bekleniyor.
Avrupa'daki ırkçılar için ilk gerçek test
Hollanda kayıtlı 12,7 milyon seçmen, yalnızca ülkelerinin değil belki de Avrupa'nın kaderini belirleyecek. Aşırı sağ için ilk gerçek testin yapıldığı seçimlerde, Geert Wilders'in oy oranı bütün kıtayı sarsıp, yıl içinde Fransa ve Almanya'daki seçimlerde ırkçı partileri tetikleyebilir.
Wilders, göçmenleri ülkelerine geri göndermeyi, camileri kapatmayı, Kuran'ı yasaklamayı savunan bir faşist olarak tanımlanıyor.
Gün içinde korumalar eşliğinde oyunu kullanan Geert Wilders, şişeden çıkan cinin artık bir daha geri girmeyeceğini belirterek vatansever devrimin bugün veya yarın gerçekleşeceğini savundu.
Yorum Yazın